Fem Circ! Fem Cultura!

PARC DEL FÒRUM DE BARCELONA
Moll de la Vela, 2 08930 Sant Adrià del Besós
Telf. (+34) 93 356 09 31 •info@apcc.cat

ombra
Ets a: Portada > Notícies del circ > Per un Consell de la Cultura i de les Arts independent i executiu

Notícies del circ

<< Altres notícies Política cultural i educativa - 20 d’octubre de 2011

Per un Consell de la Cultura i de les Arts independent i executiu

L'APCC, com a membre de la Plataforma NO retalleu la Cultura, signa una declaració conjunta perquè el Parlament de Catalunya garanteixi l'estabilitat del CoNCA

L'APCC, membre de la Plataforma Plataforma NO retalleu la Cultura, signa la declaració conjunta amb la resta d'associacions professionals per defensar la necessitat d'un 'Consell de les Arts' independent i executiu. Per això, tota la Plataforma sol·licita al Parlament de Catalunya que garanteixi l'estabilitat del Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA), i que no es redueixin les actuals competències executives d'aquest òrgan.
********************************************************************************

Declaració per un Consell de la Cultura i de les Arts independent i amb competències executives
Durant sis anys els sectors culturals de Catalunya i els poders polítics van estar debatent un nou model per millorar l’administració de les polítiques culturals públiques a Catalunya. Després d’aquest període és va aconseguir un ampli consens per reformar el model fins aleshores en vigor i modernitzar-lo. El resultat va ser l’aparició d’un nou concepte d’estructura pública d’administració dels recursos destinats al desenvolupament de la cultura i les arts creatives. Així, el Parlament de Catalunya va aprovar el 7 de Maig del 2008 la llei fundacional del “Consell Nacional de la Cultura i les Arts – CoNCA”; el primer organisme del sud d’Europa proper als coneguts internacionalment com “Arts Council”.
Després de dos anys i escaig de la posada en marxa d’aquest nou model, i gairebé sense haver tingut temps per avaluar i corregir la seva trajectòria, la Llei d’Agilitat i Reestructuració Administrativa vol desposseir el CoNCA de la seva missió principal, aquesta que el fa competent sobre l’assignació dels fons públics al sector de la cultura i les arts.

Actualment la societat catalana és un clam en el sentit que cal fer un pas endavant en l’aprofundiment de la democràcia. Els ciutadans reclamen una major participació per decidir assumptes que afecten el bé comú. Així, retornar sobirania als ciutadans és dotar les institucions públiques d’organismes on la capacitat decisòria de la societat civil estigui garantida.
S’ha de ser profundament crítics amb la realitat que ens envolta. La transparència, les bones pràctiques i l’ètica han d’estar en al cor de la presa de decisions i de les recomanacions que afectin el finançament de la cultura amb diners de tots els ciutadans.
L’assignació de fons públics a la cultura i les arts, les recomanacions i el control crític de la marxa de la cultura, ha de ser una tasca compartida per persones del medi cultural i artístic, amb un sòlid compromís personal en la defensa dels valors públics de la cultura i les arts. La representativitat de les persones ha d’estar avalada pels seus sòlids principis, valors ètics i coneixements profunds dels sectors culturals.
Per avaluar la cultura que es fa a Catalunya, assessorar les institucions en matèria cultural i assignar fons públics a projectes i organitzacions culturals s’han de fer valer criteris de qualitat, independents de qualsevol tipus d’interessos partidistes o gremials.

Defensem que Catalunya necessita avui un “Consell de les Arts” independent i executiu. Sol·licitem al Parlament de Catalunya que garanteixi la estabilitat del “Consell Nacional de la Cultura i de les Arts”, que col·labori en la seva millora i que el doti d’un pressupost raonable per complir amb garantia els seus objectius. Per tant, demanem al govern de la Generalitat que retiri les iniciatives presentades al Parlament encaminades a reduir les actuals competències executives del “Consell Nacional de la Cultura i les Arts” i iniciï un procés de reflexió amb els sectors culturals i la ciutadania per tal de millorar i enfortir el model que ja existeix actualment a Catalunya.

Plataforma NO retalleu la Cultura
Associacions adherides a la Plataforma NO retalleu la Cultura que han signat aquesta declaració:

 • Associació Catalana de Crítics d’Art,
 • Associació Col·legial d’Escriptors de Catalunya,
 • Associació d’Artistes Visuals de Catalunya,
 • Associació d’Escenògrafs de Catalunya,
 • Associació d’Escriptors en Llengua Catalana,
 • Associació de Músics de Jazz i Música Moderna,
 • Associació de Professionals de la Dansa de Catalunya,
 • Associació de Professionals de la Gestió Cultural de Catalunya,
 • Associació de Professionals del Circ de Catalunya,
 • Associació de Regidoria de l’Espectacle de Catalunya,
 • Associació de Tècnics i Tècniques de l’Espectacle de Catalunya,
 • Associació Professional d’Il.lustradors de Catalunya,
 • Associació Professional Teatre per a Tots els Públics.
 • Galeries Independents de Catalunya
 • Guionistes Associats de Catalunya – Sindicat de Guionistes de Catalunya
 • Sindicart Organització Sindical de l’Espectacle de Catalunya.
 • Unió de Músics de Catalunya
 • Xarxa d’Espais de Producció d’Arts Visuals de Catalunya Xarxaprod.


 

Enllaços relacionats