Sabadell inicia el projecte Germinem circ per fer arribar les arts circenses a tota la ciutat

L’Ajuntament de Sabadell, juntament amb La Vela de l’Estruch i la participació de l’espai Tub d’Assaig de Terrassa, han organitzat el projecte Germinem circ, que té com a objectiu fer arribar el circ als diferents barris de la ciutat a través de la formació  de formadors i formadores.

Es tracta d’una prova pilot que va arrencar el passat novembre, amb una formació sobre diferents tècniques de circ a més d’una trentena de professionals del lleure i l’educació de diferents àmbits. Aquesta formació va tenir lloc al novembre i desembre passats a l’Estruch, i ara, a partir del gener, començarà la segona fase, en què els alumnes d’aquesta formació impartirán ells mateixos tallers als centres  o espais amb els quals estan vinculats, situats en diferents barris de Sabadell.
 

Per poder dur-ho a terme, l’Estruch disposa de maletes d’aparells de circ que es deixaran en prèstec als participants. La formació de la primera fase ha anat a càrrec de l’associació Tub d’Assaig, de Terrassa, i coordinada per la direcció artística de La Vela, Jordi Gaspar, el president de Tub d’Assaig, Albert Ubach, i la coordinadora de les escoles de circ La Crica de Manresa i Berga, Rat Serra.

A partir del gener del 2018 s’iniciarà la segona fase del projecte, en què monitors de lleure, mestres i educadors de diferents àmbits socials i educatius impartiran tallers de circ als centres o espais amb els quals estan vinculats. Per desplegar-ho, L’Estruch disposa de maletes d’aparells de circ que es deixaran en préstec als participants del Germinem circ quan dinamitzin el taller en els seus centres o espais.

Jordi Gaspar, director de La Vela ha destacat que aquest projecte “ens permet també fer una radiografia de tot el que Sabadell fa entorn del circ, conèixer la tota la gent que s’hi dedica i ajuntar-los per a possibles col•laboracions. Perquè el circ aporta valors que enriqueixen la creativitat individual i col•lectiva, la confiança en un mateix i els altres, a més d’ajudar en l’esperit de superació”.

El perfil professional dels participants és divers, des de mestres de primària i infantil, monitors de lleure, professors d’educació física, educadors socials, però també hi han participat professionals de les arts escèniques. Pel que fa als centres de procedència o bé on els formadors implementaran els tallers cobreixen bona part del mapa de Sabadell i alguns pobles del Vallès. Entre altres, els centres o entitats on germinarà el circ són: Esplai Baldufa, Grup Grandalla, Esplai l’Esparver, Club infantil Cerdanyola, Ludoteca Margarida Bedós, Fundació Idea, Fundació Comptal, Fundació Main; els instituts d’educació secundària Ferran Casablancas, Miquel Crusafont i Ribot i Serra, i les escoles Arraona, Alcalde Marcet, Teresa Claramunt, Virolet, Joan Maragall, Juan Ramón Jiménez i Sant Julià.
 

Els objectius principals del projecte són difondre els valors del circ en diferents contextos socials i educatius, la creació i la consolidació de públics del circ, incentivar l'interès i el coneixement de les arts del circ i fidelitzar els futurs professionals o amateurs mitjançant projectes de l'Estruch.
 

Les tres fases del Germinem circ són les següents:


•    La formació de 20 hores de durada per a formadors, anomenada Sembrar circ. Per tal de poder treure el màxim profit possible d’aquesta formació, s’ha ensenyat un ventall ampli de maneres d’adaptar aquests tallers a grups de diferents edats i condicions.
•    Després de participar en la formació de circ, els formadors podran aplicar els coneixements apresos als seus centres, entitats o espais. Aquesta fase del projecte en què el circ s’escampa s’anomena Germinar circ. Els participants impartiran tallers i comptaran amb les maletes (d’aparells) de préstec de l’Estruch, i també rebran un seguiment constant, un acompanyament tècnic i una tutoria al llarg de les dues primeres fases.
•    El cicle d’aquest projecte finalitza amb la fase Collir circ, en la qual es cercarà la complicitat dels formadors i de l’interès que puguin haver despertat entre les persones que hagin treballat i d’aquesta manera eixamplar la base del circ social.

L'Ajuntament de Sabadell i La Vela de l'Estruch lideren el projecte en què també participen Tub d'Assaig i La Crica

Compartiu aquesta notícia