Manifest del sector cultural català per la Vaga General del 29M

Les associacions i entitats culturals sotasignants ens adherim a la jornada de Vaga General, convocada per al dia 29 de març, contra la reforma laboral, pels motius expressats en el següent comunicat:

“El sector cultural, de l’espectacle, les arts escèniques i l’audiovisual no quedarem al marge de les desastroses conseqüències d’aquesta reforma laboral. Una reforma que trunca el dret constitucional a la negociació col·lectiva, una reforma que facilita l’acomiadament i fomenta la precarietat dels treballadors, que dóna molt més poder als empresaris per a canviar les condicions de treball com els hi convingui, etc. El nostre sector rebutja aquesta reforma perquè desregularitza, i el nostre objectiu és anar cap a la regularització laboral. Per aquest motiu, per la dignitat dels treballadors, per a defensar els drets que tants anys han costat d’aconseguir, per a unes condicions de treball estables i dignes, hem de sortir al carrer el dia 29 per dir: Prou abusos i prou desregularització!

Com diu l’humorista austríac Karl Valentin, “l’art és bonic, però porta molta feina”. L’exercici professional dels oficis del sector cultural (actors, ballarins, coreògrafs, directors, guionistes, escenògrafes, figurinistes, tècnics, regidors, gestors culturals, artistes plàstics, artistes de circ, músics, escriptores, etc) està lligat a la disciplina, el sacrifici i a la precarietat. La societat, però, no ens veu com a treballadors.

Històricament les condicions laborals i els llocs de treball del sector cultural professional han estat molt precaris i per sota de les de la resta de sectors a Catalunya i a l’Estat Espanyol. En un alt percentatge, la contractació dels professionals de la cultura (o la no-contractació, que obliga a altres formes legals com els autònoms i els empresaris unipersonals, no sempre justificats) és tan irregular que impedeix poder optar a la protecció social de què gaudeix qualsevol altre treballador. Aquesta precarietat laboral repercuteix directament en el procés creatiu, en la seva situació familiar i social del treballador, i repercuteix, per tant, en la salut de la indústria i de la cultura del país.

El sector de la cultura és un sector molt temptador a l’hora de posar les tisores. Som precaris, però som necessaris. La cultura representa més del 4 % del PIB i, actualment, les retallades i la inestabilitat laboral s’han accentuat tan exponencialment que s’estan assolint nivells insostenibles per a la professió. La reforma laboral que rebutgem fomenta aquesta precarietat.

La unió fa la cultura!, per això, unim-nos per dir NO a aquesta reforma. Ens trobarem dijous 29 de març a les 17.45h als Jardins de Salvador Espriu (Av. Diagonal amb Passeig de Gràcia).

  • SIGNATURES:
  • SindicART (AADPC, Ad’EC, APdC, AREC, ATECAT, GAC-SiGC), Organització Sindical de l’Espectacle de Catalunya
  • TACEE Catalunya – Sindicato de Técnicos Audiovisuales y Cinematográficos del Estado Español
  • Xarxaprod, Xarxa d’espais de producció d’arts visuals de Catalunya
  • AELC, Associació d’Escriptors en Llengua Catalana
  • AAVC, Associació d’Artistes Visuals de Catalunya
  • APIC, Associació Professional d’Il·lustradors de Catalunya
  • APCC, Associació de Professionals de Circ de Catalunya
  • ACCA, Associació Catalana de Crítics d’Art
  • ACEC, Associació Col·legial d’Escriptors de Catalunya
  • APGCC, Associació de Professionals de la Gestió Cultural de Catalunya
  • CGT, Secció d’Espectacles
  • CCOO
  • UGT

L'APCC s'ahdereix a la jornada de Vaga General contra la reforma laboral

Compartiu aquesta notícia