Fem Circ! Fem Cultura!

PARC DEL FÒRUM DE BARCELONA
Moll de la Vela, 2 08930 Sant Adrià del Besós
Telf. (+34) 93 356 09 31 •info@apcc.cat

ombra
Estás en: Portada > Noticias del circo > Salou oferirà més de 300 actuacions de circ i pallassos 'a la gorra' al passeig marítim

Noticias del circo

<< Otras notícias Circo - 01/07/2013

Salou oferirà més de 300 actuacions de circ i pallassos 'a la gorra' al passeig marítim

Sota el nom de 'Salou Art Street', la Regidoria de Cultura de Salou i la companyia vallenca Passabarret proposen aquest estiu un circuit de circ i pallassos a diferents punts del passeig marítim de la capital de la Costa Daurada. Més d'una dotzena d'artistes desfilaran des de l'1 de juny i fins al dia 1 de setembre pels cinc espais habilitats, oferint funcions 'a la gorra', amb un preu anunciat de dos euros per persona. Cada artista oferirà dos funcions diàries, tots els díes de la setmana, amb horaris establerts entre les vuit i les onze de la nit. No és el primer cop que una administració permet aquesta activitat, però sí la primera en què es compleixen tots els requisits legals, és a dir, els artistes tenen permís per treballar i ocupar l'espai, estan donats d'alta a la seguretat social, declaren els beneficis i disposen d'una assegurança de responsabilitat civil.


Els responsables de la programació asseguren que el fet de passar la gorra “es un exercici sa i un repte artístic”. De fet, aquesta iniciativa arriba en un moment en el què algunes sales de teatre catalanes ja estan aplicant el métode de pagament PAS (Pay After Show), en el què és el públic el que posa el preu a la funció que veu i paga tot sortint del teatre. “Hem optat per posar-hi un preu per a que la gent valori la feina de l'artista”, explica David Sancho, membre de Cia. Passabarret. “Vivim en un país en el que sembla que tothom qui fa una feina al carrer i vol cobrar-la estigui demanant almoïna, i no és així. Els espectacles es faran al carrer, però igualment demanem que es pagui una entrada fictícia mínima, sense forçar ningú, aixó sí. A molt punts d'Europa i Llatinoamèrica ja fa anys que es treballa d'aquesta manera i els resultats són sorprenents”, afegeix. El més significatiu del 'Salou Art Street' és la total legalitat d'aquesta novedosa manera d'actuar. “Des de la nostra empresa, treballem amb molta il•lusió per dignificar el sector i que el circ i els pallassos deixin de ser el germà petit de les arts escèniques, per aixó estem molt contents amb què Salou hagi apostat per aquest format”, comenta Sancho.
La iniciativa ja ha tingut molt bona resposta entre els professionals. A més d'alguns artistes locals, hi participaran propostes vingudes de Barcelona, Galicia, Madrid, Veneçuela, Málaga o València. Els artistes faran actuacions puntuals o cicles rotatius de quinze díes. Cal destacar la presència d'artistes professionals de la gorra, com Mike Dosperillas, Wilbur, El Capitán Maravilla, Judita o Kiki Ray, entre d'altres.
Pel que fa al format de les actuacions, no s'oferiran espectacles de llarga durada o espectacles que estiguin actualment al circuit comercial. “Tot i que un artista pugui oferir espectacles amb bons acabats i de gran nivell, quan es treballa al carrer i a la gorra, tot canvia”, explica Sancho, “i cada posada en escena es converteix en una acció divertida d'exhibició d'habilitats i humor, en què l'improvisació i la gràcia personal de cada artista fa la resta. No creiem que aquests espectacles a la gorra hagin de substituir per res del món la presència d'espectacles de petit, mig o gran format de circ i clown. Les bases, la durada, el funcionament i la posada en escena és totalment diferent en aquest cas”. Generalment, cada espectacle comença amb una convocatòria de públic, creant una rotllana al costat de l'espai escènic, i la durada total no sol superar els vint o trenta minuts.
'Una aposta diferent'


La regidora de Cultura de l'Ajuntament de Salou, Maria Jose Rodríguez, ha explicat que “és una aposta diferent que apropa l’art més espontani i experimental als ciutadans, fent-los en gran mesura protagonistes de cada història” i ha afegit que “Salou continua tenint una voluntat d’innovació que dinamitzi els espais de la nostra ciutat”. Els espais d'actuació estaran enmarcats dins del passeig Jaume I, incloent el carrer Colon, la Font Lluminosa, al costat del monument a Jaume I, l'espigó del Moll i la Plaça Venus.


En total s'oferiran 324 actuacions. És el primer cop que Passabarret planteja una producció d'aquest tipus, si bé és cert que treballen altres projectes artístics que inclouen programacions àmplies a Tarragona, El Prat de Llobregat o Valls. Des d'actuacions a la seva pròpia carpa de circ a la organització i gestió de festivals i programacions complertes. “El sector turístic és interessant, i creiem que aquesta iniciativa serà molt bona, tant pel públic, com pels artistes, com pel municipi de Salou”, expliquen des de Passabarret. “Volem avaluar com funciona i veure si aquest format és l'apropiat, tot i que l'experiència ens diu que sí”, afegeix Sancho.

NOTA DE PREMSA ELABORADA PER PASSABARRET

Passabarret fent una actuació al carrer