L’Estatut de l’Artista comença a caminar

El Congrés dels Diputats ha aprovat fa un mes per unanimitat l'informe de la subcomissió per a l'elaboració d'un Estatut de l'Artista, un document marc amb 75 propostes que donen solució a assumptes reclamats pel sector cultural com l’adaptació del règim d’autònoms o de la seguretat social a les característiques de les persones treballadores de la cultura. Ara, mentre no es desenvolupa l’Estatut de l’Artista, des del CONCA i juntament amb les entitats de professionals del sector com l’APCC s’inicien una sèrie de 9 propostes de cara a avançar en certs aspectes.
 
La primera de les mesures és l’elaboració d’un cens de professionals del sector cultural i la segona la potenciació de la creació d’un sistema de representació sindical del sector cultural. Aquí podeu consultar el total de 9 mesures que proposa el CONCA.

L’informe per a l’elaboració de l’Estatut de l’Artista va ser presentat per la subcomissió posada en marxa a instàncies de Unidos Podemos-En Comú Podem-En Marea, que durant un any i mig ha donat forma a les 50 propostes que prenien com a base el document primer plantejat pel grup de treball d'entitats catalanes i el CONCA (36 mesures), amb l'objectiu de dotar el sector cultural d'un model legislatiu capaç de respondre a les necessitats específiques dels seus treballadors/es.
 
Després d'aquesta aprovació, ara cal donar-li "cos legislatiu" als 75 punts recollits en aquest text, realitzat al costat de 31 representants de col•lectius professionals. Propostes que aborden tres àmbits: fiscalitat, protecció laboral i Seguretat Social i compatibilitat de prestacions públiques amb drets d'autor.

Algunes de les mesures que l’Estatut de l’Artista preveu desenvolupar són que la tributació passi del tipus general (21%) al reduït (10%) i l’adaptació de la llei que regula l’IRPF perquè els artistes i creadors es puguin acollir a l’exempció del 30% contemplada per aquest tipus d’ingressos.
















 

Des del CONCA es proposa l’elaboració d’un cens de professionals de la cultura per facilitar la seva aplicació

Compartiu aquesta notícia