Baró d’Evel Cirk guanya el premi Zirkòlika al millor espectacle de circ amb ‘Bèsties’

Els premis Zirkolika lliurats ahir van premiar com a millor espectacle de circ a "Bèsties" de la cia Baró d'Evel. Els altres guanyadors són La Industrial Teatrera, per Nàufrags, com a millor espectacle de carrer, els trapezistes La Fem Fatal com a millor número de circ, Jessica Martín com a millor artista emergent, la Companyia de circ "eia" per inTarsi com a premi especial i Vincles de Circ Bover com a premi de votació popular. L'APCC va lliurar el premi a la millor iniciativa de projecció del circ per al fotògraf Manel Sala "Ulls".

El III Gran Premi BBVA Zirkolika de Circ va ser per la companyia Rhum i Cia i el seu espectacle Rhümia. El premi consisteix en el cobrament de 16.000 euros per un total de quatre actuacions durant el 2017.

Els premis es van lliurar dimecres 28 de setembre a la sala Ovidi Montllor del Mercat de les Flors, i va servir per reivindicar una major programació en circ i l'existència d'espais d'exhibició.


Bèsties de Baró d'Evel

L’espectacle de carpa i amb animals Bèsties, de la companyia Baró d’Evel Cirk, dirigit per Blaï Mateu i Camille Decourtye, ha guanyat el premi Zirkòlika al Millor Espectacle de Circ de Sala o Carpa del 2015. El jurat ha valorat l’acurada posada en escena, la fusió reeixida de llenguatges, el talent de tots els seus artistes i la integració dels cavalls i ocells  a l’espectacle, així com la reivindicació que la companyia fa de la carpa com a espai escènic.

Bèsties, que es va poder veure amb èxit l’any 2015 al Mercat de les Flors (Barcelona) i al Festival Temporada Alta (Girona), tots dos coproductors de la creació, és un espectacle multidisciplinar (acrobàcies, dansa, arts plàstiques, humor) que investiga l’animalitat i està protagonitzat per Blaï Mateu, Camille Decourtye, Martí Soler, Piero Steiner, Lali Aygaudé, Noëmie Bouissou, Julian Sicard i Taïs Mateu. L’agència de Comunicació Comèdia oferirà un servei de consultoria i assessorament i/o una campanya de comunicació per a la difusió de l’espectacle.



La resta dels VII Premis Zirkòlika de Circ que s’han lliurat són els següents:


III GRAN PREMI BBVA ZIRKÒLIKA
‘Rhümia’
Rhum i Cia


Espectacle de pallassos estrenat al Festival Grec de Barcelona i protagonitzat per Jordi Martínez, Joan Arqué, Pep Pascual, Roger Julià i Mauro Paganini. La companyia, que va guanyar l’any 2014 un premi Zirkòlika per Rhum, torna a estar dirigida en aquesta ocasió per Martí Torras. L’espectacle continua recordant a l’artista Joan Montanyès ‘Monti’ i reivindicant la figura del pallasso, amb noves entrades com la de Joana d’Antequera, els bombers o el divertit gospel holaluya.

Valor del premi: Una gira per Catalunya. La companyia rebrà 16.000 euros per quatre actuacions durant el 2017



MILLOR ESPECTACLE DE CIRC DE CARRER
‘Nàufrags’
La Industrial Teatrera 


Espectacle de clown sobre els petits i grans naufragis de cada dia. Presentat en la passada edició de FiraTàrrega, està interpretat per La Industrial Teatrera (Jaume Navarro i Cristina Solé), una companyia muldidisciplinar que potencia el somriure i les emocions i que amb el seu anterior espectacle, De Pas, va
guanyar els premis Zirkòlika a la millor direcció i posada en escena.


Valor del premi: Contractació de l’espectacle a la fira de circ Trapezi i a la fira de Circ al Carrer de La Bisbal d’Empordà


MILLOR NÚMERO DE CIRC
‘Anton i Poline’
La Fem Fatal (trapezi doble)


Número de trapezi doble executat per Toni Gutiérrez i Asvin López que es va veure a l’espectacle Grinyols, en el marc del Festival del Circ Circ & Friends al Montseny. Els dos artistes, que ja van ser nominats l’any passat amb el número Simbiosis, presenten uns exercicis amb una tècnica molt precisa.

Valor del premi: Contractació del número per a la pròxima edició de FiraTàrrega i una residència de creació a La Central del Circ


PREMI ESPECIAL
‘inTarsi’
Companyiade circ  "eia"


Espectacle comico-acrobàtic estrenat dins el cicle El Circ d’Ara Mateix del Mercat de les Flors (Barcelona) i protagonitzat per Armando Rabanera, Fabio Nicolini, Fabrizio Giannini i Manel Rosés. Els quatre artistes presenten exercicis de bàscula, mini-tramp, portés acrobàtics i perxa xinesa gràcies a una pista de circ que es va transformant en diferents aparells. El primer espectacle de la companyia, titulat Capas, va guanyar el premi Zirkòlika 2011.

Valor del premi: El Centre Cultural de Terrassa (CCT) contractarà l’espectacle


MILLOR ARTISTA EMERGENT
Jessica Martín
Acròbata-pallassa


És la pallassa de l’espectacle Garbuix, de la companyia Vavel. Formada com a acròbata i pallassa a la prestigiosa acadèmia Fratellini (França), ha format part de les companyies Thêatre de l’Incendi, Orgànic (pallasses d’hospital), Cabalus i des Plumés, on va fer de domadora de gallines.

Valor del premi: Una residència de creació a la Fàbrica de les Arts en Viu L’Estruch i un video promocional a càrrec de Teatralnet


MILLOR INICIATIVA PER A LA PROJECCIÓ DEL CIRC
Manel Sala ‘Ulls’
Fotògraf


Fotògraf d’arts escèniques especialitzat en circ des de l'any 2002 i col•laborador de la revista Zirkòlika des de la seva creació l’any 2004. El jurat ha valorat la seva trajectòria, la qualitat de les fotografies i la voluntat constant de divulgar la imatge del circ per tots els racons.

Premi: 1.000 euros que concedeix l’Associació de Professionals de Circ de Catalunya (APCC)


PREMI DE VOTACIÓ POPULAR
‘Vincles’
Circ Bover


L’espectacle Vincles, dirigit per Pau Bachero, és una idea original i creació de Tià Jordà i està interpretat per quatre artistes: Mateu Canyelles, Gràcia Moragues, Camille Sola i Guillaume Peudon. A partir d'un senzill element, unes canyes de bambú, es construeix tot un espectacle amb l’objectiu de transmetre l’elegància i la tècnica de les arts circenses. S’hi presenten acrobàcies, malabars, perxa xinesa i equilibris.

Valor del Premi: Contractació de l’espectacle el pròxim mes de juny a Barcelona, durant la celebració de la trobada de malabaristes Picnic Circus.

El jurat dels VII Premis Zirkòlika de Circ de Catalunya ha estat format aquest any per Jordi Gaspar (director artístic de la fira Trapezi), Jordi Duran (director artístic de FiraTàrrega), Lola Casademont (Fira de Circ al Carrer de La Bisbal d’Empordà), Toni Aliaga (Centre Cultural de Terrassa), Tere Almar (Patronat Municipal de Cultura de Mataró) i Anna Pascual (acròbata de la companyia Psirc). 

 

El fotògraf Manel Sala "Ulls" va guanyar el premi a la millor iniciativa de circ

Compartiu aquesta notícia