La nova etapa de Cirque du Soleil, tema de portada del número d’estiu de la revista ‘Zirkòlika’

La nova etapa de Cirque du Soleil és el tema de portada del número 45 de la revista Zirkòlika, corresponent a l'estiu. La revista trimestral, que s’edita en dues edicions –català i castellà– analitza la recent compra de la companyia canadenca, els nous projectes d’aquest gegant del circ –Sama-Sama Live Experience o Scalada– i l'estrena a Madrid de la gira europea de l’espectacle Amaluna. A més, el tema de portada es completa amb una interessant entrevista del redactor de la revista Rafa Peñalver a Viktor Kee, malabarista ucraïnès i un dels protagonistes de l’espectacle Amaluna. En l’entrevista, l’artista explica la seva concepció del circ: "El circ és un art visual, no un esport; si mostres un número molt tècnic però no ho fas de forma estètica, no funcionarà entre el públic." El famós malabarista, que encarna un home-llangardaix al Cirque du Soleil, lamenta també en aquestes declaracions a Zirkòlika que no pugui actuar a Rússia pel veto de les autoritats del país.


Altres continguts destacats de la revista, de 52 pàgines, són els següents:
-Estrena de 'Bestias', de Baró d'Evel Cirk. El cap de redacció de la revista Marcel Barrera va assistir el passat 4 de juny a Lió a l’estrena mundial de Bestias, el nou espectacle de la companyia Baró d'Evel Cirk (Blaï Matei i Camille Decourtye). L’espectacle és el més ambiciós de la companyia: intervenen vuit artistes, dos cavalls, cinc periquitos i un corb. Durant els propers mesos es podrà veure al festival Temporada Alta (Girona) i al Mercat de les Flors (Barcelona).


-Entrevista al pallasso Totti Alexis.  El pallasso Totti Alexis, estrella del nou circ Charlie Rivel, va rebre a la revista Zirkòlika abans de l'estrena a Figueres del nou projecte circense. En aquesta entrevista, realitzada per Marcel Barrera, l’artista explica que "l'humor del pallasso no va contra les religions, no és polític”. En l'entrevista, el pallasso explica també com va crear el seu personatge, amb només 13 anys, adverteix de la necessitat de renovació del llenguatge del pallasso i opina sense embuts del fenomen dels pallassos de terror.

-El Circo Price enfoca a Madrid. El Circo Price (Madrid) ha dedicat per primera vegada un cicle circense als creadors locals, vuit anys després de la seva reinauguració. La periodista Clara Morales ha parlat amb les companyies de circ contemporani que han participat en el projecte (Caí, Puntocero, Shahar Dor, Rgascat, entre d'altres) i ha analitzat la difícil situació del circ a Madrid. Desatesos per les institucions i ignorats per la xarxa de teatres, els artistes reivindiquen en aquest article el seu paper a la ciutat i critiquen la falta d'ajudes i d'espais d'assaig. La cita els ha aglutinat les companyies, que preparen ja una associació professional a semblança de l'Associació de Professionals de Circ de Catalunya (APCC).


-Estrena de 'DES-hábitat', de Vaivén Circo.
Després de la seva estrena a Granada i el seu pas per Leoia i Reus, la companyia andalusa Vaivén Circo mostra el seu nou espectacle DES-hábitat a Circada (Sevilla). Segons el periodista Nacho Sánchez, col•laborador de Zirkòlika a Andalusia, es tracta d’un “treball precís i dinàmic que torna a marcar una fita en la seva curta història”. “Un pas més –afegeix– per a la companyia referència circense a Andalusia, que té per davant prop de mig centenar de cites a l'estiu a Espanya, Anglaterra, França, Portugal o Letònia”.


-Nou Llibre amb dibuixos de Joan Soler-Jové. L’editor madrileny Javier Sáinz Moreno ha anat recopilant dibuixos de circ de Joan Soler-Jové i li ha fet el regal de recollir-los en un llibre titulat Dibuixos del circ de Joan Soler-Jové. El treball reflecteix l’amor de l'artista establert a Sitges per l’art de la pista rodona. La periodista Gemma Tramullas ens apropa al contingut del llibre, que compta amb 55 il•lustracions.


-Carmen Zander, la 'Khaleesi' del circ. El periodista Miquel Ángel Parra signa un extens reportatge sobre Carmen Zander, la domadora alemanya que va debutar el passat mes d’abril al Circo Mundial amb el seu espectacular número amb cinc tigres. Zander, que ha estat els últims anys una revelació en l’art de l'ensinistrament, seguirà de gira per Espanya amb el Gran Circo Mundial fins al gener de 2016. En l’article, Zander explica la relació que manté amb els seus animals, als qui considera la seva família.

-19a Fira de circ Trapezi. La fira reneix de les cendres com l’au fènix, consolida la seva recuperació iniciada el 2014 i aborda la celebració del seu 20è aniversari amb optimisme i forces renovades. Marcel Barrera i Lucas Escobedo analitzen alguns dels espectacles que es van veure a Reus el passat mes de maig: The melting pot pourri (Los Excéntricos), Xarivari Blues (Circo Los), Le Poivre Rose (Le Poivre Rose), L'Odeur de la Sciure (Les P'tit Bras), Esquerdes (Hotel iocandi); Cordes (Alexis Rouvre), Aquí sobra uno (Tresperté), Los Santos (Los Santos) i el Cabaret (diversos artistes).


-El Circ estable de Copenhaguen.
El col•laborador de la revista i professor d’història de l’art Xavier Barral continua la sèrie de circs estables i ens explica en aquest número la història del circ de Copenhaguen, un dels circs estables europeus conservats més prestigiosos i el més antic. Situat al cèntric barri de Axeltorv, va ser inaugurat el 1886 i actualment és un dinner show i porta el nom de Wallmans Cirkusbygningen. Signe d’identitat de la ciutat danesa, l’edifici està protegit per llei des de 1988 pel seu gran valor arquitectònic. A Catalunya cal recordar-ho per les actuacions de la filla de Charlie Rivel, Paulina Andreu Schumann.


-Amb les maletes a punt. Aquest és el títol de l’article que publica Javier Sáinz, professor i col•laborador de la revista Zirkòlika. Sáinz ha elaborat una completa llista de noms d'alguns dels artistes espanyols més reconeguts actualment i alguns dels circs més prestigiosos on han actuat durant els últims anys. La revista analitza en aquest article els motius que porten a molts dels artistes espanyols a desenvolupar la seva carrera a l'estranger.


La revista també publica la secció Circo Méliès, aquest número dedicat al documental Zapatos Nuevos, i dedica tres pàgines a notícies d'actualitat. En aquesta secció es fa ressò dels nous estudis de circ aprovats per la Generalitat de Catalunya i les crítiques a la poca presència de circ al festival Grec de Barcelona.


Durant els propers dies la revista arribarà a tots els subscriptors i es podrà comprar en línia –només edició en català– a la pàgina web http://www.iquiosc.cat/.

La revista trimestral, que s’edita en dues edicions –català i castellà– analitza la recent compra de la companyia canadenc i altres temes

Compartiu aquesta notícia