Els artistes podran continuar cotitzant en els períodes d’inactivitat

El govern espanyol ha aprovat per decret llei diferents mesures que són efectives a partir de 2019 que tenen com a objectiu millorar les condicions laborals dels artistes. Aquestes mesures estan incloses en l’Estatut de l’Artista reclamat pel sector cultural que ja s’havia aprovat al Congrés dels Diputats. Una de les mesures és la possibilitat que els i les artistes puguin cotitzar ells mateixos de manera voluntària les quotes de la Seguretat Social dels períodes d’inactivitat. L’objectiu és que es pugui seguir acumulant temps de cotització per rebre prestacions i aconseguir una pensió a l’hora de la jubilació.

A més, també s’ha establert un subsidi equivalent al 100% de la base de cotització establerta pel període d’embaràs o lactància natural per a compensar que les artistes no puguin treballar durant aquests mesos.

Una altra de les mesures és que els serveis que duguin a terme intèrprets, artistes, directors i tècnics pagaran un IVA del 10% enlloc del 21% actual. Queda per aclarir si aquesta reducció de l'IVA és aplicable només a persones físiques. Més endavant us informarem sobre aquetes noves mesures amb més detall.
 
També s’ha anunciat que en un període de 6 mesos s’aprovarà una altra de les reivindicacions del sector cultural, la comptabilitat de la pensió de jubilació amb la creació artística remunerada i el cobrant de drets d’autor.
 

El Govern ha aprovat una sèrie de mesures incloses en l’informe sobre l’Estatut de l’Artista

Compartiu aquesta notícia