Fira Trapezi organitza tallers i xerrades el 9 i 10 de juliol

Fira Trapezi organitza el 9 i 10 de juliol les seves activitats professionals, que es duran a terme en format semipresencial i també es podran seguir digitalment. Una d'aquestes activitats està organitzat per l'APCC, una xerrada sobre "Nous paradigmes de futur" que tindrà lloc divendres a les 12h. Trobareu més informació en aquesta notícia. De cara a la tardor el Trapezi té prevista la programació d'espectacles a Reus.

Per tal de poder assistir a les jornades cal que us inscriviu a través de la seva pàgina web, recordeu que els socis i sòcies de l'APCC gaudiu d'un descompte del 50% del preu d ela inscripció professional, que inclourà entrades de les representacions de la tardor. Aquí us podeu inscriure.

Activitats professionals

Dijous 9 de juliol
10.00 h. «L’eclosió de l’autoria al circ»

Un debat sobre la pràctica, drets i experiències.

Amb
Pepa Plana, autora i clown
Quim Girón, director de circ
Rolando San Martin, director de circ
Sara López Blanco, advocada especialista en propietat intel·lectual
Modera: Cristina Cazorla

L’autoria al circ ha pres identitat des de fa relativament poc temps i està experimentant una eclosió evident. Aquesta identitat es deu en part al seu autoreconeixement, a la capacitat del sector d’albirar les diferents etapes i enfocaments que requereix una creació i donar-los valor.

L’estructura d’un espectacle de circ rarament es basa en una estructura narrativa clàssica, sinó que investiga la narrativa acrobàtica fent un ús dramatúrgic de recursos com la sorpresa, el risc, la por, l’emoció, etc. Sabent que cada col·lectiu creatiu i cada autor busca i construeix el seu model de treball, proposem compartir un espai de posada en comú d’experiències i mètodes.

Volem aprofitar aquest debat també per oferir una explicació del marc legal dels drets d’autor, procediments i drets dels creadors i destacar la importància del registre de les obres per contribuir a la documentació de la història del circ.


12.00 h. «El circ a l’Estat: realitats i estratègies»

Espai de reflexió on conversar sobre el sector des de totes les seves realitats: necessitats compartides, reivindicacions i estratègies de futur.

Participants:

CIRCORED (Federación de Asociaciones de Profesionales de Circo de España), Sofía Acosta Martínez
UPAAC (Unión de Profesionales Artistas y Amigos del Circo), Manuel González Villanueva
PATEA (Artes de Calle Asociadas), Marta Sitjà
AECC (Asociación de Empresas de Circo de Creación), Quique Méndez
FEFPAC (Federación Española de Formación Profesional de las Artes del Circo), José Antonio Pascual Garrido
FEFCSE (Federación de Escuelas de Circo Socio Educativo), Federico Manuel Román Cortés

Modera: Leandro Mendoza, director artístic de Fira Trapezi

En els últims anys el sector del circ al nostre país s’ha articulat gràcies al moviment associatiu. Aquesta organització interna està creant relacions més estables amb les administracions de tots els àmbits millorant el nostre reconeixement com a sector artístic. Davant aquesta crisi sanitària global, hi ha hagut accions en què aquestes entitats s’han coordinat i representat àmbits diversos del nostre art de manera unificada davant les administracions. A Trapezi volem oferir un espai en el qual debatre mancances, demandes i compartir estratègies de futur.


16.00 h. Trapezi 2020: els espectacles


Un espai on les 11 companyies presenten els seus espectacles programats a Trapezi en viu 2020.

Amb Alta Gama, Rhum & Cia, Cia. Hotel Iocandi, Madame Gaüc, Cia. Pistacatro, Cia. Manolo Alcántara, Vaivén Circo, Xampatito Pato, Yldor Llach, Ateneu de 9 Barris i Circ Vermut.

Dinamitza: Leandro Mendoza, director artístic de Fira Trapezi
Modera: Gebra Serra, coordinadora de Fira Trapezi

Trobades on line de 15 minuts entre les companyies i programadors per aprofundir en les propostes artístiques del Trapezi en viu. Es recomana el visionat previ de la memòria poètica de cada espectacle:
https://www.trapezi.cat/programacio/companyies/

Es recomana inscripció prèvia. Es facilitarà una graella amb els horaris de les presentacions.


Divendres 10 de juliol


10.00 h. Taller «Linternas en la noche», activitat oferta per COFAE


La metodologia d’acompanyament per a la sostenibilitat a projectes escènics

A través d’aquest taller es pretén estimular el coneixement sobre què és un acompanyament a projectes culturals i la necessitat de posar en marxa plans de distribució, oficines especialitzades o convocatòries públiques que incideixin en aquests processos com a fonament per a l’èxit de les produccions en un pla més enllà de el local.

Activitat oferta per COFAE

Ponent: Roberto Ramos León


12.00 h. «Nous paradigmes de futur», organitzat per l’APCC

Una conversa sobre circ al voltant del nou context social i cultural postpandèmia.

La crisi sanitària global generada per la COVID-19 ha suposat, entre altres, l’anul·lació d’un mínim de 592 espectacles de circ segons dades recollides per l’APCC. Aquesta crisi ha fet aflorar, més encara, les mancances i vulnerabilitats del sector cultural, reflectits en la visibilització de la precarietat i intermitència de la feina de l’artista. Alhora, però, s’han generat noves reflexions i possibilitats d’imaginar altres maneres de fer, d’apropar-se als públics i la necessitat de ser porosos respecte a la societat de la qual formem part.

Aquest debat busca ser un punt de trobada que ens ajudi a obtenir altres punts de vista que reforcin els valors de la nostra professió per continuar tirant endavant.

Participants:

Laura Benítez: professora (Massana, Elisava, UOC), investigadora, curadora independent. Director del projecte europeu Biofriction.

Roberto Frattini: dramaturg i professor de TEoria de la Dansa a l'Institut del Teatre.

Bet Miralta, artista  i creadora, membre de la companyia Escarlata Circus.

Moderador: Adrià Montaña, artista de circ, performer, autor i membre de la companyia PSIRC.

Organitza: Associació de Professionals del Circ de Catalunya


13.00 h. Vermut

L'APCC coordina una de les taules rodones sobre "Nous paradigmes de futur"

Compartiu aquesta notícia