Fem Circ! Fem Cultura!

PARC DEL FÒRUM DE BARCELONA
Moll de la Vela, 2 08930 Sant Adrià del Besós
Telf. (+34) 93 356 09 31 •info@apcc.cat

ombra
Ets a: Portada > Notícies del circ > Com són els espais de formació de circ de Catalunya?

Notícies del circ

<< Altres notícies APCC - 13/02/2015

Com són els espais de formació de circ de Catalunya?

Un informe elaborat pel CoNCA descriu la trajectòria, funcionament i finanáment de 36 espais

Dimarts 10 de febrer es va publicar i presentar el nopu estudi Els espais de formació de circ de Catalunya, un estudi elaborat pel Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA), a partir de les dades recollides per la Comissió de Formació de l Associació de Professionals de Circ de Catalunya (APCC),

L’informe identifica quins són els espais de formació de circ a Catalunya, com són, on s’ubiquen i quina formació imparteixen.

La primera part de l’informe se centra en descriure quins són i com són els projectes que imparteixen formació de circ:

- Hi ha una gran concentració de centres a la ciutat de Barcelona que acull el 33% del total.
- En els darrers cinc anys han aparegut el 50% dels centres inclosos en l’estudi i cal destacar que l’11% tenen una trajectòria que els avala amb més de 20 anys d’experiència en formació de circ.
- El 89% dels projectes disposen d’una seu fixa per impartir la formació, la resta ofereixen els seus cursos en diferents espais.
- Els espais dedicats de forma exclusiva a la formació del circ representen el 36%, la resta imparteixen altres disciplines escèniques, com la dansa o el teatre, o són equipaments no especialitzats en formació, com pot ser el cas dels centres cívics.

En la segona part de l’informe identifica els àmbits de treball dels centres i el tipus de formació que imparteixen:

- La formació d’adults no professionals és impartida pel 78% dels espais i el 60% tenen oferta formativa ¡adreçada a infants i joves.
- El 48% dels cursos que tenen una durada anual. També destaquen els cursos que s’imparteixen puntualment, 25% de l’oferta total.
- Els aeris és la tècnica més ensenyada, 86% dels centres la imparteixen, seguida de l’acrobàcia, amb un 72%, i els equilibris acrobàtics, amb un 67%.

La tercera part de l’Informe analitza el funcionament dels centres:

- El 78% dels centres tenen com a màxim 5 professors.
- Cada centre disposa de 167 alumnes de mitjana. Predominen els centres petits que no superen els 50 alumnes, el 41% del total, seguits dels centres amb més de 200 alumnes, que suposen gairebé el 27% del total.
- Un 40% dels projectes aconsegueixen més d’un 75% del seu finançament a través de les quotes d’inscripcions als cursos. El 23% dels espais organitzen activitats culturals que els reporta fins al 50% del seu pressupost.
- El 44% dels projectes reben alguna ajuda pública però només en el 40% dels casos aquesta ajuda supera el 25% del seu pressupost. L’administració local, que aporta recursos al 39% dels casos, és la que més ajuda a projectes de formació de circ.

Aquest informe es complementa amb l'estudi El perfil del formador de circ a Catalunya que identifica qui són els formadors de circ, els àmbits en els quals treballen, quines tècniques ensenyen, quant de temps hi inverteixen i quins projectes desenvolupen

Podeu consultar l’informe complert a l’apartat de publicacions de la web del CoNCA  i al nou Directori d'espais de Formació de Circ
 

L'espai de circ Cronoipis és un dels espais que formen part del Directori

L'espai de circ Cronoipis és un dels espais que formen part del Directori