Es presenta el projecte transfronterer EKO – Pirineus de Circ

Aquest dimecres 6 de març s'ha presentat al Centre de Creació d'Arts Escèniques - El Canal el projecte de cooperació transfronterera EKO - Pirineus de Circ. Com un dels socis catalans del projecte, El Canal de Salt ha acollit la presentació d'aquest projecte que reunirà 14 estructures de formació, creació i difusió d'espectacles entre l'abril de 2024 i l'abril de 2027. L'objectiu d'EKO és permetre al sector del circ transfronterer fer la seva transició ecològica, transformant el seu model de creació, producció i distribució per tal d'imaginar i aplicar noves formes artístiques adaptades a la transició i reduir la petjada mediambiental.

A Catalunya, els tres socis del projecte són El Canal de Salt, Xarxa Transversal i La Central del Circ. La fàbrica d'arts del circ i de la itinerància, La Grainerie, situada a Tolosa del Llenguadoc a Occitània, és el soci líder del projecte, amb un recorregut de 18 anys de lideratge de cooperació europea. El responsable de relacions internacionals de La Grainerie, Jean Marc Brocqua, ha destacat que la filosofia d'EKO és treballar des de la col·laboració i la cooperació entre els territoris per adaptar el món del circ als reptes ecològics. En aquest sentit, ha apuntat que "des del projecte EKO treballarem solucions ecològiques als reptes que venen ara, mirant de baixar l'impacte del carboni i treballar a banda i banda dels Pirineus perquè el circ contemporani sigui l'eco del món."

Per aconseguir els seus objectius, EKO - Pirineus de Circ compta amb 14 socis directes dels territoris de Catalunya, Aragó, País Basc, Occitània i Nova Aquitana i una proposta d'activitats a realitzar en tres anys.

L'àmbit de treball que es proposa en aquest projecte és l'acompanyament als artistes de circ al llarg de tot el seu recorregut d'investigació, creació i difusió, amb un acompanyament paral·lel en pràctiques de mediació artística i l'ecologia com a eix vertebrador. El projecte preveu un acompanyament dels artistes de circ en tot el seu procés artístic, també en la difusió i exhibició, una fase on hi entren en joc els centres participants en el projecte.

Des de la Xarxa Transversal, un dels socis catalans del projecte, Laura Cuenca ha subratllat que un altre dels objectius és que "tot l'aprenentatge que la companyia faci a cada lloc tingui més impacte al territori i pugui arribar més a la ciutadania". De fet, la presidenta de la Xarxa Transversal, Heidi Pérez, ha posat en relleu que "el treball en xarxa genera oportunitats per als territoris generadors i receptors i veurem com es potencia la programació de circ contemporani entre totes les zones participants".

La roda de premsa també ha comptat amb la participació de la presidenta de l'Associació de Professionals del Circ de Catalunya (APCC), Anna Alavedra, que ha admès que com a sector implicat és clau tenir "projectes que promouen la investigació, creació, exhibició i difusió de la nostra disciplina i fer que territoris que semblen lluny ara estiguin molt a prop gràcies al projecte EKO - Pirineus de Circ".

El director del Centre de Creació i Arts Escèniques - El Canal, Xavier Díaz, ha agraït la bona acollida de tots els socis per "deixar que ens sumem en aquest projecte i ser els més petits dels que en formem part", mentre que l'alcalde de Salt, Jordi Viñas, ha explicat que ser presents al projecte europeu "permet a El Canal guanyar múscul i caminar cap a la seva internacionalització" i ha assenyalat "l'impacte social que pot suposar, perquè el circ és per moltes famílies la porta d'entrada a la cultura, les arts escèniques i, conjuntament amb l'educació, són les dues potes bàsiques per seguir avançant com a societat.

El Projecte EKO destaca per dues línies d'acció. Per una banda, els artistes oferiran accions de mediació allà on viatgin, per tal d'aconseguir un impacte en el territori i aprofitar el viatge i l'estada de l'artista. Per altra banda, es comptarà amb l'acompanyament d'experts i consultors per tal d'aconseguir crear espectacles de circ de manera sostenible i per fer que les mobilitats de públics i l'organització d'activitats culturals siguin més respectuoses amb el medi ambient.

A banda dels ja mencionats La Grainerie, El Canal, Xarxa Transversal i La Central del Circ, també són socis del projecte l'escola de circ de Tolosa Ésacto'Lido, Occitanie en Scène, l'Université de Toulouse Jean Jaurès, la Ville d'Hendaye, la companyia de dansa francesa Malandain Ballet Biarritz, l'Ajuntament de Bilbao, la Diputació d'Álava, l'Ajuntament i la Diputació de Huesca i el Govern d'Aragó. Per tal de maximitzar l'impacte al territori, a banda de les tres entitats catalanes sòcies directes, el projecte compta amb l'Ateneu 9Barris, FiraTàrrega, l'Estruch de Sabadell, Tub d'assaig de Terrassa i Konvent de Berga com a entitats associades.

El projecte europeu de cooperació transfronterera EKO - Pirineus de Circ és un projecte de cooperació Interreg cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Unió Europea a través de POCTEFA, el Programa Europeu de Cooperació Transfronterera creat per fomentar el desenvolupament sostenible del territori fronterer entre Espanya, França i Andorra. El projecte compta amb un pressupost d'1,78 milions d'euros, dels quals el 65% prové dels fons europeus, mentre que el 35% restant ho aporten els municipis i territoris dels socis del projecte.

La roda de premsa s'ha tancat amb una mostra de l'espectacle de circ "Akri" de Manel Rosés, artista resident a El Canal que ha fet un tastet del seu espectacle que s'estrenarà el mes de maig a Reus.

© Pol Naranjo

EKO és un projecte que treballa per a l’acompanyament dels artistes de circ en la investigació, creació i difusió amb l’ecologisme com a eix central

Compartiu aquesta notícia