Fem Circ! Fem Cultura!

PARC DEL FÒRUM DE BARCELONA
Moll de la Vela, 2 08930 Sant Adrià del Besós
Telf. (+34) 93 356 09 31 •info@apcc.cat

ombra
Ets a: Portada > Notícies del circ > Arrenca el Trapezi - La Fira de Circ de Catalunya, del 17 al 21 de maig

Notícies del circ

<< Altres notícies Fires i Festivals - 16/05/2012

Arrenca el Trapezi - La Fira de Circ de Catalunya, del 17 al 21 de maig

Prop de 100 hores de circ farciran la ciutat de Reus en el primer any de Jordi Gaspar al capdavant de la direcció artística

Reus ja és a punt per acollir, des de dijous 17 fins a diumenge 20 de maig, la setzena edició del festival Trapezi, la Fira del Circ de Catalunya.  Enguany s’estrena Jordi Gaspar, que agafa el relleu en la direcció artística del Festival de la companyia Escarlata Circus (Jordi Aspa i Bet Miralta).
Gaspar ha insistit que l'aposta per la creació de nous corrents i tendències amb la convivència de llenguatges de les altres arts escèniques marcaran, juntament amb la important presència d'espectacles d'origen català, aquesta setzena edició del Trapezi. El nou director artístic arriba al capdavant del Festival amb un projecte basat en la innovació. Un dels principals obstacles amb què s'ha trobat, a banda de la necessitat d'haver de programar gairebé a contrarellotge, ha estat la reducció del pressupost. Malgrat aquesta reducció, d'un 21%, la programació del Trapezi 2012 comptarà amb 43 propostes i 92 funcions, fent que la ciutat concentri en només quatre dies prop de 100 hores de circ.
S'ha fet una aposta per les companyies estatals, que arribaran a les 25 -el 88% de les quals són catalanes- i s'ha reduït el nombre de projectes internacionals fins als 19, amb propostes de França, Bèlgica, Suïssa, Alemanya, Països Baixos, Suècia, Portugal, Itàlia, Xile, Argentina i el Brasil.

Activitats paral·leles: 3a Jornada per professionals

Divendres, i en paral•lel a la posada en marxa de la programació artística, hi haurà espais de trobada adreçats als professionals. La Sala Santa Llúcia, a les, 11h, acollirà la presentació pública de diversos dels espectacles programats a la Fira.

A les 15h30, el mateix espai reunirà a artistes i programadors en un debat sobre "Els nous camins del circ", on participaran Toni Llotge (Coordinador de l’Ateneu Popular 9Barris), Joan Morros, representant de l'Associació cultural El Galliner, entitat responsable de la programació d'arts escèniques al Teatre Kursaal, Alfred Fort, representant i gestor del Circ Cric; Marc Olivé, programador al Mercat de les Flors; Marcel Escolano de Los Galindos, artista i director de circ, i -Jordi Aspa d’ Escarlata Circus, artista de circ i director d’escena.

Una programació farcida de novetats i espectacles innovadors

Trapezi continua apostant per fer un espectacle inaugural exclusiu i de creació pròpia. Per aquest motiu s'ha confiat enguany en la companyia 'Los Galindos', de Marcel Escolano i Bet Garrell, per la seva llarga i dilatada experiencia contrastada, tan en espectacles de creació pròpia com en direccions d altres propostes, com l’espectacle inaugural de Fira Tàrrega 2011, Entròpic. L’inaugural es podrà veure a les 22h la nit de dijous 17 de maig, i l’endemà encara hi haurà una altra oportunitat per gaudir de l’espectacle, a les 22h30, al mateix espai, la plaça del Mercadal de Reus.

A la Palma, s’incorpora la figura d’un director-coordinador que donarà un segell propi a aquest espai durant el festival. Estrenar aquesta nova fórmula Johnny Torres, un artista de circ consolidat i amb una extensa trajectòria, que ha estat membre de companyies com Los Galindos o Circo de la Sombra. En aquest espai es podrà veure 'Capgirades', un duet format a l'escola La Tarumba de Perú, que oferiran l'espectacle 'Tu i jo som tres'. Aquest número ha estat el seleccionat arran de la convocatòria, conjunta entre el Trapezi i La Central del Circ. Fàbrica de Creació de Circ de Barcelona, que gestiona l'APCC.

La Fira continua apostant per les coproduccions de circ a través del CAER. En aquesta ocasió la companyia 'A tempo' presentarà la seva nova creació 'Aprendre, començar a perdre', un espectacle en què es podrà veure corda fluixa, roda cyr, perxa xinesa i trapezi volant. La companyia Sifó presentarà també L’Enreixat, una proposta on tres persones exploraran a través del moviment el seu desig de llibertat.

Al Parc Sant Jordi destacarà la presencia de 'Circ'Ombelico' i 'Boat'. 'Circ'Ombelico és un muntatge que té lloc dins un camió d’època com a escenari, i 'Boat' és una gran instal•lació -formada per un llit elàstic muntat com si fos una xarxa de trapezi volant- en la qual l'artista compagina els salts acrobàtics amb la tècnica de funambulisme, sobre una corda que passa per sobre l'estructura.

Hi haurà espai també per veure en acció a Stephane Drouards, tant a l'espectacle inaugural com amb el seu ‘solo’ de cascades al trapezi mini-volant, un número que ha recorregut grans cabarets i gales d'arreu del món.

L’eS3 (Trifaldó), Maiurta (Los Galindos), De Paso (La Industrial Teatrera), Side-Car (Pessic de Circ), Los Caneca Show (Los Caneca), L’home que perdia els botons (Circ Pànic), Shake, shake, shake (Pakí Payà) són exemples d’algunes propostes més que es podran trobar a Reus aquest proper cap de setmana.