El Pla d'Impuls continua desplegant-se malgrat la crisi de la COVID-19

Tot i les variacions i ajornaments en el calendari previst del Pla d'Impuls del Circ 2019-2022 per causa de la crisi sanitària, diverses mesures s'estan desenvolupant a bon ritme. Així ja està fixada la data per a la Jornada de Visibilització dels Centres Formatius arreu de Catalunya, s’han dut a terme les primeres trobades del grup motor de la mesura de Circ Comunitari, el mes d’agost començarà la programació de Pobles de Circ, el 28 de juliol s’estrenarà la Producció Nacional de Circ “Estat d’emergència” al Festival Grec i Esfera Circ tancarà el seu primer cicle amb una sessió al voltant d'aquest espectacle.

El Pla d'Impuls del Circ 2019-2022 és una iniciativa de l'APCC i del Departament de Cultura de la Generalitat de Cultura que consta d'onze accions específiques conduïdes per set entitats dels sector i de les que participen activament altres entitats i administracions.


A continuació us detallem els avenços en diverses mesures del Pla.

Mesura Infraestructures per a espais de circ de Catalunya

El departament de Cultura ha publicat les bases de les subvencions per a la millora d’infraestructures d’equipaments escènics i musicals, i una de les seves línies està adreçada a les entitats sense ànim de lucre que gestionin espais de formació i/o creació de circ i tinguin projectes d'adquisició de material inventariable i la seva instal·lació. Aquesta línia d’ajuts té dues modalitats dedicades al circ, una d'elles dona resposta a una de les onze mesures del Pla d’Impuls del Circ 2019-2022, una iniciativa del Departament de Cultura juntament amb l’APCC. A més, aquesta mateixa línia d'ajuts té també una modalitat de suport a l'adquisició d'infraestructures desmuntables en l'àmbit del circ. Més informació AQUI.

Mesura de Formació

En el marc de la mesura de Formació, el Centre de les Arts del Circ Rogelio Rivel organitzarà a l’Arts Santa Mònica el 14 de novembre una Jornada de Visibilització dels Centres Formatius arreu de Catalunya. Serà un moment de trobada i reflexió conjunta per als projectes de formació de circ a tot el territori. Si us interessa rebre informació sobre la jornada, no dubteu en contactar amb el Centre d’Arts del Circ Rogelio Rivel: prof@escolacircrr.com. Podeu també consultar la última notícia publicada a la web de l'APCC.

Mesura de Circ Comunitari

Circ Comunitari, la mesura conduïda per l’Ateneu Popular 9 Barris s’ha iniciat amb les primeres trobades del grup motor. Desembocarà en la creació d’un banc de recursos sobre circ social i comunitari després de realitzar un mapeig de les iniciatives, recursos i bibliografia existents així com d’un procés de recerca aplicada en el qual participaran diferents experts/es. L’Ateneu acaba d’obrir una convocatòria per a la contractació d’un/a tècnic/a de circ social per a portar la coordinació de la mesura. El primer pas de la mesura és la recollida de dades de persones i entitats que desenvolupen projectes de circ social i comunitari a través de l'enquesta que podeu respondre a l'enllaç que trobareu AQUI.

Pobles de Circ

La primera edició d'aquesta mesura portarà aquest 2020 espectacles i tallers a quatre poblacions d’arreu del territori: Ulldemolins, Sort, Bellver de Cerdanya i Prats de Lluçanès. A partir de l'estiu i fins al desembre, programaran un total de tretze espectacles de diferents formats així com quatre tallers a càrrec d’espais de formació de circ pròxims.

Podeu consultar la programació ja tancada a l'agenda de l'APCC.

Esfera Circ

Esfera Circ ha tancat el seu primer cicle amb una sessió vinculada a “Estat d’emergència” al Grec- Festival de Barcelona. Aquesta acció d’acompanyament a responsables de programació, periodistes i responsables de polítiques culturals, coordinada per La Central del Circ, reprendrà a la tardor amb un nou grup. Transitarà per diferents esdeveniments i festivals començant pel FesticaM d’Amposta. La Central del Circ, coordinadora de la mesura, ha creat un web per compartir plantejaments, dinàmiques i reflexions que s’han generat al llarg de les quatre accions d’aquesta temporada.


Producció Nacional de Circ


Finalment, el mes de juliol s'han acabat les primeres funcions, dins del Grec Festival de Barcelona, que n'és coproductor, de la Producció Nacional de Circ. "Estat d'emergència", que reuneix en escena set joves artistes de circ, és una creació col·lectiva dirigida per Joan Ramon Graell. Compta amb la col·laboració artística de Spela Vodeb (moviment) i Joan Arqué (dramatúrgia). L'Estruch-Ajuntament de Sabadell lidera aquesta mesura i ha estat l'espai principal de residència de l'espectacle. A partir de la tardor i fins al maig 2021, Estat d'emergència girarà per quinze municipis del territori. La gira començarà el 8 de novembre 2020 a Vilanova i la Geltrú i acabarà el 14 de maig 2021 a Reus dins la programació de Trapezi.


Internacionalització

A Catalan journey, la mesura d'Internacionalització que l'APCC coordina per a potenciar la contractació i visibilitat del circ català a l’estranger, s'està redissenyant de la mà de la Comissió d'Internacionalització de l'APCC per adaptar-se al canvi de calendari generat per la crisi del COVID-19. Tindrà la seva primera acció a Trapezi (maig 2021), continuarà a Theater op de Markt (Bèlgica) i acabarà a Circ d'Ara Mateix (abril 2022).

Altres mesures

Les mesures Circ i món empresarial, Nilak  i Difusió acabaran de prendre forma durant el 2021. Mentrestant, està prevista a la tardor la convocatòria de la línia d'ajuts dins la qual s'emmarca la mesura d'Infraestructures per als espais de circ del territori.

Si voleu ampliar aquestes informacions o fer-nos alguna consulta, podeu contactar amb la Comissió de Seguiment del Pla de l'APCC (Amer Kabbani, Sílvia Capell i Jordi Serra) o amb la coordinadora sectorial del Pla (Juliette Beaume): plaimpuls@apcc.cat

 
El Pla d’Impuls del Circ 2019-2022 és una iniciativa del Departament de Cultura i l’Associació de Professionals del Circ de Catalunya (APCC). El Pla consta d’onze mesures finançades pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, amb aportacions específiques de l’Ajuntament de Barcelona i l’Institut Ramon Llull. Compta amb la col·laboració del Centre de les Arts del Circ Rogelio Rivel, L’Ateneu Popular 9Barris, La Central del Circ, La Vela de L’Estruch, la Xarxa d’Espais de Circ de Catalunya (XECC) i Nilak, i la participació de diversos municipis, entitats i equipaments de Catalunya. El Pla d’Impuls del Circ té com a objectiu principal crear un escenari d’oportunitats per a la promoció i difusió del circ en la vida cultural, social i econòmica del país i més enllà de les nostres fronteres.

Novetats en les mesures de Circ Comunitari, Producció Nacional de Circ, Formació i Esfera Circ, entre d'altres

Compartiu aquesta notícia