Paradoxa circense acull a la catedràtica i investigadora Marta Segarra en el seu primer seminari

Marta Segarra, catedràtica universitària i investigadora especialitzada en gènere i sexualitat entre d’altres temes ha participat en el primer seminari de Paradoxa Circense, projecte seleccionat per la mesura Interseccions/Circ Apicat del segon Pla d’Impuls del Circ. L’equip format per Alba Ramió, Andreas Avgousti i Marc Bosch han organitzat un seminari a La Central del Circ que ha comptat amb la participació de diferents persones vinculades al sector del circ i en què s’ha treballat sobre la relació entre el dolor i el plaer. 

Paradoxa Circense és un projecte que investiga el nexe entre el circ i el discurs acadèmic, amb un enfocament en el dolor i el plaer com a eixos centrals d'anàlisi. Treballarà en tres fases a través d'un grup d'estudi format per persones provinents del sector del circ i per persones col·laboradores provinents de diverses disciplines acadèmiques. S’inclouran sessions d'investigació amb acadèmiques, treball autònom de formulació de discurs i una jornada acadèmica oberta al públic.

El projecte aposta per la diversitat i el discurs minoritari, posant especial atenció a la inclusió de veus amb prespectiva de gènere, racials, ètniques i en relació amb les capacitats.

Selecció de Paradoxa Circense

La comissió de selecció de la convocatòria Interseccions va subratllar a l’escollir Paradoxa Circense, "la importància que el circ s'endinsi en el camp de la investigació i la recerca i es comenci a posicionar com a eina d'estudi i reflexió acadèmica i així obrir nous camins en aquest àmbit. La comissió ha destacat que l'objecte del projecte, el nexe entre el dolor i el plaer al circ, és un aspecte poc tractat i a la vegada recurrent en la pràctica d'aquesta art escènica i per tant és un àmbit de treball interessant i útil per a tot el col·lectiu artístic".

La missió de Paradoxa Circense: Circ i Acadèmia és crear un espai d'intersecció entre les arts del circ i el discurs acadèmic per explorar el nexe entre dolor i plaer. Mitjançant la col·laboració entre professionals del circ i de la acadèmia de diverses disciplines, el projecte busca generar un diàleg que posi en relleu les tensions i sinergies d'aquest nexe. Aquesta exploració s'aplicarà a l'àmbit acadèmic, per generar un discurs circense que contribueixi a una comprensió més profunda d'aquests conceptes.

L'objectiu principal és posicionar el circ com una eina d'investigació i reflexió acadèmica, obrint nous camins per al diàleg interdisciplinari i enriquint tant les arts escèniques com els estudis acadèmics. La proposta respon a la necessitat de crear espais on l'acadèmia i les arts es puguin trobar, generant un diàleg mutu que aporti valor a ambdós camps. Per al circ, aquest projecte ofereix un espai inèdit on professionals del sector poden reflexionar, investigar i construir discurs més enllà de la pràctica artística. Alhora, facilita que el món acadèmic escolti les arts i integri les seves perspectives en el desenvolupament del coneixement científic i cultural.

AQUI podeu consultar més informació.

Foto: Marta Cardellach

El projecte seleccionat per Interseccions investiga el nexe entre el circ i el discurs acadèmic

Compartiu aquesta notícia