Fem Circ! Fem Cultura!

PARC DEL FÒRUM DE BARCELONA
Moll de la Vela, 2 08930 Sant Adrià del Besós
Telf. (+34) 93 356 09 31 •info@apcc.cat

ombra
Ets a: Portada > Notícies del circ > Manifest del Dia Mundial del Circ a Catalunya, escrit per Tortell Poltrona

Notícies del circ

<< Altres notícies APCC - 17/03/2014

Manifest del Dia Mundial del Circ a Catalunya, escrit per Tortell Poltrona

L'APCC convida a tots els professionals del circ a fer-se'l seu, llegir-lo en públic i difondre'l

Malauradament quan hi ha un dia mundial d'alguna cosa és que hi ha quelcom que no funciona. Dit això: Visca el dia Mundial del Circ!

El circ és per mi quelcom més que una paraula que defineix una activitat artística; ho entenc com una manera de viure, de viatjar, de sentir, d'estimar, de compartir, de patir, de lluitar, de guanyar i de perdre. En definitiva, com una manera de ser i de viure la vida.
 

Totes les especialitats que conformen l'art del circ repten el sentit comú, repten les forces de la física, i per tant, vull fer constar aquí i públicament que, segurament, el circ és l'art més antic desenvolupat per els mamífers vertebrats omnívors que ens definim com a éssers humans. Curiosament, ara volem des del Parlament prohibir-nos a nosaltres mateixos. No m'estranya gens doncs que, per més que passi el temps, seguim ancorats en una manera d'entendre la cultura absolutament caducada.
 

Potser és perquè, com que aquí, el circ no acaba de funcionar, tampoc funcionen els valors que el circ té inherents i que, d’altra banda, les societats avançades han defensat a l’entrada del segle XXI: multi-culturalitat, innovació, cultura de l’esforç, autogestió, sostenibilitat, creativitat, imaginació... El circ ensenya que qualsevol persona pot arribar fins allà on es proposi. L’únic que cal és començar a caminar, i com més camines, més t’hi apropes.
 

Felicito, doncs, els meus companys de circ, per ser com són i perquè, mentre el món oficial de corbata i traje jaqueta entén l'art del circ com una cosa sense cap mena de valor i no venen mai a veure’ns, nosaltres seguim actuant per a petits, grans i mitjans.
 

Felicito els meus companys de circ, perquè tot i no tenir cap facilitat per normalitzar un sistema educatiu, de casa nostra surten artistes que viatgen arreu del món i que han fet del circ català una “marca Catalunya” amb valor afegit que ens aplega amb grans prohoms com Miró, Picasso, Brossa, Foix...
Felicitats companys del circ, avui que és el nostre dia mundial perquè, malgrat les dificultats per accedir al circuit públic i espais escènics nacionals, estem presents a totes les cases i a l'imaginari dels més petits, que són l'esdevenir.

Felicitats de nou a tots, per ser com sou: utilitzem la capacitat del circ de sorprendre, de modificar el comportament de la gent, de fer cultura popular i seguim exigint el reconeixement a la creativitat, als valors que el circ predica. Volem un món diferent.
 

No ho digueu a ningú: al circ que a mi m’agrada, la gent que m’envolta i jo ens convertim de vegades, durant uns instants, en éssers lliures.


SOM GENT SENSE POR! VISCA EL CIRC, FORA LA POR!
Jaume Mateu, Tortell Poltrona