El circ, inclòs a la nova llei d'Ensenyaments Artístics aprovada avui al Congrés

Avui és un gran dia per al sector del circ, ja que finalment s'ha aconseguit que e circ s'inclogui a la nova llei d'Ensenyaments Artístics aprovada definitivament aquest migdia al Congrés dels Diputats. En la seva primera aprovació la llei d'Ensenyaments Artístics va excloure el circ, però en seu trajecte final, i gràcies a la feina duta terme per FEECSE, la FEFPAC i CircoRED, el circ ha estat reconegut com un ensenyament artístic. El sector del circ, més unit que mai amb aquest objectiu, celebra aquesta fita, ja que ha exigit afrontar moltes dificultats des de fa molt de temps.

Es tracta d'un pas vital per al sector. Després d'un llarguíssim recorregut i de moltes dificultats que s'han trobat pel camí, el circ serà una disciplina més dins de la llei. Això implica que s'obre una porta imprescindible per al circ, que fins ara li estava tancada.

Ara el camí que queda és encara més llarg: s'ha de posar en marxa el decret que reguli aquesta formació, crear tots els perfils professionals que reforcin el sector i s'ha de dur a terme un treball molt fi a l'hora de validar a les persones professionals que ja estan treballant, equiparar titulacions oficials d'altres països que fins ara no estan reconegudes a l'Estat, i també s'haurà de treballar amb els governs autonòms per aconseguir una formació dotada de recursos i ben valorada com es mereix el nostre sector.

Fins ara el estudis de circ no estaven reconeguts

El circ s'estudia i s'ensenya a Espanya des dels 80, però fins avui no comptava amb reconeixement o titulacions oficinals, malgrat que en els darrers 15 anys s'ha expandit i s'ha convertit en art escènica imprescindible en festivals, festes populars, esdeveniments, programacions de sala, educació no formal, etc...

El procés per arribar aquí ha estat molt llarg, però des del sector es valora aquest esforç com a molt positiu, ja que s'ha aconseguit fer entendre als promotors i promotores de la llei d'Ensenyaments Artístics que un text que no reconeix les disciplines punteres del país és una llei que neix obsoleta. En la primera aprovació al Congrés el circ no va ser inclòs, i finalment ha entrat gràcies a esmenes del Senat.

En aquest recorregut llarg és imprescindible reconèixer el treball realitzat per les federacions educatives de circ estatals com la FEECSE (Federación de Escuelas de Circo SocioEducativo)iy FEFPAC (Federación de Escuelas de Formación Profesional en Circo), i la federació de les diferents  associacions profesionales de circ, CircoRED, que han rebut un gran suport sense fisures de tot el sector i de les federacions de circ europees  (FEDEC, Federació d'Escoles Europees de Circ), així com les escoles de circ de Canadà, Brasil i altres països del món. 

Des de les entitats impulsores de tot el procés també es vol agrair l'escolta dels partits polítics i la flexibilitat del govern per tirar endavant una llei que doni sortida a les necessitats de la societat actual.

Foto: Marta García Cardellach

Notícia històrica que obre una porta imprescindible per a la formació en circ

Compartiu aquesta notícia