Fem Circ! Fem Cultura!

PARC DEL FÒRUM DE BARCELONA
Moll de la Vela, 2 08930 Sant Adrià del Besós
Telf. (+34) 93 356 09 31 •info@apcc.cat

ombra
Ets a: Portada > Notícies del circ > La Vela, a Vilanova

Notícies del circ

<< Altres notícies APCC

La Vela, a Vilanova

Després dels recursos públics invertits en infraestructura, reactivar el centre és un acte de responsabilitat

La Vela, Centre de Creació i Residència de Circ ubicat actualment a Vilanova i la Geltrú, és un centre de capital importància per al sector del circ. És l’únic centre de creació del país i de la resta de l’Estat espanyol que permet acollir i donar suport a circs en vela o estructures desmuntables, i que ofereix la possibilitat de viure en el mateix lloc on s’investiga i es treballa.

Des de la seva posada en marxa, La Vela ha acollit prop de 100 artistes de diferents companyies que hi han fet les seves creacions (veure annex - Informe La Vela APCC).
Es tracta d’un projecte públic que ha aprofitat les característiques úniques de l’espai per potenciar la creació, la investigació, la producció i l’exhibició de números i espectacles per a circ en vela, i que, indiscutiblement, ha ajudat al creixement qualitatiu del circ català i el seu arrelament al territori.

Des de l’APCC creiem absolutament necessària la continuïtat de La Vela.

Entès com a projecte d’abast nacional en el terreny de les arts escèniques, l’any 2008 el Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació el va incloure en el primer Pla Integral de Circ com una de les accions prioritàries a desenvolupar. El 2008 i 2009 va destinar per conveni 653.000 € a l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú per col•laborar en el desenvolupament del centre. Al seu torn, el consistori vilanoví es va comprometre a invertir-hi al llarg del 2009 i 2010, 257.000 €.
Tot apuntava que aquest compromís i injecció de recursos serviria per donar continuïtat a un projecte que va començar sent una experiència pilot, i que es va anar consolidant, gràcies al compromís i el treball del Tècnic de Cultura responsable del projecte i de les companyies residents.

Però sembla que aquests recursos s’hauran malbaratat si no es prenen mesures serioses que modifiquin el rumb de la situació actual en què es troba La Vela. Diversos motius han portat al que havia de ser el centre de creació i producció de circ i residència de referència a Catalunya, i una aposta seriosa d’inversió del Pla Integral de Circ, a no reobrir les seves portes després de les obres de condicionament.

Des de l’APCC creiem absolutament necessària la continuïtat de La Vela. Considerem que la important inversió pública en infraestructura i activitat feta els anys 2008, 2009 i 2010 són xifres massa serioses, i no podem malbaratar-les ni perdre l’ocasió de treure’n rendibilitat.

La proposta per part del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i de la regidoria de cultura de Reus de traslladar La Vela a la capital de comarca del Baix Camp, ens planteja alguns interrogants.
Tenint en compte que el gran capital d’aquest centre és, precisament, la infraestructura i el territori (no pas la vela), la reactivació i dinamització de La Vela no pot significar haver de tornar a pagar l’adequació d’unes infraestructures que ja es van assumir en el Pla Integral de Circ 2008-2011. La inversió ja ha estat feta. Tornar-hi, seria acceptar una marxa enrere pel circ català i perdre l’ocasió de treure’n un rèdit.

Davant la greu situació econòmica, la nostra proposta és que La Vela mantingui la seva ubicació a Vilanova i que la gestió s’externalitzi mitjançant un conveni triennal amb una entitat privada que pugui assentar i estabilitzar el projecte, que tingui en compte la seva nova dimensió, la projecció i direcció que ha de tenir un centre d’aquestes característiques, i que treballi per redefinir el centre en totes les seves fases i vessants.

Enllaços relacionats