El circ reivindica que el seu creixement sigui recolzat per les administracions, festivals i teatres

El col·lectiu de circ Cronopis de Mataró ha estat l'encarregat enguany de redactar el manifest del Dia Mundial del Circ 2018. El text posa en valor el creixement  i consolidació del món del circ a Catalunya en àmbits com la formació o la creació d'espectacles, i reivindica que aquest esforç dels professionals rebi el suport de les administracions, festivals i teatres del territori. Aquest text es llegirà el Dia Mundial del Circ el pròxim 21 d'abril a Ampostt, on l'EScola de Teatre i Circ i l'APCC han organitzat tot un dia d'activitats.

El manifest aposta per l'esforç i la perseverança dels artistes a l'hora de tirar endavant els seus projectes, a la vegada que evidencia el potencial del circ com a eina transformadora. També exposa la riquesa del circ a Catalunya, amb espais de creació, espais per a entrenar, escoles, companyies, i públic amb ganes de veure circ. En aquest sentit, es demana que des de les administracions i les programacions de festivals i teatres es doni suport a aquestes iniciatives i que es normalitzi la presència de circ.

El manifest també es llegirà en d'altres activitats organitzades amb motiu d'aquesta celebració, que arreu de Catalunya tindran lloc del 7 al 22 d'abril. Precisament per difondre els espectacles, tallers, xerrades i altres esdeveniments programats per aquesta celebració, des de l'APCC s'ha editat una Agenda del Dia Mundial del Circ que ja es pot consultar aquí. Aquesta agenda també té una versió en paper que es podrà trobar als principals espais que programen circ a Catalunya.

A continuació us deixem el text del manifest:

Manifest dia Mundial del circ 2018

Dret sobre la plataforma miro el cable tens, respiro, em concentro... Tinc l'objectiu clar i només cal caminar. Un peu davant de l'altre, el cap alt i el cos alerta. A poc a poc però sense parar... sempre en equilibri.

Ments creatives, cossos actius, cors oberts, ulls atents... Artistes i companyies que fan equilibris per tirar els seus projectes endavant, per donar forma a les seves idees, amb treball, lluita, i molt d'esforç. Això és el circ!, seguir caminant tot i no tenir clar si funcionarà l'espectacle en què tant esforç, diners i temps has invertit.

Em miro les mans plenes de durícies, l'espatlla adolorida i el cos marcat per les lesions. És part de mi, és el meu treball escrit a la pell.

Som tossuts i tossudes, treballem dia rere dia per un somni, amb perseverança, fent pinya, sense defallir... Fins que ho aconseguim! Però sabem que no estem soles, de la mateixa manera que comptem amb els companys i companyes que ens cuiden en les acrobàcies més difícils, també sabem que compartim camí amb molts altres projectes i això ens dóna força!
Estem feliços de sentir-nos acompanyats. La llavor del circ s'estén arreu i veiem meravellats com broten petits i grans projectes repartits per diferents racons del territori. Això també és el circ: un munt d'iniciatives (escoles, companyies, festivals, espais,...) que des de l'autogestió fan créixer la cultura a Catalunya i la fan plural, rica i popular perquè arribi a tothom.

Peus junts, mans a terra, em col•loco bé, flexiono i .... up!, amunt, genolls al pit, estiro cames amunt, premo el cul i estiro les puntes. Ja hi sóc... Respiro. Ho he aconseguit. Miro al meu voltant... estic al revés!

La gent del circ sovint estem de cap per avall... o no... potser és el món el que està del revés?, potser és necessari mirar-s'ho tot des d'un altre punt de vista, potser necessitem capgirar-ho tot per construir un món millor, més just, més lliure!

... I és en aquests moments, quan sembla que estem en un món sense sentit, quan més que mai és necessari el circ com a eina transformadora! Amb espectacles que ens arranquin riallades però també ens facin pensar, obrin el cor i alimentin les ànimes.

Apujo els braços, doblego les cames, carrego els quàdriceps, agafo impuls i salto ben amunt, apujo els malucs i porto els genolls al pit. Instants de suspensió, ingravidesa, giro a l’aire, amb decisió i l’adrenalina a tope. Incertesa, com acabarà això? M’he agrupat  i em torno a estirar de cop, dirigint els peus a terra i el cap ben alt... he fet un gir enlaire sobre mi mateix. Un mortal més.

Ara us toca a vosaltres: us atreviu a saltar?, a volar sense xarxa?

Tenim escoles per formar els futurs artistes i transmetre els valors del circ als infants.
Tenim espais de circ per entrenar i assajar, per seguir creixent.
Tenim espais de creació per generar espectacles, per donar forma a les idees dels nostres artistes.
Tenim companyies i artistes amb talent, sensibilitat i moltes coses per expressar.
Tenim públic amb ganes de viure, riure, emocionar-se i gaudir del circ...
.... però perquè aquest engranatge segueixi girant cal donar suport a totes aquestes iniciatives. Cal crear circuit, normalitzar la programació de circ a les places, carrers i teatres de tots els pobles.

Demanem a les administracions que s'arrisquin, als programadors/es que siguin valents, al públic que ens segueixi acompanyant.
... Així podrem seguir mantenint l'equilibri, volant, expressant, fent riure, plorar i emocionar! Visca el circ!!!

 

El manifest del Dia Mundial del Circ ha estat redactat pel col·lectiu Cronopis de Mataró

Compartiu aquesta notícia