Tortell Poltrona, nou director del Festival de Pallasos de Cornellà, al número de tardor de Zirkòlika

La irrupció del Festival Internacional de Circ de Castella i Lleó (Cir & Co) al mapa de festivals de circ de carrer és el tema de portada del número de tardor de la revista Zirkòlika. La revista publica un ampli reportatge escrit per Rafa Peñalver sobre la història del festival, l’evolució positiva de les tres edicions, l’augment d’espectadors i la seva línia artística, que s’emmarca en el ‘circ familiar d'avantguarda’. El tema de portada també es fa ressò de les millors actuacions d’aquesta tercera edició i dels espais emblemàtics del festival, que són convents centenaris, palaus, senyorials i grans places.

Altres continguts destacats de la revista, de 52 pàgines, són els següents.
El Circ Raluy se separa. El Circ Raluy, creat en 1983 pels germans Carlos i Lluís Raluy es divideix. La companyia (Premi Nacional de Circ 1996 i Creu de Sant Jordi 2006) emprendrà camins diferents i hi haurà dos circs en gira de la família Raluy a partir del maig de l’any 2016. Per Marcel Barrera.

II Gran Premi BBVA Zirkólika. La magistral combinació entre circ i música, i ordre i caos han fet d’Animal Religion mereixedor de la segona edició del Gran Premi BBVA Zirkòlika, concedit conjuntament per la revista Zirkòlika, la Fundació Antigues Caixes Catalanes i el Grup BBVA. Per Anna Badia.
 

La nova saba de Los García. La contorsionista Cristina García i el malabarista Tony García, de la famosa saga circense Los García, han rebut a la revista Zirkòlika durant l’estada del Circo Mundial a Bilbao. Els dos germans parlen en aquesta conversa de la seva passió per l'art de la pista, de l’admiració que senten pels seus pares i de les seves curtes però intenses trajectòries artístiques. Per Francisco Martín Medrano.
 

El nou llenguatge de Defracto. Defracto és una de les companyies de malabaristes més destacables en el panorama internacional. A través d’una entrevista a Guillaume Martinet, artista i fundador, esmicolem la seva història, aprofundim en els seus projectes i parlem de la seva última creació, Flaque. Per Carlos Such.
 

Els Caneca, del carrer a la carpa. Los Caneca (Pablo Domichovsky i Fernando Ateca) són coneguts pel seu treball al carrer i als teatres, però han estat una de les revelacions de les carpes aquesta temporada, gràcies a les seves actuacions al Circo Quimera (Santander). Per Francisco Martín Medrano.
 

Els primers vols de Up Arte. Joves procedents de diverses disciplines com el parkour, les arts marcials, la gimnàstica artística o la dansa, han creat la companyia murciana Up Arte. El seu primer espectacle Todo En-Caja els ha consagrat en el VIII festival Circada celebrat a Sevilla. Per Nacho Sánchez.
 

VI Premis Zirkòlika. La sisena edició de la Nit de Circ es va celebrar el 29 de setembre a l’Auditori de Barcelona, on es van lliurar els VI Premis Zirkòlika amb un format renovat i canvis en les categories. Per Anna Badia.

Manifest companyies emergents. L’artista Sílvia Capell, de la companyia En Diciembre, va llegir durant la gala de lliurament dels VI Premis Zirkòlika un manifest que denuncia la precarietat que pateixen actualment els artistes de circ. El manifest està dirigit als “polítics, programadors, gestors culturals, difusors i a tota la gent que es dedica a la cultura i seu en cadires dins d’oficines i despatxos".
 

Tortell Poltrona, nou director del Festival de Pallassos de Cornellà. El popular pallasso Tortell Poltrona (Jaume Mateu), director de les dues primeres edicions del Festival Internacional de Pallassos de Cornellà. Memorial Charlie Rivel, celebrades en els anys 1984 i 1986, tornarà a dirigir el certamen 32 anys després. Concretament s’encarregarà de la direcció de l’edició XVII que se celebrarà entre el 17 i el 23 d’octubre de 2016. Per Marcel Barrera.
 

Els empresaris s’uneixen. La nova associació Circos Reunidos, presidida pel veterinari Vicente Barrios, reuneix per primera vegada als empresaris de circs que operen a Espanya. La nova entitat neix amb la voluntat de reivindicar el circ amb animals, dignificar el circ i pressionar perquè els municipis ofereixin més facilitats per a la instal•lació de les carpes. Per Marcel Barrera
 

Alfonso de la Pola i el seu gos Maikel. El número de l’artista Alfonso de la Pola (Circo Mediterráneo) i el seu gos Maikel compleix dos anys. Es tracta d’una exhibició de confiança i d’un petit concert caní on Alfonso de la Pola toca l'acordió i el gos l’acompanya amb la seva veu. Per Nacho Sánchez.
 

El circ balear també existeix. Circ Bover es va fundar fa 10 anys. Els seus referents van ser el nou circ francès i el Circ Cric de Tortell Poltrona. Conversem en aquest número amb Tià Jordà sobre la seva excepcional trajectòria. Per Manel Pérez.
 

Mirablia, un poliedre italià. Han estat moltes les novetats en Mirabilia: el festival s’ha estès pel territori a 4 ciutats diferents tot i que el focus continua sent Fossano, on s'organitza tota l’activitat dirigida a professionals (conferències, seminaris i trobades). Per Vicent Llorca
 

38 European Juggling Convention. Bruneck (Itàlia). Més de 4000 persones relacionades d’alguna manera amb el món del circ i els malabars es van trobar a la 38 Convenció Europea de Malabaristes (EJC) celebrada a Bruneck, al nord d'Itàlia. Destaquem les actuacions dels malabaristes Jimmy González, Matthias Romir i Nata Galkina. Per Carlos Such.
 

El circ guanya a la dansa i a l'òpera. El circ és, després del teatre, l’art escènica amb més espectadors, segons l’enquesta d'Hàbits i Pràctiques Culturals de l'INAEM. Publiquem en aquest article algunes de les dades més rellevants de l’enquesta, que situa la taxa d’assistència al circ en el 7,7%. Per Marcel Barrera
 

Cirque d'Hiver al districte XI de París. El Cirque d'Hiver, avui al número 110 del carrer Amelot, al districte XI de París, és un dels principals exponents del circ estable a les capitals europees. Expliquem l’excel•lent arquitectura de l’edifici i la història d’aquest circ, que des de 1934 està administrat per la dinàmica dinastia dels Bouglione. Per Xavier Barral i Altet.

Ricardo Cornelius. Expliquem com és la sèrie de xilografies 'L'encant per la pista' de l'artista Ricardo Cornelius (Puebla, Mèxic). El treball sorgeix a partir de la seva experiència com a pallasso. Encisat pel món circense, sorprès pel seu risc, la bellesa i la passió, Ricardo ens mostra aquest vertiginós viatge pel circ.
 

La revista també publica, entre altres, articles sobre el circ francès Phénix, el trio de pallassos Campa i els festivals celebrats a Rússia (Idol) i Itàlia (International Circus Festival of Italy). El número de la revista ja es pot comprar on-line -només edició en català- al web http://www.iquiosc.cat/zirkolika/numero/46
 

La revista també parla de la separació del Circ Raluy i del Festival Internacional de Circ de Castella i Lleó

Compartiu aquesta notícia