L’Estatut de l’Artista avança amb l’aprovació de la reforma de l’IRPF

El passat dijous 21 de novembre de 2024, es va aprovar al Congrés dels Diputats la reforma de l'IRPF que contempla la intermitència d'artistes i treballadors/es de la cultura. Es tracta d'un important avenç en l'Estatut de l'Artista, ja que era una de les grans demandes del sector per aconseguir un tracte fiscal més just i equitatiu.

La finalitat d'aquesta reforma és adaptar la normativa que regula la determinació del rendiment net d'una persona que es dedica a l'activitat artística o cultural a les característiques pròpies d'aquesta activitat.

La circumstància que justifica aquest tractament fiscal específic és que els rendiments del treball cultural no corresponen al moment concret de la presentació en públic d'un fet cultural. Més enllà de quan es produeix la interpretació, execució o creació concreta, hi ha un període de temps necessari i imprescindible per assolir o culminar la interpretació, execució o creació d'aquesta obra. Aquesta intermitència suposa, per tant, una irregularitat en la freqüència dels ingressos.

Actualment, atès que els ingressos d'artistes no es reparteixen regularment al llarg del temps, pateixen un efecte fiscal de tributació superior produïda quan s'integra aquesta fluctuació de rendiments amb una tarifa progressiva, en feines, habitualment per projectes, la durada dels quals supera l'any. Amb la nova reforma, s'estableix un mecanisme que corregeix aquest efecte, mitjançant una minoració de la càrrega tributària per IRPF corresponent a l'exercici en què s'han d'integrar aquestes retribucions més grans en moments puntuals.

En concret, s'introdueix una reducció del 30% dels rendiments del treball o d'activitats econòmiques obtinguts per artistes quan aquests rendiments excedeixin un 130% de la mitjana dels rendiments obtinguts en els tres últims exercicis.

Una fiscalitat més equitativa

A l'àmbit fiscal, l'objectiu de l'Estatut de l'Artista és modernitzar i actualitzar la fiscalitat d'artistes, intèrprets, creadors/es i treballadors/es de la cultura, deixant patents dos objectius irrenunciables. El primer és la responsabilitat fiscal que tots els ciutadans i les ciutadanes tenen l'obligació d'assumir contribuint al sosteniment de l'Estat de manera solidària, proporcional i justa als seus ingressos. I el segon, el dret a ser tractats/des fiscalment de forma raonable, equànime i equitativa atenent a la irregularitat dels seus ingressos, derivada de la pròpia naturalesa intermitent del treball cultural.

La mesura s'emmarca a l'agenda legislativa del Govern, que prioritza l'avenç social en matèria de drets, obligacions i oportunitats, amb vocació de traduir-se en canvis legislatius efectius i transformadors de la realitat, cosa que l'Estatut de l'Artista està traslladant a l'àmbit de la cultura.

Es tracta d'un important avenç en l'Estatut de l'Artista, ja que era una de les grans demandes del sector per aconseguir un tracte fiscal més just i equitatiu.

Compartiu aquesta notícia