El Festival de Circ de Montecarlo, tema de portada del nou número de Zirkòlika

La revista Zirkòlika dedica el tema de portada al Festival Internacional de Circ de Montecarlo, un esdeveniment fundat pel príncep Rainier III l’any 1974 que aquest any (del 14 al 24 de gener) celebra el seu 40 aniversari amb una antologia dels millors números. La revista explica la història d’aquest festival que va néixer per dignificar al circ i publica, a més, opinions de Don Stacey i Arthur Hofmeester, dos veterans periodistes que han escrit sobre aquest festival des de fa més de 30 anys. El tema de portada es completa amb un article sobre els cartells de circ. La revista Zirkòlika, que té periodicitat trimestral i s’edita en dues edicions (català i castellà) inclou també molts altres temes relacionats amb l’actualitat circense.

La UPAAC, Premi Nacional de Circ. El Ministeri d’Educació, Cultura i Esport ha concedit el Premio Nacional de Circo 2015 a la UPAAC. En la seva argumentació, el jurat ha justificat la concessió “per propiciar la trobada de la professió d’ahir, d’avui i de sempre; pel reconeixement que atorga a les més consolidades trajectòries circenses, i per la voluntat de diàleg entre les diferents realitats del circ i les institucions”. Per Rafa Arencón.

Kerry Raluy i Jean Christophe: Passió a les altures. L’amor i la passió s’expressen de moltes maneres. Uns ho fan cap a dins, altres ho fan cap a fora, i uns pocs de cara al públic. A vegades és només una actuació i així es percep, altres està tan ben interpretat que sembla autèntic, i en una minoria de casos és tan real davant dels focus com fora d’ells. Aquest és el cas de Kerry Raluy i Jean-Christophe, que transmeten en el seu número de cintes la seva veritable història. Per Anna Badia.

La Diputació de Barcelona promociona el circ a les escoles. La creació de nous públics és un element central en el debat que ha de fonamentar el circ de l’avenir. Les institucions, mitjançant les polítiques de promoció i el foment d'una cultura escènica, són agents imprescindibles del procés. Com a exemple, ens acostem al cicle Anem al teatre de la Diputació de Barcelona, que treballa la baula més important d'aquest procés de promoció, acostar les arts escèniques als més petits. Per Manuel Pérez.

El Circo Americano per dins. El Circ Americà de la família Faggioni està instal•lat a Barcelona per presentar un espectacle sobre el conte de Aladí. Un reportatge gràfic de Jesús M. Atienza ens mostra l’activitat diària d'aquesta companyia.


Entrevista a Vitaliy Motouzka. Acròbata rus que actualment col•labora amb les companyies Trócola i Uparte. De pare ucraïnès i mare russa, neix el 1960 a l'antiga URSS (Kíev, Ucraïna). A la dècada dels 90 surt a treballar fora del seu país i uns anys després s'instal•la a Múrcia, on resideix. En una entrevista ens explica la duresa del circ rus. Per Lucas Escobedo.

Nou espectacle de Tresperté. Oopart és el nou espectacle de la companyia andalusa Tresperté. Es tracta d’un projecte que la formació prepara des del passat estiu a Granada i que mostraran molt aviat, ja que s’estrena el proper 4 de febrer al Teatre Alhambra. Per Nacho Sánchez.

Estrena de la malabarista Dulce Duca. Um belo dia significa un pebrot al que li posem ales i es transforma en una papallona. Precisament amb aquest nom es va estrenar el passat 13 de desembre al Centre Cultural de Terrassa el primer treball de l’artista Dulce Duca (Portugal, 1984). Per Josep Guindo.

Estrena de 'The walk'. El 7 d'agost de 1974, a les 7:15, el funàmbul Philippe Petit creuava sobre un cable els 60 metres de distància que hi havia entre les Torres Bessones del World Trade Center, a Nova York. Una gesta realitzada a més de 400 metres d'altura sense cables de seguretat i 'sense permís! Ara una pel•lícula explica aquesta epopeia. Per Javier Jiménez.

L'èxit de DapoStar. Tai Dapero (Jesús Alcoba), el jove artista barceloní, fundador de la companyia DapoStar i creador del nou tipus de malabars conegut com DAPO, pensa que mai és tard per començar a practicar jocs malabars. Tai recomana la pràctica de DapoStar a tots, des de nens a adults, però especialment a aquelles persones que per la seva rutina diària passen molt temps en una mateixa posició. D’on ve la seva idea de crear un malabar únic i com es practica? Per Marina Suleymanova.

L'APCC celebra 10 anys. L’Associació de Professionals de Circ de Catalunya (APCC) renova la seva junta i reivindica en el seu 10è aniversari un treball digne, circuits i millorar la formació. L’entitat ha organitzat durant el 2015 tot un seguit d’activitats de circ per commemorar els seus primers 10 anys de vida: trobades per disciplines, una festa a La Central del Circ (Barcelona) i també una trobada internacional d’associacions de circ, a més d'una sèrie de vídeos sobre el futur del circ. Per Amèlia Bautista.

Les 7 Doigts de la Main al Circo Price. Cuisine & Confessions és l'última producció de l’exitosa companyia canadenca Les 7 Doigts de la Main, que va tornar al Circo Price de Madrid el passat octubre. Un espectacle centrat en una enorme cuina, a punt per acollir els nou artistes implicats i dissenyada per convidar el públic. Per Rafa Peñalver.

La història del circ a Barcelona en un llibre. Ramon Bech (Figueres, 1967) ha escrit un valuós llibre de 450 pàgines molt ben documentat i il•lustrat sobre la història del circ a Barcelona. El treball comprèn més de 200 anys, des del segle XVIII fins a l'any 1979. Per Marcel Barrera.

Mor la jove artista Linaya Meise. Un inesperable i traïdor infart ens ha deixat sense Linaya Meise Moreno, una artista de circ de només 22 anys. Linaya era destra en el muntatge de carpes, la fixació de cartells, la contorsió, les teles i l’ensinistrament de cavalls per a la doma clàssica. Per Javier Sáinz.

Nadal a València. Per primera vegada a València no es van poder exhibir animals salvatges per decisió del nou govern municipal de Compromís-PSPV-València en comú. La seva absència només va sortir a la llum en algun joc de paraules, més per fer l’ullet al públic adult. Circ de Nadal i Circo Wonderland han actuat aquest Nadal a València amb espectacles basats en els contes d’Aladí i El rei de la selva. Per Laura L. David.

Nadal a Barcelona. La revista publica crítiques dels espectacles Garbuix (20è Circ d’Hivern de l’Ateneu Popular de 9Barris), Capas (companyia Eia), i Àltius (Circ Raluy). Per Marcel Barrera.

Durant els pròxims dies, la revista arribarà a tots els seus subscriptors. El nou número, corresponent a l’hivern de 2015, es pot comprar en la seva versió en català a http://www.iquiosc.cat/zirkolika/numero/47. Tots els socis que vulguin proposar continguts per als pròxims números poden fer-ho a zirkolika@yahoo.es o a mbarrera(ELIMINAR)@periodistes.org

Compartiu aquesta notícia