Fem Circ! Fem Cultura!

PARC DEL FÒRUM DE BARCELONA
Moll de la Vela, 2 08930 Sant Adrià del Besós
Telf. (+34) 93 356 09 31 •info@apcc.cat

ombra
Ets a: Portada > Notícies del circ > Catalunya se suma a la celebració del Dia Mundial del Circ entre el 20 de març i el 19 d’abril

Notícies del circ

<< Altres notícies APCC - 14/03/2014

Catalunya se suma a la celebració del Dia Mundial del Circ entre el 20 de març i el 19 d’abril

Durant quatre setmanes es podran veure més de 60 actes en 23 municipis, i es farà públic un manifest escrit per Tortell Poltrona

Aquest 2014 la celebració del Dia Mundial del Circ, impulsada per la Federació Mundial del Circ, serà d'un mes de durada: s'iniciarà el 20 de març de 2014, "Dia Internacional de la Felicitat" de les Nacions Unides i acabarà el 5è Dia Mundial de Circ, dissabte 19 d'abril de 2014.

Catalunya s’afegeix a la celebració amb 70 activitats que tindran lloc al llarg de 4 setmanes en 23 municipis. Dins d’aquestes activitats trobem 40 espectacles, 76 funcions i 17 tallers de circ. Totes aquestes activitats es poden trobar a l'agenda de l'APCC, impulsora de la celebració de la data a Catalunya, que també ha demanat a Tortell Poltrona la redacció del Manifest del Dia Mundial del Circ. El manifest es farà públic la setmana vinent i es convidarà a tot el sector a llegir-lo i fer-ne difusió.

L’origen de la celebració

El 2008 l’Associació Europea de Circ, amb la col•laboració de la Unió Europea, va impulsar la celebració del Dia Mundial del Circ el tercer dissabte del mes d’abril. Aquest 2014 el Dia Mundial del Circ, impulsat per la Federació Mundial del Circ, serà d'un mes de durada: s'iniciarà el 20 de març de 2014, "Dia Internacional de la Felicitat" de les Nacions Unides i acabarà el 5è Mundial de Circ, dissabte 19 d'abril de 2014. Actualment hi ha activitats a 32 països del món.

La celebració a Catalunya
Catalunya s’afegeix per segon any a la celebració amb més de 60 activitats que tindran lloc al llarg de 4 setmanes en 23 municipis. Dins d’aquestes activitats trobem 33 espectacles, 69 funcions, 17 tallers, dels quals 13 són per a families, i altres activitats com portes obertes i visites guiades a espais de circ.

Activitats més destacades


Cicles i festivals
• Cicle El circ d’ara mateix al Mercat de les Flors (2-21 abril)
Del 2 al 21 d’abril, el Mercat de les Flors s’omple de circ. Un circ d’ara, íntim i proper, ple de poesía i encanteri. Una visió panorámica i circular de les tendències del circ que es fa ara a Catalunya i a Europa. Amb les companyies catalanes Escarlata Circs, Los Galindos, Joan Català i Circ Teatre Modern, i les internacionals Non nova i Cirque d’Ici. A més, durant el cicle es podrán veure també unes peces de curta i mitjana durada del Festival Trapezi i unes mostres dels alumnes de l’escola de circ Rogelio Rivel.
Més informació: http://mercatflors.cat/  


• Inici del Festival Circ Cric al Montseny (del 4 d’abril al 13 de juliol)
Quan arriba la primavera arriba el ja tradicional Festival Circ Cric al Montseny, amb multitud d’activitats circense durant tres mesos a la seu fixa del Cric a sant esteve de Palutordera. Fires i espectacles de circ, música, teatre, dansa, amb companyies del país i de fora: Cia LP, el Circ Cric, Tortell Poltrona, Elegants, Baró d’Evel, Circ Los, Escarlata Circus, Col•lectiu La Persiana, Pessic de Circ, Txo Titelles, Masubtins, Ambizurdos, , ……entre molts d’altres i a partir enguany també amb la notícia especial de la recuperació del nou Festival de Pallasses que ompliran de circ els caps de setmana al Parc Natural del Montseny.
Més informació: www.circcric.com 


• Festival Còmic de Figueres (17-20 abril)
El Festival Còmic de Figueres és una cita anual amb comediants nacionals i ninternacionals. Compta principalment amb la complicitat i el suport econòmic de l'Ajuntament de Figueres i la Diputació de Girona. Aquest any destaquen Leo Bassi i Tortell Poltrona.
Més informació: www.festivalcomic.cat


