Es posa en marxa el Pla d'Impuls del Circ 2019-2021 per a crear oportunitats per al sector

El Departament de Cultura i l’Associació de Professionals del Circ de Catalunya posen en marxa, en el marc del segon Pla Integral del Circ, el Pla d’Impuls del Circ, que compta amb la complicitat de diversos agents del món del circ i de diverses administracions i entitats. El pla  inclou 11 mesures concretes i compta amb el suport i la complicitat de diverses administracions i entitats del món del circ.

A la roda de premsa d'aquest matí per presentar el Pla, el president de l'APCC, Fabrizio Giannini, ha destacat els valors pels quals aposta aquest projecte, i ha destacat la voluntat de l'associació de treballar en xarxa les mesures, que estaran liderades per diferents entitats del món del sector. Per la seva banda la gerent Cristina Tascón ha declarat, en referència a la situació del món del circ, que que "venim de tenir molta set i el pla és com un got d'aigua que ens ajuda a continuar el camí", en referència a la precarietat a la que s'enfronten molts professionals d'aquest àmbit. Tant el president de l'APCC com la gerent han volgut agrair la feina feta per l'exgerent Alfred Fort així com l'esforç i dedicació de totes les persones i entitats implicades en l'elaboració del Pla.

El Pla es basa en 11 mesures concretes adreçades, entre altres, a millora les infraestructures i els circuits de circ; a impulsar la consolidació de l’ensenyament professional de les arts del circ; a reforçar la difusió del circ en diversos àmbits de la vida pública; a fomentar la reflexió sobre el circ i la creació circense i a donar suport a la producció de circ a Catalunya. La definició d’aquestes propostes ha estat consensuada amb diferents referents del sector del circ, que s’encarregaran de la seva coordinació i lideratge. Aquestes mesures compten amb un calendari i un pressupost assignat.

En total el Pla D’Impuls dedicarà més d’un milió d’euros al sector entre 2019 i 2021. El 73% d’aquest import són aportacions que el Departament de Cultura vehicula a través de la Direcció General de Creació, Acció Territorial i Biblioteques i l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC).La resta de recursos prové d’altres institucions culturals i diversos ajuntaments.

Una de les mesures específiques del Pla és la Producció Nacional de Circ, un espectaclede mitjà-gran format que dirigiran Marta Torrents i Joan Ramon Graell —escollits enconcurs públic al qual es van presentar nou propostes— i amb un repartiment format perartistes emergents que s’estrenarà al Festival Grec 2020 i posteriorment girarà per mésde 15 espais del Sistema Públic d’Equipaments Escènics de Catalunya i Balears. ElDepartament de Cultura, a través de l’ICEC, coprodueix l’espectacle conjuntament ambel Grec Festival de Barcelona, la Fundació Teatre Principal de Palma i La Vela del’Estruch.

Les onze mesures específiques incloses en el Pla, finançades pel Departament deCultura, compten també amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona, el Departament deCultura, Patrimoni i Política Lingüística del Consell de Mallorca i l’Institut Ramon Llull, així com amb la col•laboració del Centre de les Arts del Circ Rogelio Rivel, l’Ateneu Popular 9Barris, La Central del Circ, La Vela de l’Estruch, la Xarxa d’Espais de Circ de Catalunya (XECC) i Nilak, i la complicitat de diversos municipis, entitats i equipaments
de Catalunya.

Les onze mesures del Pla són les següents:
1. Formació: Impuls a la consolidació del projecte formatiu del Centre de les Arts
Rogelio Rivel i visibilitat de la Xarxa d’Espais de Circ. Coordinació a càrrec del Centre de les Arts del Circ Rogelio Rivel.

2. Infraestructures per als espais de circ: Millora de les infraestructures dels
espais de circ de Catalunya. Coordinació a càrrec de la Xarxa d’Espais de Circ
de Catalunya.

3. Circ Comunitari: Creació d’un banc de recursos i producció de materials de
circ comunitari com a eina de transformació social i empoderament de
comunitats. Coordinació a càrrec de l’Ateneu Popular 9Barris.

4. Pobles de Circ: Apropar el circ a pobles de menys de 10.000 habitants i crear
vincles entre aquests municipis i els espais de circ del territori. Coordinació a
càrrec de l’Associació de Professionals del Circ de Catalunya.

5. Nilak: Creació d’un espai escènic amb una carpa itinerant per apropar les arts
escèniques contemporànies a les comarques catalanes sense teatres.
Coordinació a càrrec de Nilak.

6. Difusió: Potenciar la presència del circ als mitjans de comunicació a través
d’accions d’acompanyament i reflexió sobre el circ català actual per als
professionals dels mitjans. Coordinació a càrrec de l’Associació de
Professionals de Circ de Catalunya.

7. Circ i creació publicitària: Difondre el potencial del circ entre el sector
empresarial dedicat al màrqueting i a la publicitat. Coordinació a càrrec de
l’Associació de Professionals de Circ de Catalunya.

8. Esfera Circ: Acompanyament i coneixement del sector del circ entre agents
culturals mitjançant un itinerari formatiu adreçat a responsables de
programació, policy makers i periodistes. Coordinació a càrrec de La Central
del Circ.

9. Producció Nacional de Circ: Donar suport als creadors/es i artistes
emergents de Catalunya a través de la creació d’una producció de circ de
mig/gran format amb projecció nacional, codirigida per Marta Torrents i Joan
Ramon Graell. Coordinació a càrrec de La Vela de l’Estruch.

10. Producció Nacional de Circ en gira: Gira de la Producció Nacional de Circ
entre diferents equipaments escènics de Catalunya. Coordinació a càrrec de La
Vela de l’Estruch.

11. Internacionalització: Potenciar la contractació i la visibilitat del circ català a
l’estranger, creant nous vincles amb els agents europeus del sector.
Coordinació a càrrec de l’Associació de Professionals de Circ de Catalunya.

El Pla d’Impuls del Circ pretén, així, aportar recursos, difusió i visibilitat a totes les disciplines de les arts del circ, un art que abraça un ampli ventall d’expressions artístiques i que combina amb rigor la tradició i la modernitat, les tècniques més antigues i les més innovadores, el classicisme i la contemporaneïtat. El treball conjunt de tots els agents implicats en el Pla permetrà enfortir encara més el lligam entre el procés creatiu del circ i els seus públics, a Catalunya i arreu, consolidant el sector i oferint oportunitats per al seu creixement.

Aquí podeu consultar la nota de premsa elaborada pel Departament de Cultura i aquí el dossier amb més informació sobre totes les mesures.
 

El pla inclou 11 mesures concretes i compta amb el suport i la complicitat de diverses administracions i entitats del món del circ

Compartiu aquesta notícia