52 mesures extraordinàries reclamades per les arts escèniques i la música
Bona part de les associacions professionals de creadors, companyies, empreses productores, tècnics de l'espectacle i espais de exhibició que integren el sector escènic i musical espanyol han subscrit un document conjunt en què reclamen a les administracions, a través de 52 propostes, una bateria de mesures extraordinàries que permetin afrontar els efectes derivats de la crisi sanitària provocada pel COVID-19. L'APCC ha subscrit aquestes propostes a través de CIRCORED.
A continuació podeu llegir la nota de premsa:
Aquest document és fruit de les aportacions consensuades per les 32 entitats que han participat en les diferents taules de treball constituïdes. Per aquestes associacions i col·lectius, "l'actual situació de crisi ha posat de relleu novament la necessitat que l'Estat i els seus diferents nivells administratius considerin a la cultura en general, i a les arts escèniques i la música en concret, com un sector estratègic".
El document reconeix que, tot i que s'han presentat "mesures econòmiques audaces i extraordinàries", aquestes no són prou "específiques" ni garanteixen una resposta adequada per un sector que es caracteritza per la seva "estacionalitat" i "intermitència". L'actual model de repartiment competencial en matèria cultural, afegeixen, "pot diluir les responsabilitats sobre la nostra situació en tots els nivells administratius". La situació actual, detallen, exigeix "una acció conjunta de totes les administracions. És imperatiu que els principis de coordinació, cooperació i col·laboració interadministratives siguin una realitat per afrontar amb solvència aquesta crisi ". El sector, asseguren, ha de fer front a la suspensió, en el període comprès entre març i maig 2020, d'unes 30.000 funcions, cosa que suposarà pèrdues superiors als 130 milions d'euros, que podrien incrementar-se de manera significativa en els pròxims mesos.
En un sector que encara "no s'havia recuperat econòmicament de l'impacte de la crisi del 2008", expliquen, "bona part de la producció es situa en mans de petites empreses, col·lectius, o autònoms per als quals el margede benefici és un desideràtum inabastable. Més a més, els recursos financers del conjunt de el sector són molt petits".
Bateria de mesures i propostes (les podeu descarregar aquí)
La bateria de mesures proposades inclou un ampli programa d'accions en àmbits com la contractació pública i altres relacionades amb la Seguretat Social, el finançament empresarial, les relatives a les subvencions públiques, els impostos i altres encaminades al desenvolupament del sector.
Les associacions professionals reclamen l'ajornament de les actuacions suspeses temporalment, el pagament anticipat de com a mínim una part de les actuacions ajornades i l'execució íntegra de del pressupost de despesa en arts escèniques consignat per part de les diferents administracions públiques per l'exercici 2020.
Així mateix, reclamen la revisió i modificació dels programes que impulsen les xarxes autonòmiques d'exhibició i PLATEA, l'abonament immediat de les factures de serveis prestats, la formalització de les actuacions ajornades i un aclariment sobre l'extensió del "concepte de força major en els contractes públics". Sent conscients que la situació acredita "la insuficient adaptació normativa" de la legislació laboral a les peculiaritats del sector de les arts en viu, les entitats signants sumen altres reivindicacions, com la modificació en les quotes a la Seguretat Social (tant per als autònoms com per als treballadors), i l'ajornament del pagament d'aquestes quotes durant un temps després de la represa de l'activitat.
De forma complementària, consideren vital "permetre la compensació per pèrdua a les empreses i profesionales autònoms del sector artístic sense haver d'acreditar una reducció significativa". En aquest mateix capítol, proposen l'"accés al subsidi per desocupació per a aquells treballadors de la cultura, que acreditin, com a mínim, la realització de 20 actuacions en l'últim any i / o que acreditin una cotització en el termini dels últims 6 anys o des de l'última sol·licitud d'alguna prestació d'atur, equivalent a 80 dies cotitzats en alta o alta assimilada".
Afirmen que, com qualsevol altre àmbit productiu, el sector necessita dotar-se de liquiditat per afrontar el futur immediat. Així, exigeixen que es tingui en compte que es tracta d'"un sector estratègic per a l'Estat" i proposen l'accés a línies de crèdit oficial en condicions avantatjoses; l'obertura de fons per cobrir la falta d'ingressos, els perjudicis econòmics causats per les cancel·lacions, el lucre cessant o el pagament de préstecs; decretar una demora dels pagaments dels préstecs de les empreses i professionals vinculats a les Arts Escèniques i la Música, sense interessos de penalització, i la creació de canals d'informació administrativa sobre nous sistemes de finançament no usats pel sector cultural.
