Èxit de la I Trobada de Circ Social

Més de setanta persones de tot l’estat espanyol van participar el 29 de novembre a la I Trobada del Circ Social de Catalunya a l’Ateneu Popular 9 Barris que organitzava la Comissió de Formació de l’Associació de Professional del Circ de Catalunya.

El Circ Social és un procés d’ensenyament–aprenentatge de tècniques circenses que té com a finalitat la inclusió de persones en situació de risc social i el desenvolupament de la seva relació amb la comunitat. En una proposta pedagògica d’aquest tipus s’aconsegueix estimular la creativitat i promoure les aptituds socials dels participants.

A continuació reproduïm el text que van repartir a la Trobada.

El circ és un art estretament vinculat a la societat on és produeix, el tipus de societat que tenim condiciona el tipus de circ que fem, i les mancances i fortaleses que patim, alimenten el tipus d’art que fem.


Un art a l’abast de tots que no precisa d’un requisits previs. A dins del circ, amb la seva varietat de tècniques i la diversitat de formes d’expressió, tothom i té cabuda, aquí la diferència suma, el treball en equip és imprescindible, i a l’hora es manté l’essència individual.

Si pensem en el circ social que es feia a Catalunya fa trenta anys, i ja se’n feia, i el comparem amb el moment actual, podem constatar que l’avanç ha estat inqüestionable, la formació s’ha estructurat, ha crescut i s’ha fet gran. Una bona mostra d’aquesta realitat, és el gran nombre de formadors i projectes que treballen actualment en aquest àmbit al nostre país. Això ha estat possible, gràcies a la feina de molta gent que han cregut i defensat les qualitats del circ com eina socialitzadora i integradora.

Però si sortim fora del nostre petit món del circ, i fem una ullada, ens sobta el desconeixement que encara persisteix en molts àmbits, la minsa utilització que és fa d’aquests recursos dins del sistema educatiu, i que ens fa pensar que encara som lluny dels països europeus que tenim com a referents. Es hora doncs d’organitzar-se, de consensuar entre tots les línies a seguir,i els objectius que ens volem marcar.

Actualment s'estan acabant les relatories de la Trobada i es continuarà treballant  per portar a terme els acords presos.

Participants a la Trobada Foto: Jordi Blas

Més de setanta persones de tot l’estat espanyol van participar el 29 de novembre a la Trobada del Circ Social de Catalunya a l’Ateneu Popular 9Barris

Compartiu aquesta notícia