La Fira del Circ de La Bisbal aportarà diners a la Caixa de Solidaritat de l'APCC

La XXV Fira de Circ al carrer de la Bisbal d'Empordà vol donar suport als i les professionals del circ en aquests mesos difícils arran de la crisi sanitària del COVID-19, i ha anunciat que aportarà els diners recollits per la seva taquilla inversa a la Caixa de Solidaritat de l'Associació de Professionals de Circ de Catalunya. Amb aquesta iniciativa la fira vol mostrar el seu compromís amb el món del circ català. Des de l'APCC agraïm aquest suport, i animem als socis i sòcies a fer ús d'aquesta Caixa de Solidaritat pensada per a professionals que passen per moments de dificultats econòmiques arran de la crisi actual.

Programació al setembre

La fira repartirà la seva programació en tres dies, amb una vintena de companyies i un total de 25 espectacles i tindrà lloc de forma excepcional del 4 al 6 de setembre. Des de l'organització s'ha anunciat que s'oferirà un festival de màxims amb els mínims recursos. En aquesta 25a edició el certamen es reinventa per tal d’oferir el millor festival possible atesa la situació actual.

El risc de propagació de la Covid-19 implica que s’hagin d’incorporar un paquet de mesures que assegurin la protecció del públic, artistes i organització, i la fira seguirà les diverses pautes i limitacions d’aforament i mobilitat. A la situació de de crisi sanitària s’hi suma una important revisió del pressupost inicial: un 40 % menys que l’any passat. Tot i això, l’organització del festival vol fugir de lamentacions i afrontar amb il·lusió l’edició d’enguany.

Segons s'ha explicat des de l'Ajuntament, aquests factors convertiran la XXV Fira de Circ al Carrer de la Bisbal en un acte de resistència cultural, així com de compromís amb les companyies de circ, el sector cultural i el municipi bisbalenc. Malgrat el moment la Fira segueix programant i oferint cultura al municipi per tal que, de manera intergeneracional, tothom en pugui gaudir de circ. Un altre retorn al municipi, mes enllà dels espectacles, serà que tots els ingressos generats per publicitat aniran destinats al servei d'aliments de Càritas de la Bisbal.


Clown, acrobàcies, malabars, trapezi, aeri, equilibrisme, diàbolo, malabars, màstil, música o tallers són algunes de les disciplines artístiques que conformen la programació d’enguany. La majoria de companyies són catalanes, a excepció d'una francesa (Cirque Entre Nous), una d’holandesa (Júlia Campistany) i 18 companyies locals i espanyoles: Carla Farreny, Mortello & Manzani, Los Herreita, Xampatito, Silver&Gold, Mireia Miracle, Yldor Llach, Eddie Eighties, Cie. Nueveuno, Cia. Vaques, Cia. La Bleda, Fernando Pose, Ganso, Circ Vermut, Agnes Breaker, Dukto i Uparte Circo.

La totalitat de les propostes artístiques que configuren la programació d’enguany ja havien estat seleccionades prèviament a la declaració d’estat d’alarma pel coronavirus, però per la situació actual no s’hi va poder incloure totes les companyies que es desitjava. En aquest sentit, l’organització vol fer esment de la bona predisposició per part de totes les companyies per tal d’adaptar-se a la situació que enguany pot oferir la fira bisbalenca.

Tot i la complicada situació, des de l'organització s'afirma que una de les màximes de l’organització de la Fira de Circ al Carrer seguirà essent prioritzar la qualitat d’una programació que sigui constructiva més enllà del criteri estètic, alhora que es garanteixi que sigui satisfactòria per a tots els públics  i, també sigui atraient pels artistes. Cal tenir present que, justament, un dels aspectes més valorats pel públic assistent –segons el darrer estudi encarregat- és la qualitat dels espectacles i de la proposta, amb un 8,98 sobre 10.

 Una fira en format presencial amb aforament limitat i retransmissió en directe
L’excepcionalitat de la situació actual farà que els espectacles s’ofereixin de manera presencial, en espais amb aforament limitat i amb control d’accés. Això implicarà que una part espectacles puguin ser seguits massivament en línia i en directe per xarxes municipals (canal de youtube de l’Ajuntament de la Bisbal d’Empordà i pàgina de facebook de l’Ajuntament i de la Fira de Circ al Carrer) i per Televisió Costa Brava.

Tot i això, un nombre reduït de públic hi podrà ser presencialment, seguint sempre totes les mesures i protocols establerts en matèria de seguretat i higiene. El espectadors i espectadores que vulguin ser-hi presents hauran d’inscriure’s prèviament i de manera gratuïta a través del web de la Fira de Circ al Carrer de la Bisbal d’Empordà. Si d’una banda, sempre existeix l’opció d’assistir-hi gratuïtament, al moment de la reserva s’oferirà fer una donació voluntària suggerida o taquilla inversa. En aquest sentit, l’organització apel·la a la responsabilitat i al compromís de tothom pel que fa al nombre de reserves, així com el compromís d’assistir-hi si s’ha efectuat i/o fer possible que pugui ocupar el seient una altra persona en el cas que no s’hi pugui assistir.

El pressupost de la Fira de Circ al Carrer i la recaptació econòmica
El pressupost d’enguany, essent coherents amb la situació actual derivada de la Covid-19, és de 72.000 euros. Amb una reducció del 40 % (l’any passat era de 120.000 euros), la meitat del pressupost prové de l’Ajuntament de la Bisbal d’Empordà. La resta de l’aportació econòmica la fa la Diputació de Girona amb (25 %), la Generalitat de Catalunya, (20 %) i el Ministerio de Cultura (5 %).

Es tracta dels fons recollits a partir de la taquilla inversa dels espectacles del festival

Compartiu aquesta notícia