Subratllen que "la situació actual trenca amb qualsevol previsió que s'hagués realitzat no només de les activitats subvencionades sinó també de la presentació de les justificacions d'activitats executades en l'exercici passat". En aquest sentit, sol·liciten que s'agiliti el pagament de les subvencions concedides, que s'imposin criteris de flexibilitat en les convocatòries que estan actualment en fase d'execució i / o de justificació, un increment de les partides destinades a les subvencions publiques i que es procedeixi a la convocatòria de les subvencions corresponents a 2020 contemplant la situació actual.
Pel què fa a la modificació de les convocatòries en marxa reclamen la necessitat de la seva adequació el context actual a través de diverses disposicions; reutilitzant els fons romanents de les ajudes a gires i a festivals per a altres línies, i considerant que "les funcions realitzades dins el programa PLATEA comptin dins dels ajuts a gira". Al capítol relatiu a les noves convocatòries, proposen l'aprovació de subvencions específiques per l'import de lucre cessant i la creació de línies d'ajut a la distribució d'espectacles, la dramatúrgia i la composició musical i coreogràfica, així com la ubvenció dels costos generats pels ajornaments (tant a les empreses com als festivals i titulars dels espais).
La reducció de l'IVA i IGIC en el preu de les entrades i les contractacions artístiques, l'ajornament del deute tributari, la reducció de l'impost de societats, la reducció de l'IBI durant diversos exercicis fiscals i de les taxes d'ocupació de la via pública per a les arts i els/les artistes de carrer són altres de les mesures que consideren oportunes en aquesta situació d'excepcionalidad.
Les accions exposades en el capítol de foment del sector es col·loquen en un escenari a mig termini, en què la reobertura d'espais i la tornada a la producció d'espectacles i esdeveniments posarà una vegada més de manifest les difícils circumstàncies que el sector ja va patir a la crisi de 2008. Consideren que accions com un pla de rellançament de l'activitat, un de suport a la dramatúrgia contemporània, la creació coreogràfica i la composició musical, la posada en marxa de les modificacions legals que afavoreixin el desenvolupament de les arts escèniques i la música a l'estat espanyol, la creació d'un circuit de circ, el sosteniment dels circuits de dansa i un increment pressupostari de suport a les Arts Escèniques i la Música "reactivaran el sector des de la captació i la fidelització del públic".
Entitats que integren la Taula de el sector de les Arts Escèniques i la Música / COVID-19
AAT: Asociación de Autoras y Autores Teatrales
ADE: Asociación de Directores de Escena de España
ADGAE: Asociación de Empresas de Distribución y Gestión de Artes Escénicas
AECC: Asociación de Empresas de Circo de Creación
AEOS: Asociación Española de Orquestas Sinfónicas
AMPOS: Asociación de Músicos Profesionales de Orquestas Sinfónicas
APDCM: Asociación de Profesionales de la Danza de la Comunidad de Madrid
APM: Asociación de Promotores Musicales
ARTE: Asociación de técnicos del Espectáculo
ASOCIACIÓN DE FESTIVALES FLAMENCOS
ASSITEJ: Asociación de Teatro para la Infancia y la Juventud
CIRCORED: Federación Estatal de Asociaciones de Profesionales del Circo
COFAE: Coordinadora de Ferias de Artes Escénicas del Estado Español
CONARTE: Confederación de ArtistasTrabajadores del Espectáculo
ES-MÚSICA: Federación de la Música de España
FAETEDA: Federación Estatal de Asociaciones de Empresas de Teatro y Danza
FEAGC: Federación Estatal de Asociaciones de Gestores Culturales
FECED: Federación Estatal de Asociaciones de Compañías y Empresas Profesionales de Danza
FEMA: Federación de Músicos Asociados
FESTCLÁSICA: Asociación Española de Festivales de Música Clásica
FMA: Asociación de Festivales de Música
GEMA: Asociación Española de Grupos de Música Antigua
LA RED: Red Española de Teatros, Auditorios, Circuitos y Festivales de Titularidad Pública
ÓPERA XXI: Asociación de Teatros, Festivales y Temporadas de Ópera
PATEA:Asociación de Profesionales de Artes de Calle
PLATAFORMA ESTATAL POR LA MÚSICA
PLATAFORMA JAZZ ESPAÑA
PROMUSICAE:Productores de Música de España
RED DE TEATROS ALTERNATIVOSTE-VEO:Asociación Te-Veo de Teatro para Niños y Jóvenes
UNIMA Federación España:Unión Internacional de la Marioneta
UNIÓN DE ACTORES Y ACTRICES
Pensades perquè els professionals puguin afrontar la crisi del COVID-19