Pepa Plana i Circ Pistolet guanyen els premis Zirkolika als millors espectacles del 2017

Els espectacles Paradís pintat de Pepa Plana i Quan no tocàvem de peus a terra de Circ Pistolet han guanyat els premis Zirkolika als millors espectacles de sala i carrer respectivament. El premi a l’artista emergent ha estat per Andreu Casadellà, el premi especial per Fang de Quim Girón i el premi al millor número per a Emiliano Sánchez Alessi i els seus malabars horitzontals. El premi a la millor iniciativa de circ ha estat per l’escola de circ Saltimbanqui de Vilanova i la Geltrú, que rebrà com a guardó 1.000 euros aportats per l’APCC.

El premi que concedeix la Fundació Antigues Caixes Catalanes i BBVA, consistent en 20.000 euros per a dur a terme quatre representacions durant el 2018 ha estat per l’espectacle El Dékoncert, de la companyia Solfasirc.

Els guardons es van lliurar en el marc d’una gal•la celebrada al Circ Històric Raluy al Moll de la Fusta de Barcelona, presentada per Jordi Martínez i Joan Arqué, pallassos de Rhum i cia. També han participat a la gal•la el duo Leti i Fer, la cia Terna i Johnny Melville, entre d’altres artistes. Durant la gal·la es va llegir un manifest del col·lectiu de Dones i Cultura per reivindicar un major nombre de dones en les nominacions als premis, entre d'altres aspectes.

A continuació us adjuntem el veredicte del jurat dels premis, format per Cristina Cazorla (La Puça Espectacles), Miguel A. García (Coop de Circ), Diego Cano (malabarista), Asvin López i Toni Gutierrez (trapezistes de La Fem Fatal), Jordina Blanch (CIRCulant) i Marcel Barrera (periodista i cap de redacció de la revista de circ Zirkòlika) i Manel Sala ‘Ulls’ (fotògraf).

 
MILLOR ESPECTACLE DE CIRC DE CARRER
‘Quan no tocàvem de peus a terra’
Circ Pistolet

 
Enric Petit (equilibrista) i Tomàs Cardús (portor), del Circ Pistolet, presenten un espectacle ple de força i equilibris sobre corrons i amb melodies populars. És un viatge en el temps a través dels records d'aquelles tardes de jocs i bones estones, a vegades rient, a vegades suant, però sempre gaudint, plens d'emocions genuïnes i de complicitat, buscant l'equilibri fràgil entre dues persones. El jurat ha valorat la seva compenetració i confiança mútua, els jocs amb materials poc habituals en el circ, la força i la voluntat d’anar més enllà de la tècnica i els seus magnífics i variadíssims jocs d’equilibris.
 
Valor del premi: Contractació de l’espectacle a FiraMediterrània (Manresa)
 
MILLOR NÚMERO DE CIRC
Malabars horitzontals
Emiliano Sánchez Alessi

 
Els últims anys, el malabarista Emiliano Sánchez Alessi, de la companyia ES, ha investigat els moviments dels malabars horitzontals i ha aconseguit fer un número que està sorprenent per la seva novetat i bellesa. Presentat a la fira Trapezi en el marc de l’espectacle Polos, el número forma també part de l’espectacle de Nadal al Circo Price de Madrid. El jurat ha destacat la presència a escena de l’artista, el treball d’investigació, el difícil domini de les esferes que orbiten com planetes i per fer dels malabars un art ple de bellesa i encanteri.
 
Valor del premi: Contractació del número a la fira de Circ al Carrer de La Bisbal d’Empordà (Girona)
 
PREMI ESPECIAL
‘Fang’
Quim Girón

 
La nova creació de Quim Girón ens presenta la transformació del cos i el fang a través de l’acrobàcia. La manipulació del fang permet l’espectador fer un viatge ple de formes i escultures úniques. El fang i el cos humà es deformen i s’uneixen amb imatges que poc podríem imaginar. Amb aquest sorprenent espectacle, Quim Girón recupera un element que ha vist a casa des de petit ja que la seva mare sempre ha treballat amb el fang. El jurat ha valorat la seva gran capacitat per experimentar, l’excel•lent treball creatiu amb un material nou (el fang), el fragor escènic i la creativitat.
 
Valor del premi: Teatralnet oferirà la producció d’un vídeo promocional
 
MILLOR ARTISTA EMERGENT
Andreu Casadellà
Trapezista

 
Especialitzat en trapezi washington, Andreu Casadellà (Anglès, Girona, 1994) ha actuat aquest any a la mostra de joves artistes emergents Crece, al Circo Price de Madrid. Aquest any s’ha graduat a l’École Supérieure des Arts du Cirque (ESAC), a Brussel•les (Bèlgica). El jurat ha valorat del seu treball la combinació de múltiples disciplines dalt d’un aparell (trapezi Washington) poc vist actualment, la bona tècnica i la gran projecció que té per endavant.
 
Valor del premi: Una residència de creació a la Fàbrica de les Arts en Viu L’Estruch (Sabadell)
 
MILLOR INICIATIVA PER A LA PROJECCIÓ DEL CIRC
Escola Saltimbanqui (Vilanova i la Geltrú)
 

Formació en Arts del Circ estable i de qualitat a les comarques del Garraf i el Penedès. Un espai de pràctica, intercanvi, informació, formació, exhibició, creació, difusió, contacte i trobada dels interessats en circ. Potencia la producció, creació i programació a través d’acompanyament i residències artístiques, espectacles propis, exhibició professional, cicles i tallers oberts a tothom, etc. El jurat ha valorat la qualitats dels seus professors, la seva perseverança i les ganes de fer créixer el circ en una ciutat on el circ no ho ha tingut fàcil.
  
Premi: 1.000 euros que concedeix l’Associació de Professionals de Circ de Catalunya (APCC)
 
PREMI DE VOTACIÓ POPULAR
‘Bangaluru’
Todozancos

 
Espectacle itinerant que transmet l’esperit alegre i intens dels carnavals. Els personatges transiten entre danses, proeses, foc i fum de colors, i conviden l’espectador a una festa de sensacions. És una adaptació teatral del festival de colors de Punjab, una festivitat que coincideix amb la celebració de la primavera hindú i commemora nombrosos esdeveniments de la mitologia.
 
Valor del premi: Una residència de creació a La Central del Circ (Barcelona)

L’escola de circ Saltimbanqui guanya el premi a la millor iniciativa de circ que lliura l’APCC

Compartiu aquesta notícia