Marta G.Cardellach, Benet Jofre, i la cia Joel Martí i Pablo Molina, guanyadors de la primera edició dels Premis de La Crica

L’associació de circ La Crica, amb seu a Manresa i Berga, ha creat conjuntament amb Òmnium Bages-Moianès els premis de circ La Crica, que volen reconèixer les persones i companyies més rellevants d’aquesta art escènica a tot Catalunya. Els primer guardonats per aquests premis són la fotògrafa Marta G. Cardellach, en la categoria Invisibles del Circ, el creador d’estructures Benet Jofre, com a Visible del Circ, i la companyia formada per Joel Martí i Pablo Molina i el seu espectacle “Random” ha rebut el premi Talent i Ressò de Circ.

La Xarxa d’espais de Circ de Catalunya (XECC) ha votat les persones i projectes guardonats en la seva última trobada del passat mes d’octubre.

Els guardons formen part dels Premis Lacetània de les Arts i la Cultura i estan coordinats anualment per Òmnium Bages-Moianès. Enguany aquest guardons s’han renovat i ampliat categories, incorporant el circ entre d’altres àmbits. Els premis es lliuraran en una gala al teatre Conservatori, el 14 de novembre a les 20h.

Els premis de circ La Crica neixen per la voluntat d’anar més enllà de les categories habituals, i també volen premiar aquells perfils de professionals que no es veuen a l’escenari. Els premiats/des rebran una estàtua de petit format dissenyada especialment per a l’ocasió.


Invisibles del Circ

Es tracta d’una categoria pensada per donar a conèixer persones que amb el seu talent contribueixen de forma destacable al món del circ sense desenvolupar el seu treball sobre l’escenari. En aquesta edició el premi ha estat per Marta G. Cardellach és fotògrafa especialitzada en circ.

Marta G.Cardellach ha dut i duu a terme diferents projectes personals en aquest àmbit i treballa habitualment fotografiant els espectacles i creacions de diferents companyies de circ catalanes. Ha creat la mostra “Ser”, inspirada en el circ com a eina de renovació, i amb la voluntat de captar el moviment de la identitat en constant transformació.

Des de la XECC s’ha escollit Marta G. Cardellach “pel seu amor  i entrega al món del circ, per la seva invisibilitat i omnipresència en multitud d'espectacles i projectes de circ, i la seva visió moderna i contemporània de com plasmar el circ en l'art de la fotografia”.

Visibles del Circ
Es tracta d’un guardó per a totes aquelles persones o projectes que difonen el seu talent en escena, però que no pugen a l’escenari, com els directors/es d’espectacles, tècnics de llum, so, escenògrafs/es, etc.
En aquesta primera edició la XECC ha decidit premiar a Benet Jofre, que ha rebut aquest guardó dedicat a la seva faceta de tècnic i constructor d’aparells “per la seva predisposició en ajudar i col•laborar en diferents projectes artístics, per la seva capacitat de fer real multituds d’idees i somnis i per donar seguretat als artistes utilitzant el seu enginy com a eina per transformar el risc en art”.

Membre de l’associació de circ Cronopis a Mataró situat a Can Fugarolas, ha estat l’encarregat de la construcció d’aparells de circ i escenografies per a diverses companyies i artistes.

Premi Talent i Ressò de circ

El guardó pensat per a companyies de circ que promouen la difusió d’aquesta art escènica i les seves disciplines és per la companyia formada per Joel Martí i Pablo Molina i el seu espectacle “Random”.
Des de la XECC s’ha posat en valor el fet de ser la primera companyia catalana i espanyola a rebre el premi europeu Circusnext en la seva edició 2018-2019 amb la seva primera peça “Random” i se’ls ha atorgat el guardó “pel seu intens humor  sarcàstic, per la seva cruel sinceritat i llibertat a l'escena i pel seu risc i exploració del límit, que ha aconseguit cridar l'atenció de la xarxa  de suport a la creació Circus Next per la seva atrevida dramatúrgia”.

Els guardons formen part dels Premis Lacetània de les Arts i la Cultura i volen reconèixer les persones i companyies més rellevants en diferents àmbits del món del circ català

Compartiu aquesta notícia