TV3 Estrena ‘Actua’, una sèrie documental que mostra les arts escèniques com a motor d’integració

La cohesió social, la solidaritat i la superació diària són possibles a través de les arts escèniques. La nova proposta deTV3es fixa en diferents col•lectius que progressen gràcies al circ, la dansa i la música. TV3 estrena el 13 de desembre Actua, una nova sèrie documental d’onze capítols de durada que explica diversos projectes de dinamització social que es duen a terme repartits per tot Catalunya a través de diferents disciplines vinculades amb les arts escèniques. Els programes, de 26 minuts de durada, es fixaran en cada capítol en el circ, la dansa, la música, el teatre, etc., i la capacitat integradora que tenen per a persones amb dificultats intel•lectuals i per a d’altres que, per exemple, estan patint les conseqüències d’haver tingut malalties greus.

Valors adquirits amb les arts
Amb la col•laboració de la productora FunkyMonkey, Actua s’ha enregistrat durant l’últim any amb la col•laboració de diferents col•lectius, com ara orquestres, corals, companyies de teatre amateur i escoles de circ. En la majoria dels casos es tracta d’experiències locals que tenen una llarga tradició al nostre país i que, fins ara, passaven desapercebudes per al gran públic, ja que mai havien tingut cap tipus de suport ni de ressò mediàtic.

La primera emissió d’Actua està programada per dijous 13 de desembre a les 22 h amb un episodi especial relacionat amb el tema de La Marató de TV3 d’enguany. La resta de capítols s’emetran a partir del 24 de desembre a les 20.30 h abans del TN vespre. Titulat Descabelladas, el primer episodi se centrarà en Ni un pèl de tontes, el taller de jocs teatrals per a dones que han passat o estan superant un càncer i que encapçalen les actrius Isabel Díaz i Teresa Urroz. A través del joc i la desdramatització que suposen les activitats que organitzen, les dones participants mostren com comparteixen la seva experiència vital en enfrontar-se a una malaltia que produeix un fort desgast físic, psicològic i emocional.
Cada emissió d’Actua inclou un o diversos retrats de diferents persones anònimes que segueixen cadascun dels cursos en què s’ha centrat aquesta sèrie documental. A la vegada, incideixen en la seva situació personal i mostren com avancen en els diferents projectes de dinamització en què participen.
A més, cada capítol enregistrat compta ambla presència d’un personatge conegut que visita el centre i que comparteix experiències personals amb els participants dels tallers.
El director d’Actua, Pere Llibre, considera la realització d’un programa d’aquest tipus com una “experiència molt enriquidora”, a la vegada que considera que posant-lo en marxa s’ha pogut donar difusió a diferents projectes que fins ara es mantenien en l’anonimat. Llibre posa èmfasi en el fet que amb aquests projectes d’integració la gent tira endavant i s’ajuda entre ella en moments difícils, en aquest cas, a través de les arts escèniques.

Cronopis, circ per a discapacitats intel·lectuals

A Mataró, l'associació Taller d'Idees i el Col•lectiu de Circ Cronopis organitzen un taller de circ per a discapacitats intel•lectuals amb la intenció de millorar la qualitat de vida d'aquestes persones. Els beneficis per als alumnes són mentals, físics i psicoemocionals, a més d'oferir un context integrador. Segons els responsables, el circ els ajuda a desenvolupar la concentració, la coordinació de moviments i el treball en equip.

"El moment en què surten a escena és perfecte per a ells. Creixen i, si poguessin, s'hi estarien hores." (Jordi Mas, malabarista i professor de circ)

El màxim exponent d'aquests beneficis és el Quique, un jove amb la síndrome de Down que és capaç de fer malabarismes amb 4 pilotes o masses. Tota una estrella del grup, que fins i tot ha actuat amb el Tortell Poltrona.

Serà el mateix Poltrona qui donarà els últims consells al grup abans de l'estrena del seu espectacle davant d'amics i familiars. Una visita al Circ Raluy els farà veure què significa pujar a un escenari.

Dilluns 31 de desembre a les 20:30h s’emet el capítol dedicat al circ, a través del taller per a persones discapacitades de l'associació d'integració social Taller d'Idees i l'Associació per les Arts del Circ Cronopis


Experiències locals d’èxit
L’associació Femarec treballa per integrar els malalts mentals a través del teatre. El segon capítol de la sèrie se centrarà en el treball que fa aquesta entitat amb persones amb diferents nivells de discapacitat intel•lectual i malaltia mental. La integració a través de la música va a càrrec del Cor Àkan. L’associació gironina dóna a conèixer la música i la poesia als nouvinguts. En aquest cas, els immigrants que participen en els tallers prepararan un concert amb un repertori tret de grups com Lax’n’Busto, Manel i Sopa de Cabra.
La gent gran també té cabuda en aquest nou espai de TV3. El ballarí i coreògraf Cesc Gelabert s’enfrontarà al repte de crear un espectacle de dansa contemporània interpretat per 25 ballarins que passen dels 65 anys. Les formacions de rock, flamenc i rap formades per interns de la presó de Lledoners assajaran i prepararan un concert que se celebrarà al mateix centre com a final de curs. A través de la música, els presos expliquen les seves històries i les seves vivències entre les parets de la presó. L’últim capítol d’Actua presentarà una proposta molt curiosa: el bàsquet beat. Elsmembres d’aquest taller són immigrants amb problemes econòmics que formen un grup de percussió. Utilitzen com a base instrumental unes pilotes i juguen amb les seves diferents sonoritats. En tots els casos, Llibre destaca l’instant de presentar la feina sobre un escenari, ja que és “el moment que més contribueix al progrés personal dels participants”

Diferents cares conegudes s’impliquen en els tallers d’‘Actua’
El nou programa de TV3 comptarà amb la participació de diferents personatges coneguts que col•laboraran en els tallers d’integració. L’actor Abel Folk apareixerà en el capítol d’estrena. La seva aparició sorprendrà les participants d’un taller teatral quan comparteixi amb elles una experiència relacionada amb el càncer que ha viscut fa poc. Per la seva banda, l’expresident de la Generalitat Pasqual Maragall recitarà poesia, Toni Albà col•laborarà en el projecte d’integració per a malalts mentals, Tortell Poltrona aconsellarà els participants del taller de circ per a discapacitats intel•lectuals i l’actriu Mar Ulldemolins recuperarà la cadira de rodes que utilitzava a Ventdelplà per implicar-se en un projecte de dansa molt especial.
 

Tortell Poltrona en el programa de Cronopis

Dilluns 31 de desembre a les 20:30h s’emet el capítol dedicat al circ, a través del taller de circ per apersones discapacitades, una idea conjunta de Taller d'Idees i Cronopis

Compartiu aquesta notícia