La Circoteca de Valls acull la delegació provincial de Pallassos Sense Fonteres

El centre de creació circense La Circoteca de Valls serà a partir d’enguany també la seu territorial de la ONG Pallassos Sense Fronteres a Tarragona. El que busca aquesta nova delegació és sumar esforços pel que fa a la recaptació de fons econòmics que permetin la sortida de noves expedicions, coordinar els equips artístics que integraran cada grup i arrelar una mica més i divulgar la feina que realitza l’entitat. Aquest fet permetrà que, ja a partir d’enguany, es realitzi una expedició anual integrada per artistes de la província de Tarragona.
 
La coordinació d’aquesta nova delegació anirà a càrrec de quatre artistes amb experiència prèvia en expedicions de PsF. Seran Cris Guasoski, Dani Cercós, Pepa Plana i Dèlia Batet, tots ells artistes establerts a la província. “Cada any les donacions a Pallassos Sense Fronteres i a les ONGs en general és més reduïda”, explica Dèlia Batet, “i amb la creació d’una delegació ens serà més fàcil buscar a Tarragona el finançament necessari per donar peu a noves expedicions que, a més, estaran integrades per artistes de la zona, que en són molts”.
 
La delegació pretén, a més de la recaptació de nous socis i de convertir-se en un punt d’informació, obrir lligams amb diferents ajuntaments i espais per tal de poder oferir i realitzar gal•les i espectacles de pallassos, que són una de les fonts de finançament més importants per la ONG. Els caixets d’aquestes gales es converteixen directament en donacions, doncs hi participen artistes voluntaris, que ja han estat expedicionaris o ho seran en breu.
 
La Circoteca de Valls és la seu de la companyia de circ Cia. Passabarret, i disposa d’un espai obert al públic que el converteix en un punt idoni per incloure la delegació territorial. “Per La Circoteca hi passen molts artistes de la zona, ja que també oferim una programació d’activitats àmplia vinculada al món dels pallassos i el circ, i mirem de dinamitzar-ho amb la visió el més àmplia possible, doncs creiem que a Tarragona hi ha molta feina per fer”, explica Batet, que precisament el passat 2014 va sortir amb Cia. Passabarret en una expedició a Jordània, treballant als camps de refugiats de la guerra de Síria.
 
En aquest moment està prevista una propera expedició de cara a la tardor, amb destí a Etiòpia, per treballar també en camps de refugiats. “Són experiències que no només et marquen com a artista, sinó també com a persona, i és difícil imaginar-se tot el que significa portar alegria i somriures a llocs on n’estan tan mancats”, comenta Batet.
 
Rebuig a la nova línia de finançament de la UE
 
Deixant la banda la delegació tarragonina, Pallassos Sense Fronteres ha anunciat recentment la nova línia de finançament per a iniciatives culturals que ha obert la Comissió Europea amb la finalitat de donar suport a projectes culturals, intersectorials i audiovisuals que tinguin la voluntat d'integrar els refugiats a les comunitats europees. Segons l’entitat, “aquesta és una línia de finançament que a Pallassos sense Fronteres ens encaixaria com anell al dit, ja que és el treball que venim fent des de fa gairebé 30 anys a tot el món en contextos especialment difícils i molt sovint a favor de les poblacions refugiades. No obstant això, volem mostrar públicament el nostre rebuig cap a aquest acte d'hipocresia i rentat de cara que porta a terme una UE liderada per dirigents sense escrúpols. Uns dirigents als quals els aniria molt bé destinar una dotació similar d'esforços per fer-los entendre el que significa el dret internacional, el dret d'asil, el dret dels refugiats; aquests drets que amb tant de dolor i sofriment vam aprendre els europeus a defensar i reforçar després de les catàstrofes generades per les nostres pròpies guerres del segle XX”.
 

La seva existència permetrà que a partir de 2016 surti una expedició anual integrada per artistes del Camp de Tarragona

Compartiu aquesta notícia