El circ, confluència de les arts, un cicle d’audiovisuals i debat sobre la permeabilitat entre el circ i les altres arts

L’Associació de Professionals de Circ de Catalunya (APCC) proposa aquest mes de desembre un espai per reflexionar sobre la permeabilitat entre el circ i les altres arts. Serà a través del cicle de videofòrums El circ, confluència de les arts, una activitat comissariada per l’escriptor, periodista i crític de circ Jordi Jané, que tindrà lloc a l’Antic Teatre, de l’11 al 14 de desembre a les 19h.
El circ, confluència de les arts proposa una aproximació a les experiències de creadors com el cineasta Federico Fellini, el funàmbul Philippe Petit, Le Cirque du Soleil, el pintor René Magritte o l’escultor Alexander Calder. Després de les projeccions s’obrirà un debat, que dinamitzarà Jordi Jané.

ACTIVITATS DE DIFUSIÓ I DEBAT I COL•LABORACIÓ AMB ALTRES ENTITATS
Des del 2008, l’APCC organitza activitats gratuïtes de difusió i debat per contribuir a millorar les competències professionals i artístiques dels seus associats i difondre el circ entre els creadors culturals i el públic en general. L’APCC ha organitzat cicles de conferències a l’Ateneu Popular de 9Barris i a La Seca-Espai Brossa (Barcelona). En aquesta ocasió l'Antic Teatre acull aquest cicle de videofòrums, en el marc del seu projecte de suport integral a la creació i de desenvolupament dels llenguatges multidisciplinaris.

JORDI JANÉ, PERFIL PROFESSIONAL
Actor, escriptor i periodista. Des de 1976 publica crònica i crítica de circ en diversos mitjans nacionals (Oriflama, Destino, El Noticiero Universal, El Món, Avui, El Observador) i algun d’internacional: Le Cirque dans l'Univers (França), The Guardian (Anglaterra), Circo, Immaginifico (Itàlia). Al diari Avui hi publica crítica de circ entre 1978 i 2012, i entre 1999 i 2012 hi manté la secció mensual de reflexió i anàlisi circense Volt de pista, insòlita en el periodisme diari europeu.
Ha publicat, entre d’altres:
Microcosmos (Ed. Selecta, premi Víctor Català de narrativa 1987).
Centenari Charlie Rivel (Departament de Cultura de la Generalitat, 1996-2000).
Sebastià Gasch, el gust pel circ (El Mèdol, 1998, amb Joan M. Minguet).
Les arts escèniques a Catalunya (Cercle de Lectors, 2001).
Li-Chang, el xinès de Badalona (Ed. Museu de Badalona, 2004).

Dimarts, 11 de desembre: Acròbates i ballarins seduïts per la pintura
Com es coreografien un quadre o una escultura? Com es posen en pista? Algunes respostes en els treballs dramatúrgics de la trapezista Pénélope Hausermann sobre l’obra de l’artista Hans Bellmer i els de la companyia Aracaladanza i Le Cirque du Soleil sobre el món de René Magritte.
Projecció i anàlisi de fragments de Nubes (Cia. Aracaladanza), Quidam (Cirque du Soleil), Object nature i Trapezi butterfly chair (Hausermann).

Programa

Dimecres, 12 de desembre: Alexander Calder, el circ fet escultura
La poètica del circ ha fascinat profundament pintors de tots els temps i tendències, però pocs artistes plàstics han passat de la superfície al volum. El nord-americà Alexander Calder n’és potser el més emblemàtic.
Projecció i anàlisi de Le cirque de Calder, de Carles Vilardebò.

Dijous, 13 de desembre: La mirada transparent del cinema
Federico Fellini va saber traslladar a la pantalla l’art i la vida dels saltimbanquis sense els tòpics habituals amb què ho fan la majoria de cineastes. Amb La Strada (1954), Fellini firma el seu últim film neorealista, i anys més tard aixecarà una molt polèmica acta de defunció del gènere dels pallassos (I clowns, 1970).
Projecció i anàlisi de La Strada, protagonitzada per Anthony Quinn i Giulietta Masina.

Divendres, 14 de desembre: Trànsfugues del circ
Hi ha artistes essencialment circenses que es projecten fora del circ per construir una obra sense lligams ni etiquetes. Entre molts d’altres, podríem parlar de l’art eqüestre de Bartabas o les creacions malabarístiques de Jérôme Thomas. Però avui ens centrarem en el funàmbul Philippe Petit.
Projecció i anàlisi del documental Man on wire.

L’APCC: activitats de difusió i debat i col•laboració amb altres entitats
Des del 2008, l’APCC organitza activitats gratuïtes de difusió i debat amb l’objectiu d’oferir eines per millorar les competències professionals i artístiques dels seus associats i difondre el circ entre els creadors culturals i el públic en general.
L'Antic Teatre col•labora en aquesta activitat en el marc del seu projecte de suport integral a la creació i de desenvolupament dels llenguatges multidisciplinaris.
 

Dades Pràctiques
El circ, confluència de les arts
EINES PER A LA PROFESSIONALITZACIÓ • Cicle de Videofòrums
De l’11 al 14 de desembre de 2012
Activitat gratuïta
Lloc: Antic Teatre (Verdaguer i Callís 12, Barcelona)
Hora: 19h
 

Organitzat per l’Associació de Professionals de Circ de Catalunya (APCC) tindrà lloc a l’Antic Teatre de l’11 al 14 de desembre

Compartiu aquesta notícia