Un espai per al circ · La Monumental és un espai idoni per recuperar el circ estable Olympia, enderrocat el 1947

La capital de Catalunya té la imperiosa necessitat d'un equipament per a l'exhibició permanent de circ en condicions tècniques i de comoditat equiparables a les que ofereixen el Teatre Nacional de Catalunya, el Liceu, l'Auditori, el Lliure o el Mercat de les Flors. Al Volt de pista Un circ estable a la Monumental (Avui, 6.9.2010), ja vaig argumentar sintèticament la idoneïtat d'un circ estable en aquesta plaça. Hi afegeixo que la planta circular permet una adaptació relativament fàcil, que és un espai situat al futur centre neuràlgic de Barcelona, proper al TNC i a l'Auditori, ben comunicat i integrat en les rutes turístiques habituals.

Dijous passat, aquest diari preguntava als lectors: “A quin ús s'hauria de destinar la plaça de toros Monumental?”. El resultat de l'enquesta avala les tesis del nostre sector circense: un 46,6% dels lectors advoca per convertir la plaça en un circ permanent; a molta distància, un 27,9% creu que cal destinar-la a equipaments socials; un 18,9% opta per traslladar-hi el mercat dels Encants (opció ful, ja que gràcies a l'il·lusionista Zapatero l'edifici dels nous Encants ja es construeix a Meridiana/Glòries/Castillejos), i, finalment, un 6,5% hi voldria un centre comercial.

Aquest 46,6% reflecteix la creixent acceptació del circ com a fet cultural per part de la nostra societat (acceptació ja reflectida en els rècords d'assistència al Circ d'Hivern de Nou Barris, al Cric, el Raluy, l'Italiano, la fira Trapezi o els espectacles circenses de Tàrrega, Temporada Alta i la Mercè). Alhora, l'opinió popular coincideix amb la voluntat de l'Associació de Professionals de Circ de Catalunya (APCC) i amb els desitjos de les associacions de veïns dels barris que termenegen amb la Monumental (Sagrada Família, el Clot-Camp de l'Arpa, Fort Pienc i Poblenou). Joaquim Mallén, president de l'AV Fort Pienc, em comentava divendres que un centre comercial trinxaria el comerç tradicional i en canvi veuen amb bons ulls un circ estable, que complementaria altres equipaments com el Teatre Nacional de Catalunya, l'Auditori, el Museu del Disseny o l'Arxiu de la Corona d'Aragó. Em consta que el 2006 aquest posicionament era compartit pel Departament de Cultura i l'Ajuntament de Barcelona. Passats cinc anys, i malgrat els canvis de signe polític, seria il·lògic que totes dues institucions haguessin canviat d'opinió.

Un futur plausible

Ja feia anys que els toros no eren negoci per al Grup Balañá, propietari de la plaça des del 1946 (curiosament, un any abans que s'enderroqués el Circ Olympia). Una requalificació sembla inviable: l'edifici és patrimoni arquitectònic –i, si no ho fos, els temps no són precisament els millors per a l'especulació immobiliària–. D'altra banda, tot apunta que les armilles dels senyors Mascarell i Trias no estan en condicions d'anar a comprar la plaça al senyor Pere Balañà per transformar-la en circ estable (però vull recordar que el Pla Integral de Circ compromet totes dues administracions en aquest tema). Així doncs, tal com estan les coses, segurament la millor opció per a Barcelona és que els Balañá rendibilitzin l'espai llogant-lo (com ja fan per Nadal) perquè s'hi instal·li una carpa durant tot l'any. Amb una direcció artística adequada, s'hi podria gaudir d'una programació regular de circ nacional i internacional (i cursos, estades, sessions per a escolars, etc., etc.) mentre s'esperen temps millors per construir un circ estable amb tots els ets i uts.

Fa pocs dies, en una convenció d'empresaris, el president Mas es queixava que en aquest país primer demanem equipaments i després pensem què hi podem fer. Benvolgut i Molt Honorable President: aquest no és el cas del nostre circ. Fa dècades que el circ català és la Ventafocs de les nostres arts escèniques i, tanmateix, té el cap clar i les energies encarrilades i així és com ens projecta al món. No és moment de construir un edifici estable perquè primer són els quiròfans, però què en diria, d'una carpa a la Monumental?

Foto:TAUMH

Jordi Jané · Volt de pista · Publicat a El Punt Avui · Edició Nacional 03-10-2011 Pàgina 43

Compartiu aquesta notícia