Llum verda del Parlament a la prohibició d'animals salvatges al circ

El Parlament de Catalunya ha aprovat aquest dimecres la prohibició d'animals salvatges al circ amb els vots a favor de CIU, ERC, PSC, ICV i la CUP. El PP hi ha votat en contra i Ciutadans s'ha abstingut. Ara el sector del circ tindrà dos anys per adaptar-se a aquesta modificació de la llei dels drets dels animals. Alhora també ha aprovar la creació d'un observatori que avaluï l'ús de la resta d'animals al circ (els domèstics) per determinar si també s'estén el veto. Aquesta comissió treballarà durant dos anys i la formarà el mateix sector del circ, veterinaris o entitats que defensen els drets dels animals.

Durant el ple, el portaveu de Ciutadans, Matías Alonso, ha criticat que s'obri aquest "tipus de meló" i ha assegurat que la llei respon clarament a un "oportunisme polític i ideològic". "S'ha posat a tothom dins del mateix sac criminalitzant el sector del circ de forma gratuïta", ha denunciat.

Per part d'ERC, el diputat Oriol Amorós, ha defensat el vot a favor del seu grup per una qüestió d'empatia. "No es pot justificar el patiment animal per motius lúdics o artístics ni per tradició", ha deixat clar. Amorós ha recordat que la majoria d'ajuntaments ja han prohibit l'ús dels animals salvatges al circ. "El que seria nefast és no prohibir la crueltat". També ha insistit que la immensa part del circ a Catalunya fa una "feina lloable" i mereix "més suport" del que té.

El portaveu del PSC, Jordi Terrades, ha elogiat la creació de la comissió per determinar si la prohibició s'estén a tots els animals però alhora ha insistit que a banda d'aquesta llei també se n'hauria d'aprovar una altra sobre "un circ adaptat a la nostra realitat".

El més crític ha estat el diputat del PP, Rafael Luna, que ha denunciat que hi ha una manca de coherència perquè "pels prohibir els correbous no s'estressen gens". Segons Luna la normativa criminalitza de "manera bestial" els professionals del circ que compleixen la llei. "El que s'està fent és una hipocresia", ha etzibat.

L'ecosocialista, Hortènsia Grau, ha afirmat que la nova llei ha de ser una oportunitat pel circ "perquè s'innovi i progressi". Tot i així ha lamentat que l'aprovació de la modificació no vagi acompanyada per una actitud "més compromesa" a favor del sector.

Des del Grup mixt, Isabel Ballet, ha insistit que la proposta evita criminalitzar el sector del circ. Per la seva banda, la portaveu de CIU, Marta Pascal, ha recordat que un 40% dels països de la UE ja tenen aprovades lleis similars. És el cas de Bèlgica, Dinamarca, Bulgària o Hongria. Alhora ha defensat que la modificació de llei respecte el dret dels animal però no estigmatitza l'activitat del circ. "Creiem que hem complert els objectius", ha insistit.

El sector qualifica la llei d'inútil

El director de l'Associació de Professionals del Circ, Joan Ramon Graell, ha lamentat aquest dimecres que la primera llei catalana sobre el circ sigui per aprovar "una prohibició". Alhora ha insistit que no s'estan maltractant feres a Catalunya perquè cap circ en té, ja que el 70% dels ajuntaments catalans les ha prohibit. " És doncs, una llei política, inútil i que criminalitza un art. Els que maltracten animals no estan fent circ", ha deixat clar. Com exemple ha recordat que cada cinc minuts s'abandona un gos a l'Estat.
 

Imatge d'arxiu d'activistes de Libera protestant davant d'un circ a Sabadell contra el tracte que reben els animals./ ACN

També s'aprova la creació d'una comissió que decidirà en dos anys si el veto també s'estén als animals domèstics. El sector del circ qualifica la llei "d'inútil" i assegura que se sent criminalitzat

Compartiu aquesta notícia