Fem Circ! Fem Cultura!

PARC DEL FÒRUM DE BARCELONA
Moll de la Vela, 2 08930 Sant Adrià del Besós
Telf. (+34) 93 356 09 31 •info@apcc.cat

ombra
Ets a: Portada > Notícies del circ > Manel Vallès Totó, soci d'honor de l'APCC, ens ha deixat el passat 10 de setembre

Notícies del circ

<< Altres notícies Circ

Manel Vallès Totó, soci d'honor de l'APCC, ens ha deixat el passat 10 de setembre

La seva trajectòria l'ha fet ser un dels màxims exponents dels pallassos clàssics a Catalunya

El pallasso Manel Vallès Totó va morir dissabte dia 10 de setembre a Calella. Manel Vallès va dedicar tota la seva vida a la professió de pallasso i va actuar al llarg de la seva dilatada trajectòria com a pallasso august als millors circs europeus i al carrer amb la seva inseparable partenaire, Rose-Marie Risto, amb qui van formar l'exitosa parella Germans Totó. Tots dos van ser reconeguts com a socis d'honor de l'APCC l'any 2009 amb motiu d’haver-se retirat de les pistes i escenaris.

Nascut el 1933, Manuel Vallès va sentir la vocació de pallasso des de ben menut i cada dijous anava a les funcions del Circ Olympia de Barcelona. A 12 anys va formar la primera parella de pallassos (Toni i Totó) i, amb l’àlies ‘Noly’, va ser primer august del trio Hermanos Martini (1957-1973) i del quartet Martini-Llata (1973-1976), formacions amb què va actuar en importants circs i sales de festes de tota Europa (Price de Madrid, Coliseo dos Recreios de Lisboa, Pinder de França, Cirque d’Hiver de París, Krone de Munic, Royal de Brusel·les, el Beneweiss danès, l’Scott suec, etc., etc.).
El 1965 es va casar amb la sueca Rosemarie Risto, que el 1968 es va integrar als Martini i amb qui el 1982 va crear els Germans Totò, dedicats bàsicament al públic infantil. El 1974 va participar al primer Festival Internacional de Circ de Montecarlo i va actuar en privat per a la família de Rainier III. El poeta Joan Brossa considerava Totó com un dels màxims exponents dels pallassos clàssics a Catalunya.