Tallers de circ per tota la família
• Circ en família (5-6 d’abril) arreu de Catalunya
El cap de setmana del 5 i 6 d’abril, 9 espais de circ d’arreu de Catalunya (Ateneu Popular 9 Barris, Escola de Circ Rogelio Rivel, i La Central del Circ a Barcelona, Cronopis a Mataró, La Crica a Manresa, La Circoteca de Passabarret a Valls, Tub d’assaig 7.70 a Terrassa, L’Estruch a Sabadell i La Llançadora a Granollers) organitzen tallers de Circ en família, adreçats a infants amb els seus pares i mares. El Circ en família permet fer una petita descoberta del circ i els seus espais, desenvolupar habilitats físiques i expressives i compartir un temps en familia.
Més informació: www.facebook.com/laXECC 

Programació en espais de circ
• Programació de circ a L’Estruch de Sabadell
L’Estruch, fàbrica de les arts a Sabadell, aposta pel circ aquests dos mesos i acollirà l’estrena de “Rudo”, un espectacle d’equilibris. Manolo Alcántara i Xavier Erra, artista de circ un i escenògraf l’altre, van crear el 2010 l’espectacle Plecs, que va rebre el Premi FAD Sebastià Gasch d’arts parateatrals (2010), el Premi Cirkólica al Millor espectacle de l’any (2010), entre altres. Ara tornen a sumar la seva creativitat en aquest nou espectacle. L’Estruch també acollirà els assajos oberts de les companyies Animal Religion i la Companyia Filigranes, dos tallers de circ i una càpsula de trapezi al seu Bar de l'Estruch.
Més informació: www.lestruch.cat

• Programació de circ al Centre Cultural de Terrassa
Amb “Capas” de la comanyia eia (Premi Ciutat de Barcelona de Circ 2011) i “Rien à dire” de Leandre (, i Racons de circ, activitat familiar
La segona temporada BBVA de circ al Centre Cultural de Terrassa, especiliztat en circ dins de la seva programació per a tots els Públics, continua els mesos de març i abril amb “Capas” de la Companyia de circ eia, Premi Ciutat de Barcelona de Circ 2011 (23 de març), i “Rien à dire” de Leandre, Premi Ciutat de Barcelona de Circ 2013 (6 de abril).
Al marge d'aquestes propostes artístiques, també destaca “Racons de circ”, un espai de trobada de grans i petits en el teatre (dissabte 5 d’abril (de 17h a 20h), una proposta de l’Associació Tub d’Assaig 7.70.
Més informació: www.fundacioct.cat


• Programació de circ a l’Ateneu Popular 9 Barris
El cap de setmana del 5 i 6 d’abril l’Ateneu s’omple de circ,: a banda d’acollir el Combinat de circ, una forma arriscada, que suma set artistes i una directora, tancats una setmana al teatre de l'Ateneu provant de trenar diferents números per construir en un temps record un espectacle efímer que arriba a la seva 49 edició. També acollirà una presentación de l’espai de circ Cronopis a Can Fugarolas (Mataró), i un taller de circ per a tota la familia.
El dissabte 12 d’abril, el Lokal de risc, un descobriment de nous artistes que deixa a tothom amb molt bon sabor de boca.
Més informació: www.ateneu9b.net


Activitats a altres espais de formació i creació

• Escola de circ Rogelio Rivel de Barcelona
L’escola Rogelio Rivel és l’escola profesional de circ de Catalunya i durant aquestes quatre setmanes oferirà diferents mostres de la feina que hi fan els seus alumnes, en el 23 assaig obert (21 de març), les eTapes de circ (del 2 al 6 d’abril al Mercat de les Flors). A més, organitza dus masterclass de tècniques de circ (pal xinès i cordal lisa, els dies 22 i 23 de març) i s’afegeix a la proposta de Circ en família el 6 d’abril.
Més informació: www.escolacircrr.com


• La Central del Circ de Barcelona
La Central del Circ és la fàbrica de circ de Barcelona, una iniciativa de l’Ajuntament de Barcelona gestionada per l’APCC. Actualment una mitjanA de 50 artistes entrenben i assagen diàriament a les seves instal•lacions. En motiu del Dia Mundial del Circ, el dimecres 9 d’abril es faranj visites guiades a les instal•lacions ubicades al Parc de Fòrum. A més, aquell dia hi haurà un entrenament col•lectiu i semidirigit a artistes que ja entrenen habitualment a La Central del Circ i també a aquells artistes de circ professionals que vulguin descobrir l'espai. A més, els dies 10 i 11 d’abril acollirà una trobada professional entre entitats del territori transfronterer (Catalunya, Midi-Pyrénées i Aquitània)
Més informació: www.lacentraldelcirc.cat