L’associació de circ de les Balears critica que es paralitzi la creació d’un nou espai de circ a Palma

L’APCIB, l’Associació de Professionals de Circ de les Illes Balears (APCIB) ha mostrat la seva indignació per la paralització en els tràmits del nou centre de circ previst a Can Ribes, a Palma. Aquesta paralització està provocada per la petició del partit Podemos d’estudiar si l’edifici que ha d’acollir el centre al barri de la Soledat de la capital mallorquina és susceptible de convertir-se en Bé d’Interès Cultural. Des de l’APCC volem donar suport al nou espai de circ, com un espai necessari a Mallorca i a les illes per tal promoure i possibilitat el desenvolupament d’aquesta art escènica.
 

Us adjuntem a continuació el comunicat emès per l’APCIB:

"En resposta a la notícia publicada dia 22 de desembre de 2018, en que s exposa que Podem paralitza que Can Ribes sigui el futur centre de circ de Mallorca, l'Associació de Professional del Circ representant de tots el professionals del sector del circ de les Illes Balears, vol mostrar la seva indignació davant de la situació de la paralització, una vegada més, de la creació de un centre dedicat a les arts del circ a Mallorca. El circ segueix essent un l'únic art sense un centre propi que el representi a Mallorca i que desenvolupi com es mereix. Cada vegada s’està aprop d'aconseguir un centre pel sector finalment es tanca la porta de cop. Això no pot seguir així, aquesta situació s'ha de revertir.

El Circ a Mallorca i a les Illes Balears s’ha professionalitzat i crescut en els darrers anys de manera potencial i el sector té el dret, igual que passa a altres comunitats autònomes, de tenir un lloc on formar-se, crear i presentar les seves propostes en les condicions tècniques que requereix. En tot el país hi han més de 30 centres dedicats a cobrir les necessitats del sector i a Mallorca encara no es disposa d’un centre amb les necessitats tècniques necessàries per entrenar, crear i programar circ. I amb el projecte de Can Ribes amés es tenia en compte a la barriada de la Soletat amb un projecte integrador, que implicava als infants de la zona protegint-los de la exclusió social.

A Menorca i Eivissa hi ha la mateixa problemàtica, amb la carpa de Circ d’Eivissa de Circolar que pretenia ser un referent a les Illes Balears i a Menorca on hi ha carència d’instal•lacions dedicades a les arts del circ que tenguin suport institucional.

Però el que més preocupa a l’Associació és un tema de base. Com pot ser que des dels representants dels drets dels ciutadans que són els polítics es digui que "no els agrada el circ", mai s’ha sentit tant aquesta expressió referida a un altre art. "No es que no programa o no dona suport a la pintura, el teatre, la dansa, perquè no li agrada", mai s’ha sentit. El circ és un art amb tanta validesa com un altre. Els professionals que hi treballen fan una feina molt dura per assolir la millor tècnica i qualitat artística, i ames sovint ho fan aportant alegria al públic, fet que fa aquest art únic i emocionant.

Referent a la conservació i preservació de l’edifici històric i que sigui declarat BIC, una cosa no es incompatible amb un altre, el projecte ha contemplat en tot moment que l’edifici es rehabiliti i conservi tota la seva essència, només acondicionant-lo amb els requeriments tècnics necessaris pel sector.

Des de l’APCIB es reivindica que el circ no pot seguir essent la única art escènica que no té un espai que el representi com be passa a altres comunitats. La cultura sempre es troba supeditada a la voluntat política sense tenir en compte les seves necessitats reals i malauradament sovint és utilitzada com a eina política.

El sector de circ de balears no quedarà de mans plegades, sinó que lluitarà per que Can Ribes sigui un espai de circ com estava previst. L’APCIB a partir d’ara començarà una campanya mediàtica acompanyada d’activitats per a la conscienciació d’aquesta finalitat, com també una ronda de reunions amb els partits i responsables polítics per tal de capgirar la situació actual."

Compartiu aquesta notícia