La situació difícil del Circ Price, portada de la revista Zirkòlika

La revista Zirkòlika acaba de publicar el número 50, dedicat a la situació actual del Circo Price de Madrid i al manifest crític amb el rumb del circ que han elaborat algunes associacions.  El circ atravessa el seu tercer any consecutiu sense pressupost d’activitat, i  mentre que les associacions de professionals del sector reclamen el nomenament d’un director que imposi una línia de programació clara en favor de les arts circenses, l’Ajuntament de Madrid promet un finançament que permeti prendre aire al nucli del circ madrileny.

Sobre el Circ Price, el director d’Ale Hop, Churry Silva, reivindica en un article d’opinió un nou Price que sigui un centre de creació obert al sector i lamenta el secretisme en la presa de decisions i l’intent “absurd” de cedir l’espai a les associacions de veïns.

Zirkòlika també fa un repàs històric al mític Circ Price de la plaça del Rei, que es va inaugurar el 1880 i es va enderrocar 90 anys després, el 1970. Van actuar llegendes del circ i de l'espectacle com Pinito del Oro, Pompoff i Thedy, Ramper i Fregoli.

Un altre dels articles repassa la història dels circs estables, des de la seva irrupció a mitjans segle XIX fins a les modernes construccions. L’article també explica els motius de la destrucció de molts edificis i cita moltes reformes de vells edificis.

Aquest número de la revista també fa un repàs dels VII Premis Zirkòlika de Circ de Catalunya, no només com a d’aparador del millor circ català, sinó també d'espai d'intercanvi i moment per reconèixer la dedicació i l’esforç dels guardonats i no guardonats.

D'altres temes que ens ha avançat la revista són:

Gira amb el Circ Nacional de Cuba. A la remodelada carpa Trompoloco de l'Havana (Cuba) es va celebrar entre els dies 11 i 17 de juliol una nova edició del festival Circuba. Més de cinquanta artistes de 10 nacionalitats van participar en aquest esdeveniment que complia 35 anys. En aquest número de la revista i en els pròxims explicarem la gran experiència viscuda per Lucas Escobedo com a malabarista al festival i durant la gira per l'illa amb el Circ Nacional de Cuba. Per Lucas Escobedo.

Ramón Muñoz 'Karoli', monociclista i excèntric
. Entrevista amb el guanyador del premi de votació popular Zirkòlika 2015. L’artista Karoli (Barcelona, 1958) diu que no el programen perquè és un clàssic i reivindica els ponts entre les velles i les noves generacions d’artistes. Per Neus Molina.

Rialles i drames al Grec Festival de Barcelona. Els pallassos –Pepa Plana, Rhum & Cia i Los Corderos– van ser protagonistes de la passada edició del Grec Festival de Barcelona, l’última de Ramon Simó al capdavant del festival. També es va acomiadar Circus Klezmer, després de més de 10 anys de gira, el contorsionista belga Alexander Vantournhout va esdevenir una de les revelacions i Leandro Mendoza va dirigir un bonic espectacle amb un gran aparell de bambú i 12 artistes.

Entrevista a Alexander Vantournhout, acròbata
. L’origen de l’espectacle signat per l’artista circense i ballarí Alexander Vantournhout, nascut a Flandes (Bèlgica), té un punt de partida curiós: un company de professió li va dir que tenia el coll molt llarg i va fer un joc de paraules amb el seu nom i el coll (neck en anglès). El resultat va ser ANECKXANDER. Es tracta d’una autobiografia tràgica del cos, un acurat estudi de les proporcions físiques que aquest creador de tècnica virtuosa va portar al Mercat de les Flors, en el marc del Grec Festival de Barcelona. Per Núria Cuadrado i Marta Monedero.

Companyia Imaga. Tenen una connexió que va més enllà de la corda, més enllà de l'escenari. A través de les seves respectives trajectòries en arts escèniques, inquietuds i investigacions, Ingrid Esperanza i Melissa Scioscia, fundadores de la companyia Imaga, han posat al dia una tècnica de circ tradicional: la suspensió capil•lar. El resultat és FS2 - Simfonia escènica de la relació. Un espectacle tan sorprenent com emocionant. Per Laia Zieger.

Circo Roy Cardinali. Durant la seva estada a Gijón el passat estiu vam tenir l'ocasió de conèixer de prop la història del Circ Roy Cardinali, una companyia itinerant que actua sobretot per Galícia, Astúries, Cantàbria i Lleó. Expliquem en aquest article les seves vides, il•lusions i el seu treball en un món com el del circ, en què hi ha pocs moments lliures. Per Lluis Daza.

Moments de circ, una nova secció amb el pintor Joan Soler-Jové. Quan el 1947, amb només 13 anys, l’artista Joan Soler-Jové va veure per primera vegada una carpa (Circo Feijóo) es va sentir fascinat per tot el que envolta el món del circ. Al llarg d’aquests gairebé 70 anys ha estat testimoni, actor i espectador de primera fila de la història del circ. És per això que la revista Zirkòlika ha decidit crear una secció perquè Joan ens mostri els seus dibuixos pintats des del cor, però també perquè ens expliqui les anècdotes i vivències que no podrem trobar en cap llibre. Per Josep Guindo.

El malabarisme es supera. La jove ciutat d’Almere (Flevoland, Països Baixos) va acollir la 39a edició de la Convenció Europea de Malabaristes (EJC en anglès). Les espectaculars instal•lacions desplegades als voltants del Topsportcentruum van acollir als més de 5000 inscrits a la major convenció circense del món. Una edició caracteritzada per la brillant organització, els nombrosos espectacles i la consolidació de les competicions de malabarisme. Per Rafa Peñalver.

Units per la corda. La cinquena trobada de corda celebrada a Barcelona i organitzada per Nacho Ricci i Emiliano Ron va superar totes les expectatives. Van participar més de 100 persones de 14 països. El acròbates expliquen la seva passió per la corda i el creixement que experimenta aquesta disciplina. Per Marcel Barrera.

Bernhard Paul (Circus Roncalli) visita Santander. El director del circ alemany Roncalli, Bernhard Paul, va recollir el passat estiu el reconeixement Pelegrí de l’Alegria durant una funció del Circ Quimera. La raó del col•lectiu Amigos de los Hermanos  Tonetti per concedir-li tal distinció ha estat la seva “extraordinària contribució” a la història del circ amb el seu poètic i fascinant Circus Roncalli, que aquesta temporada compleix el seu 40è aniversari. Per Francisco Martín Medrano.

Flying frenchies, circ a les muntanyes. Els joves Flying frenchies han aconseguit revolucionar els esports d'alt risc afegint circ i humor. Per Javier Jiménez.

Silvia Santamaría, il•lustradora. Silvia Santamaría, una jove il•lustradora de Santa Coloma de Gramenet (Barcelona), reivindica en la seva obra el tema de l’antic circ freak dels éssers deformes i converteix als seus protagonistes en gent extraordinària i en éssers deliciosos. Per Marina Suleymanova

També inclou entrevistes als artistes Karoli, Alexander Vantournhout i inclou informació sobre la trobada de corda

Compartiu aquesta notícia