Figueres cita els millors acròbates

En a penes tres edicions, l'apassionat Genís Matabosch, director del Festival Internacional del Circ Ciutat de Figueres, ha aconseguit convertir aquesta cita amb el més difícil encara en el segon festival europeu. Només la històrica carpa de Montecarlo, impulsada per la família reial monegasca, el supera en rellevància i prestigi. Aquesta nit s'inaugura la quarta edició que, fins dilluns vinent (quan se celebri la gran final), comptarà amb la presència de 82 artistes de 16 països que exhibiran el seu increïble virtuosisme en 24 números que deixaran bocabadat el personal. La premissa és que aquestes atraccions són inèdites a Europa. Figueres és la seva porta d'entrada al continent, cosa que ha fet disparar l'interès dels programadors.

El festival estrena aquest any una innovadora carpa amb capacitat per a més de 2.000 localitats amb visibilitat total de 360 graus i una altura de 18 metres que permet exhibir números aeris de gran altura. Entre els set d'aquesta disciplina destaquen l'anomenat pèndol de la mort, a càrrec de l'especialista veneçolà Agostino Maltese, que actua sense arnesos ni proteccions, i els impressionants trapezis volants del National Circus of Pyongyand (Corea del Nord), companyia que farà doblet amb un arriscat número d'antipodisme amb icaris. L'argentí Jonatan Riquelme (amb un impactant número de rola-bola aeri) i les Mongolian Angels seran altres propostes d'altura.

Per primera vegada, el programa inclourà un artista català, l'il·lusionista local Raul Black, mentre que el malabarista bielorús Pavel Yeusiukevich retrà un homenatge a Dalí a Salvador. Les increïbles contorsions del rus Aleksandr Batuev (una disciplina habitualment femenina); l'antipodisme de la Yunnan Acrobatic Troupe of China, els virtuosos saltadors a la bàscula de la troupe russa Trushin, i un nou número que ha arribat de Kazakhstan que combina asta amb cintes aèries seran unes altres de les atraccions destacades d'un cartell que busca l'excel·lència i la innovació.


EMOCIÓ I RIALLES

Emocions a part, les rialles estan assegurades amb la presència de l'italià David Larible, considerat el millor pallasso del món, que oferirà un parell d'actuacions al Teatre Municipal El Jardí, dins de la vintena d'activitats paral·leles, entre les quals figura també l'exposició del circ miniatura més gran del món: Gleich (Casa Empordà, Antic Escorxador). Sota la carpa, la comicitat tindrà segell llatí amb el xilè Matute i el mexicà Rulo Clown.

Amb un pressupost pròxim als 600.000 euros (dels quals 360.000 procedeixen de la taquilla i 90.000, de patrocinis privats) i un impacte econòmic a la ciutat d'1,2 milions d'euros, el festival aspira a continuar la seva escalada d'èxit (va començar amb 15.000 espectadors i ja ha doblat la xifra). Entre les opcions futures es contemplen l'ampliació a dos caps de setmana i l'obertura d'un museu del circ, amb el material de la magnífica col·lecció privada del mateix Matabosch. La possibilitat de construir una ciutat del circ, amb espais d'exhibició permanents i un centre de creació, seria la guinda per a la projecció internacional de Figueres més enllà d'un bigoti únic i genial.

Compartiu aquesta notícia