Formació en prevenció de riscos per a artistes de circ: aspectes físics i psicològics

L'APCC organitza una formació sobre aspectes fonamentals que contribueixen a la prevenció de riscos per als artistes de circ. Concretament, la sessió tractarà sobre com gestionar els aspectes físics tot integrant coneixements de psicologia i fisiologia aplicats en el context de les diferents tècniques de circ. L'objectiu és fomentar una entorn segur i saludable que faciliti el màxim rendiment per als artistes de circ. La formació anirà a càrrec de Sergi Romaní (fisioterapeuta i condicionador físic) i Sara Bernabeu (artista de circ i psicòloga esportiva).

Des de l'APCC proposem aquesta formació, que creiem que pot donar eines adaptades al sector del circ i realment útils per evitar riscos i millorar la seguretat dels artistes de circ, davant d'una normativa de Prevenció de Riscos Laborals que està allunyada de la realitat  del nostre sector. Som conscients que els requisits legals en PRL a les companyies i artistes molt sovint no suposen una millora real de les condicions de treball i de seguretat dels i les professionals.

Així doncs, aquesta primera formació aborda aspectes fonamentals per a la prevenció de riscos laborals des del punt de vista físic i psicològic. El programa de la formació inclou temes clau com la importància d'un equilibri entre habilitats tècniques, tàctiques, físiques i psicològiques per reduir el risc de lesions i accidents. A través d'un enfocament biopsicosocial, s'exploraran variables psicològiques i el paper de l'ambient de treball, i es destacarà la necessitat de cohesió i comunicació efectiva dins de l'equip.

També s'emfatitzarà  en la gestió del dolor i la patologia múscul-esquelètica, i es promourà l'autonomia de l'artista de circ en la identificació i gestió de les seves dolències, sempre sota l'assessorament professional quan sigui necessari. Es tractaran conceptes com la comprensió del dolor i els seus beneficis adaptatius, o les estratègies actives i passives per a mantenir una bona salut física.

PROGRAMA:

PRIMERA PART: ASPECTES PSICOLÒGICS

  1. Les bases del rendiment i la seva importància per evitar lesions i accidents
  2. Principals variables psicològiques implicades en la PRL
  3. La importància de l'ambient de treball i la cohesió d'equip
  4. La nostra seguretat va per davant de tot.

SEGONA PART: DOLOR I PATOLOGIA MÚSCULESQUÈLETICA

  1. Sistema Dinàmic Complex.
  2. Factors relacionats amb les lesions. (Visió Fisiològica i BioPscioSocial).
  3. Concepte del dolor. Què és. Com gestionar, sobreportar i enfrontar el dolor.
  4. El cos com a organisme que s'adapta. (NO SEMPRE MÉS ÉS MILLOR)
  5. Eines o metodologies de teràpia activa i passiva per a gestionar la meva lesió. (Registre de càrrega, i percepció de dolor...)
  6. Conceptes erronis en entrenament. Actualitzar els conceptes entesos en l'entrenament convencional per optimitzar les sessions, fer-les més segures i eficients.
  7. Com organitzo la meva sessió?

EQUIP FORMADOR

Sara Bernabeu Peidro - Col. 30752.

Psicòloga esportiva, ballarina, actriu i acròbata aèria professional.

Graduada en Psicologia Educativa, Màster en Psicologia de l'Esport d'Alt Rendiment, Experta en Coaching i Intel·ligència Emocional i certificada en "Coaching x valors".  Tanmateix, Graduada en Dansa contemporània, formada en acrobàcia aèria en teles, cèrcol, trapezi fix, corda llisa i dansa vertical i Diplomada en interpretació per a càmera i teatre.

Actualment, treballa com a psicòloga per artistes i esportistes, en combinació amb la seva carrera com a intèrpret, coreògrafa i docent.

Sergi Romaní

Graduat en Fisioteràpia i Grau Superior en Acondicionament Físic. Máster en valoració de l'esportiste i exercici correctiu, i Máster en fisioterapia invasiva.

Director i propietari de Movement Lab BCN, Professor de Teoria de l'Entrenament en un cicle formatiu de grau superior i altres formacions. També gestiona la preparació física i la fisioteràpia d'equips de futbol i atletisme.

DADES PRÀCTIQUES

DATA: 29 de gener de 2025

HORARI: de 10h a 14h

LLOC: La Central del Circ (Barcelona)

PREU:  10€ membres de l’APCC (amb quota vigent) / 25€ no membres

PLACES LIMITADES (màxim 20 persones)

Foto: Manel Sala "Ulls"

Dimecres 29 de gener de 10h a 14h a La Central del Circ

Compartiu aquesta notícia