L’APCC celebra el Dia Mundial del Circ a l’Ateneu Popular de 9Barris

L’Associació de Professionals de Circ de Catalunya (APCC) celebra enguany el el dissabte 22 d’abril en la jornada d’actes organitzada per l’Ateneu Popular de 9Barris. Durant aquell dia l’Ateneu, que celebra enguany el seu 40 aniversari, ha programat diferents activitats per la tarda. Des d’una tertúlia  sobre la creació de circ, fins a tallers de circ per a totes les edats i els espectacles The Incredible Box de la companyia La Tal i La femme de trop de la companyia Marcel et ses drôles de femmes, l’animació de Karl Stets i la intervenció del clown Jose Luis Redondo.


Oficialment el Dia Mundial del Circ ha estat el 15 d’abril, però hi ha hagut activitats des d’alguns dies abans. Des de l’APCC s’ha editat l’agenda del Dia Mundial del Circ que recull més de 30 activitats (exposicions, espectacles, tallers) arreu de Catalunya des del 8 fins el 23 d’abril. L’agenda té versió online a la pàgina de l’APCC i també s’han imprès 1.000 exemplars que s’han repartit a diferents espais de circ del territori. Entre d’altres, trobareu informació sobre les activitats programades a Bellver, Mataró, Vilanova i la Geltrú, L’Hospitalet, Premià de Mar, Barcelona Figueres o Sabadell.


Aquesta agenda s’ha elaborat a partir de les aportacions de les companyies, i inclou espectacles com inTarsi, de Companyia de circ “eia” o Encara no ho sé, Lola, de Los Galindos, o Amigoo de Mumusic Circus, a més dels tallers de circ organitzats a poblacions com Bellver, Premià de Mar, El Prat de Llobregat o Berga. Podeu consultar la resta d’activitats a l’agenda online, i clicant a cada títol podreu conèixer els detalls com el lloc i l’hora on tindran lloc.


Manifest jove i reivindicatiu
En l’acte de l’Ateneu es llegirà el manifest elaborat per les joves artistes de circ Griselda Juncà i Anna Pascual, que han rebut l’encàrrec per part de l’APCC i la Xarxa d’Espais de Circ de Catalunya (XECC). El text, que us adjuntem, reivindica més espais d’exhibició i més suport a les escoles i centres de creació.


Les dues artistes celebren que el circ “està ben viu i efervescent”, “ en un moment de salut artística bonica i esperançadora”  i a la vegada reivindiquen que “necessitem espais, places i festivals forts” per aconseguir més circuit per al circ. També demanen “als programadors/es que confiïn en la maduresa del públic i que arrisquin igual que els artistes ho fan a la pista”.


Griselda Juncà i Anna Pascual, que s’han format a Catalunya i han hagut de continuar la seva formació professional a l’estranger, consideren necessari “donar més suport a les nostres escoles de circ i centres de creació, perquè sense formació no hi ha circ del futur i sense investigació no hi ha evolució ni canvi”.


Us adjuntem el text del Manifest del Dia Mundial del Circ.

Manifest de l’apcc per al DIA MUNDIAL DEL CIRC 2017
Escrit per les artistes de circ Griselda Juncà i Anna Pascual


Estem contentes
estem contentes de celebrar amb tots els que estimem el circ que aquest està ben viu i efervescent , i que si bé sempre la llista de desitjos de millora és probablement infinita, ens trobem en un moment de salut artística bonica i esperançadora.
Un moment per no deixar de  repensar-nos, de reescriure’ns, de qüestionar-nos i de construir-nos contínuament.
No estem soles
som moltes les artistes d’avui i també les que ens precedeixen, les companyies, escoles, professores, associacions, gestores, comunicadores, distribuïdores...que lluitem per donar vida al circ i per compartir-lo, i que creiem en aquest com a llenguatge escènic transformador.
Però també estem impacients
un sentiment de protesta ens batega i volem compartir-lo i fer-ne crit. Volem deixar de dir que necessitem cuidar el circuit: que necessitem espais, places i festivals forts on fer créixer els nostres espectacles, ajuntaments valents que programin circ als seus teatres i carrers, i no només el dia de la festa major, sinó qualsevol nit de qualsevol dia, que els programadors confiïn en la maduresa del públic i que arrisquin igual que els artistes ho fan a la pista i que es doni més suport a les nostres escoles de circ i centres de creació, perquè sense formació no hi ha circ del futur i sense investigació no hi ha evolució ni canvi.
Perquè el circ, com a art escènica, és un aparador de veritats, és una oportunitat, un país sense fronteres
... sorpresa, repte,  confiança i complicitat. una mà que t’agafa i no et deixa caure. un instant real i present. un vol d’anada i tornada
un cercle infinit

 

Les artistes Griselda Juncà i Anna Pascual han escrit el manifest d’enguany, que reivindica més espais d’exhibició i més suport a escoles i centres de creació

Compartiu aquesta notícia