La Fira Mediterrània aposta pel rupturisme tot preservant la tradició

La Fira Mediterrània arrenca avui la XVa edició a Manresa amb 101 companyies nacionals i internacionals i amb un nou director, David Ibáñez, que ha apostat per accentuar els extrems d’aquesta fira dedicada als espectacles d’arrel. Així, explica, aquesta nit (a les 21.00 h) s’obrirà la fira al Teatre Kursaal amb un espectacle del bailaor flamenc Andrés Marín que es titula Tuétano i que treballa les arrels del flamenc tradicional des de l’avantguarda. I la clausura del certamen d’aquest diumenge (20.00 h) serà una performance de gran format a càrrec del cineasta Isaki Lacuesta, un espectacle que combinarà elements teatrals amb audiovisuals amb al·lusions a la Dansa de la Mort de Verges o la Misteriosa Llum de Manresa.

Però si aquestes són algunes de les propostes més rupturistes de la fira, diu Ibáñez, es complementen per l’altre extrem amb un cicle a La Seu dedicat a preservar el patrimoni més pur, “les perles que la Mediterrània ens ha deixat i que el temps amenaça, des de polifonies corses (Tempus Fugit), fins a un recital de llaüt àrab (Naseer Shamma), el
cant d’estil valencià (Xavier de Bètera), gairebé desconegut fins i tot a València, oun recital de música medieval (Evo)”.

Ibáñez explica que ha conservat la idea de la seva antecessora Tere Almar que cada any hi hagi un artista convidat, però que vol que aportin un llenguatge molt actual, com fa aquest any Isaki Lacuesta, que a més de la clausura  ha preparat dues videoinstal·lacions que faran parlar: El retaule de les endevinacions, amb imatges arquetípiques, màgia, onirisme i intervenció del públic –que ha d’accionar els botons per descobrir el seu destí–, i Traços/traces, una obra que parla del traspàs de la creació entre diferents generacions i de l’empelt de disciplines artístiques i on apareixen Tàpies, Ferran Adrià, Cesc Gelabert o Ronaldinho.

Entre les novetats de la Fira figura també el trasllat del punt de trobada professional al Museu de la Tècnica, que permetrà celebrar showcases, seminaris i speed datings. Perquè a més del públic que assisteix a veure espectacles de tota mena –des de concerts de world jazz fins a rumba catalana, infantils, esbarts dansaires, cabarets de foc, circ, flamenc, teatre i molta fusió, com la israeliana Noa amb el napolità Solis String Quartet, o els germans Cubero unint jotes i seguidilles castellanes amb música rural nord-americana– també hi haurà acreditats mil professionals. “La crisi fa més necessaris que mai canals
com la Fira”, diu Ibáñez, tot i que malgrat això no han pogut fugir de la crema i el seu pressupost ha caigut un 10% més, i ha quedat en 1.100.000 euros.

La Vanguardia · Justo Barranco · Pàgina 44 · 08/11/2012

Compartiu aquesta notícia