S’obre la convocatòria dels Premis Nacionals de Cultura de la Generalitat de Catalunya per a l’any 2013

Els Premis Nacionals de Cultura són el màxim reconeixement institucional a la cultura i a la creació artística catalanes. Es van instituir el 1995 –inspirant-se en els guardons de la Generalitat republicana del 1932 i el 1938– i des del 2009 els concedeix el Consell Nacional de la Cultura i de les Arts.

La nova denominació dels premis serà només Premi Nacional de Cultura, després que un decret aprovat el mes d’abril hagi abolit les categories (que anaven des d’arquitectura, circ i còmic fins a cultura popular, patrimoni cultural i projecció social de la llengua catalana amb la voluntat de tallar el “creixement il•limitat de categories per posar èmfasi en l’oportunitat de les que excel•leixin en la seva qualitat”.

Poden ser candidates als Premis Nacionals de Cultura aquelles persones, entitats o institucions de qualsevol àmbit territorial que siguin mereixedores d’un reconeixement institucional per la seva contribució singular a la cultura catalana i al seu enaltiment.

Poden presentar les candidatures als Premis Nacionals de les persones membres del CoNCA, les persones guardonades en convocatòries anteriors i les associacions o entitats culturals relacionades amb activitats artístiques o culturals. No s’admeten les candidatures presentades per persones que sol•liciten el premi per a elles mateixes o per a les organitzacions que representen, candidatures a favor de membres del Plenari del CoNCA ni candidatures a favor d’administracions públiques o entitats vinculades o participades per aquestes.

Les sol•licituds s’han d’adreçar al Plenari del CONCA, abans del 27 de juny.

Pel que fa al circ, amb l’objectiu d’oferir visibilitat i reconeixement al treball dels artistes i companyies, el Pla Integral de Circ contempla que, en aquest cas de reforma de la llei que regula els Premis, es garanteixi la presència d’un especialista de circ en el procés de selecció de les activitats candidates al guardó i que hi hagi una consideració especial a les activitats de circ en el marc general de la cultura catalana.


 

A partir d’aquest any es lliuraran un total de 10 premis sense categories i les entitats i associaciones culturals podran presentar candidatures

Compartiu aquesta notícia