Tortell Poltrona, Premi Nacional de Circ pel seu compromís i innovació

Dos trets ha destacat de Tortell Poltrona -Jaume Mateu i Bullich (Barcelona, 1955)- el jurat del premi Nacional de Circ per concedir-li aquest honor enguany: la tenacitat amb què ha treballat per renovar el llenguatge del circ combinant formulacions clàssiques i contemporànies, i el seu compromís amb la funció social de la cultura. I aquests dos impulsos estan materialitzats, respectivament, en la seva companyia Circ Cric, amb seu a Sant Esteve de Palautordera, al parc natural del Montseny, i en l'organització Pallassos sense Fronteres, que va crear el 1981.

Quan era a l'aeroport, a punt d'embarcar cap a l'Equador -on col·laborarà amb la població indígena en un projecte contra la desforestació industrial- i començarà una nova gira que el portarà després al Pròxim Orient, va rebre la trucada del Ministeri d'Educació i Cultura per fer-li saber la bona nova, i el primer que va fer va ser trucar a casa, a Montserrat Trías, companya des de fa quatre dècades dins i fora de la pista.

Com que el premiat es va ficar en un vol transatlàntic només penjar, a Trías li va tocar ser la que atén el telèfon i escolta les felicitacions: "És un premi a una trajectòria", explicava a aquest diari, amb evident alegria, "perquè Poltrona ha contribuït molt i durant molts anys a transformar la imatge del circ a través de la figura del pallasso". Aquest afany, explica Montserrat Trías, el de Poltrona i el d'altres pocs a tot el món, curiosament procedents abans de les arts escèniques que de famílies circenses, ha servit per repensar aquest joc d'arts i habilitats, conservant "la pista circular i explorant i ampliant les possibilitats de crear emoció i sensacions amb el públic sempre al voltant".

Cofundador i director del Circ Cric (1981), del Circ Crac - Centre de Recerca de les Arts del Circ (1995) i del Festival Internacional de Pallassos de Cornellà, (1984-1986), del Festival de Pallassos d'Andorra, Fòrum de la Comicitat, (2001) i fundador i president de Pallassos sense Fronteres (1993), Poltrona, quan encara era Jaume Mateu, va ser professor industrial d'electrònica i mecànica i estudiant de sociologia i economia política a l'Icesb. El 1978 es va posar el nas vermell juntament amb Claret Papiol i ja no se'l va treure. Trías insisteix que "no és home de premis", encara que en el seu voluminós currículum hi hagi un premi Max, una medalla de les Belles Arts i la d'honor de la seva ciutat natal. El d'ahir està dotat amb 30.000 euros.

El ministeri subratlla la seva conjugació de formes clàssiques i modernes

Compartiu aquesta notícia