El manifest del Dia Mundial del Circ reivindica el reconeixement del circ com a art

El manifest del Dia Mundial del Circ, titulat “El Circ està viu” reivindica el reconeixement del circ com un art i la dignificació de les condicions laborals dels professionals que s’hi dediquen. El text critica la manca d’interès dels responsables polítics per aquesta art escènica, i posa en valor les passes que s’han donat els últims anys, així com l’enorme tasca de transformació que duen a terme els diferents projectes de circ social existents actualment a Catalunya. L’autor del text és en Juanillo. Aquí us podeu descarregar el pdf amb el text del manifest.

Joan López, conegut com a Juanillo, ha estat l’encarregat enguany de redactar el Manifest del Dia Mundial del Circ, que es llegirà durant els actes de celebració que tindran lloc del 5 al 21 d’abril a tot Catalunya. Juanillo és artista i formador de circ de llarga trajectòria, és membre de l’equip de l’Ateneu Popular de 9Barris des dels seus inicis.

La celebració del Dia Mundial del Circ per part de l’APCC tindrà lloc a Mataró el cap de setmana del 13 i 14 d’abril amb les activitats organitzades pel col·lectiu Cronopis. En aquests actes i en la resta d’actes de celebració del DMC es promourà la lectura d’aquest manifest.

L’APCC ha recollit la informació dels diferents espectacles i activitats organitzades amb motiu del Dia Mundial del Circ en una agenda online que es donarà a conèixer la pròxima setmana. L’agenda inclourà els actes des del 5 fins el 21 d’abril.

El Dia Mundial del Circ es celebra el tercer dissabte d’abril de cada any, i des de l’APCC es promou la seva celebració durant els quinze dies que envolten aquesta data, per tal d’arribar a més centres, teatres i espais.

Enguany a més ha encarregat un logo pel Dia Mundial del Circ en català, que es pot descarregar aquí. També,i és com habitual, s'ha elaborat l'agenda del DMC, amb les activittats de circ programades del 5 al 21 d'abril, la podeu consultar en línia aqui.

Aquí trobareu el text del manifest, que des de l’APCC demanem a artistes i gestors/es culturals que es llegeixi abans de les activitats organitzades ambmotiu del Dia Mundial del Circ, per tal de fer arribar les reivindicacions del món del circ al major públic possible.

Aquí podeu consultar els manifestos d'anys anteriors: 2018 (redactat per Cronopis) , 2017 (Griselda Juncà i Anna Pascual), 2016 (Marceline Khan), 2015 (Jorge Albuerne), 2014 (Tortell Poltrona), 2013 (Jordi Jané).

MANIFEST DEL DIA MUNDIAL DEL CIRC 2019

EL CIRC ESTÀ VIU

Els anys 90, l´ACC (Associació de Circ de Catalunya, precursora de l´APCC) juntament amb d’altres associacions de l´Estat, vàrem decidir que el 8 de novembre seria el Dia Mundial del Circ, perquè no sabíem que ja existia. Un dia per ocupar places i carrers i reivindicar que “EL CIRC ESTÀ VIU”. Han passat uns quants anys i aquest lema segueix vigent, fin i tot més que abans.

Les reivindicacions que hem fet any rera any han estat petits avenços aconseguits amb l´esforç, la constància i sobretot la passió que suposa dedicar-se a aquesta art.

Una disciplina, el circ, on sempre hem de “demostrar” sense esperar res dels estaments polítics. Això sí, quan polítics i polítiques vénen a les estrenes dels nostres espectacles de circ, fan mans i mànigues per sortir a primera fila a les fotografies.

Mentrestant, seguim lluitant per la dignitat d´un art que des del principi de la humanitat ha transmès tot tipus d´emocions i diferents maneres d´expressió, tot provocant rialles, emocions fortes, poesia i transgressió de les lleis físiques, a més de ser una expressió de llibertat.

Cada vegada hi ha més espectacles de circ, es programen en llocs on abans ni haguéssim pensat, i tenen presència en més  festivals, fires i programacions..., però el que està clar és que encara queda molt de camí....

Si, no us ho creureu, però EL CIRC NO ESTÀ RECONEGUT  oficialment com un art específic.

No tenim ni un principi de legislació laboral específica, ni drets i les obligacions ens les posem cada dia nosaltres. Aprendre, crear, formar-se, suposa un llarg període de temps i per sobreviure hem de fer altres feines. I no ens inventem res, només cal anar França i veure el tracte que SI donen al circ i als seus artistes..

Menys fotografies, menys vacil·lar “què maco és anar a veure espectacles de circ”, i que les persones que es dediquen a la política cultural es guanyin el sou i les prebendes, que paguem entre tots i totes, i que deixin d’utilitzar paraules buides sense sentit.

Només cal repassar totes les reivindicacions que companyes i companys han escrit  en els manifests d’anteriors anys i que segueixen sent vigents.

Però voldria destacar un altre aspecte del gran treball que estan duent a terme moltes persones, que utilitzen el circ com una eina de transformació, amb els diferents projectes de circ social que s´escampen arreu del territori, sembrant llavors per crear una societat més justa en tots els àmbits. Sobretot en barris i pobles amb una forta desigualtat econòmica i social, on es creen interaccions amb les comunitats.

Si volguéssim parlar de tots aquests projectes podríem escriure un llibre enlloc d´un manifest!!

Ara, gaudim d’aquest dia, arranquem somriures, emocions i seguirem lluitant per un art que sota la simbòlica vela del circ arreplega la humanitat sense distincions. Seguirem compartint una vida diferent plena de passió.

SALUT I CIRC

Juanillo (Desastrosus Cirkus i formador de l´Ateneu Popular de 9 Barris), per l’Associació de Professionals de Circ de Catalunya (APCC) amb motiu del Dia Mundial del Circ 2019.

L’APCC demana que el manifest es llegeixi durants tots els actes de celebració del DMC

Compartiu aquesta notícia