El projecte Nilak acostarà el circ contemporani a pobles petits de Catalunya

Diverses companyies de circ han presentat a Fira Trapezi de Reus el projecte Nilak, una carpa itinerant que vol apropar el circ i les arts escèniques a les comarques catalanes sense equipaments teatrals. El projecte es basa en el caràcter nòmada del circ, per tal de fer arribar sobretot el circ, però també les altres arts escèniques, a petits nuclis urbans que actualment no gaudeixen d'oferta d'arts escèniques.

Nilak basarà la seva programació en les propostes de circ contemporani de diferents companyies catalanes, per tal d'apropar les noves dramatúrgies a comarques en què no es poden veure espectacles d'aquest tipus. Aquesta carpa permetrà obrir nous circuits de programació, donar visibilitat a les companyies residents a Catalunya i acostar la mirada de les arts escèniques contemporànies a tots els públics.

Nilak proposa una estada de dues setmanes en cada població per poder realitzar un conjunt d'activitats a través de les quals fer una immersió al territori: espectacles, creacions, exposicions o tallers. Activitats que pretenen apropar les arts escèniques a la població i treballar conjuntament entre els artistes i els habitants per poder facilitar l'interacció i la coneixen a d'aquestes arts en primera persona.

El projecte està impulsat per diverses companyies de circ i dansa contemporània de Catalunya, artistes audiovisuals i plàstics i vol ser una plataforma oberta a totes les companyies residents al territori.

Inici de gira al març de 2019

Nilak iniciarà la gira al març de 2019 i vol arribar a 12 pobles l'any per poder oferir una programació a les 12 comarques que no disposen d'intraestructures. Actualment el projecte compte ja amb 6 pobles adherits per la temporada 2019. El projecte es troba en la fase de recerca de finançament privat i públic per l'adquisició de les infrastructures.

Segons les dades de les Estadñistiques Culturals de Catalunya del 2017 del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, el 26% de les comarques catalanes (Alt Urgell, Alta Ribagorça, Cerdanya, Conca de Barber, Garrigues, Lluçanès, Moianès, Montsià, Pallars Sobirà, Priorat, Terra Alta i Vall d'Aran) no tenen cap teatre, i entre el 2011 i el 2015 el circ ha representat el 2,2% de la programació teatral.
 

La carpa itinerant començarà la seva gira el 2019

Compartiu aquesta notícia