El Mercat de les Flors aposta molt fort pel circ i pels més petits

Tres setmanes de circ. Un festival per als més petits, per als nens de 0 a 5 anys. Creadors internacionals de primer nivell com Jérôme Bel o com Anne Teresa de Keersmaeker i la seva companyia Rosas. El bailaor Israel Galván -i la seva obra Lo , sobre la persecució dels gitareal nos al llarg de la història- i la Companyia Nacional de Dansa, amb una nova coreografia de Marcos Morau, de La Veronal. El butoh de Yoshito Ohno -fill del mític Kazuo Ohno i ja amb 75 anys- i el hip-hop de Kulbik Dance. Dues peces d'Àngels Margarit i dues més de Mal Pelo i un espectacle amb tres grans ballarines de gran trajectòria internacional Iratxe Ansa, Jone San Martín i - Sandra Marín- que ballen noves coreografies de grans creadors com William Forsythe o Rafael Bonachela. I encara hi ha molt més -l'experimentació de la Secció Irregular, el festival de joves creadors Sâlmon, el festival Ciutat Flamenco- dins de la programació d'aquest any del Mercat de les Flors, presentada ahir i en la qual Francesc Casadesús, director del centre, i el seu equip han tornat a fer de la necessitat virtut. I han aconseguit un programa envejable malgrat les furibundes retallades -que han estat a punt de ser letals- que les institucions, amb l'excepció de l'Ajuntament de Barcelona, els han clavat els últims anys.

Encara que, explica Casadesús, no es tracta d'un miracle sinó d'una feina constant, d'haver estat capaços de teixir durant aquests anys molts llaços amb els creadors i el públic: "Cada vegada sortim menys a comprar espectacles, a dir m'agrada això i allò. La programació és el resultat d'un diàleg tan profund com podem amb els artistes, participant en els processos de creació". Un fet en el qual els ha ajudat especialment, va recordar, gestionar El Graner, la fàbrica de creació de l'Ajuntament barceloní especialitzada en arts del cos i el moviment. Però a més tenen un projecte educatiu que aquest any arriba ja fins i tot a les guarderies. I intenten que el públic hi participi: el primer espectacle de la temporada, Balls d'obertura, el proper cap de setmana, del 26 al 29 de setembre, reuneix set companyies catalanes com Cobosmika, Vero Cendoya, La taimada o Thomas Noone, que han estat elegides per professionals i pel públic més fidel del Mercat, els seus abonats.

De fet, al Mercat estan tan llançats amb aquesta participació que han creat fins i tot un petit manifest titulat A favor del i que insta a "moure's, moviment arriscar, llançar-se, equivocar-se, sorprendre's... Partipar, ser curiosos, compartir, col·laborar, cooperar, canviar de perspectiva, imaginar noves opcions, comprometre's; això també és moviment".

Un moviment del qual forma part important el circ, que el Mercat sempre ha impulsat però que per primera vegada tindrà un apartat propi al programa: no només actuarà la companyia Baró d'Evel de Blaï Mateu el proper desembre -portarà al públic per les obres d'instal·lació d'una paret tallafocs a la sala principal del Mercat, que estarà tancada fins al gener-, sinó que hi haurà un Focus circ actual del 31 de març al 21 d'abril. Hi haurà companyies catalanes com Circ Teatre Modern, Escarlata Circus amb el seu Caba, Joan Català -que va aconseguir el favor del públic a Tàrrega amb Pelat manipulant un tronc de quatre metres com si fos una vareta- o Los Galindos, amb Maiurta. I, a més, hi haurà dues importants companyies internacionals: Non Nova, que porta un espectacle familiar i un altre per a adults amb la mateixa base, ventiladors i bosses de plàstic, però amb missatge molt diferent, i Cirque Ici amb Secret, una creació de gran format que, diu Casadesús, "es troba al top del circ actual a França i hem tingut la gran sort de poder portar".

La companyia francesa Cirque Ici mostrarà el seu "Secret"

Hi haurà tres setmanes d'arts circenses i un festival per a nens de 0 a 5 anys

Compartiu aquesta notícia