L'APCC demana als Ajuntaments l'exempció del pagament de taxes per a les carpes de circ

L’Associació de Professionals de Circ de Catalunya (APCC), juntament amb sis dels principals circs en carpa de Catalunya (Circo Smile, Circ Històric Raluy, Circ Rosa Raluy, Circ Raluy Legacy, Circ Raluy Classic i Circo Italiano) demana als  Ajuntaments de Catalunya l’exempció de taxes per ocupació de la via pública per aquestes empreses d’exhibició d’espectacles ara i durant el període de reactivació econòmica post-COVI-19. Des de l’APCC es critica que molts Ajuntaments hagin aplicat aquesta exempció per a les terrasses dels bars i en canvi empreses culturals com les carpes sí que els hagin de pagar.

En un comunicat que l’APCC ha enviat a Ajuntaments i al govern català, l’associació demana també que els consistoris que acullen carpes de circ difonguin les seves funcions com a espectacles d’interès cultural, a través dels seus canals habituals, per tal d’evidenciar que es tracta d’activitats autoritzades i que compleixen totes les mesures de seguretat. Per últim, i per facilitar la liquiditat econòmica de les empreses, es sol·licita als Ajuntaments l’agilització al màxim de la devolució de la fiança si aquesta es requerida per l’administració local.

Us adjuntem el text complet del comunicat que s'enviarà als consistoris.

COMUNICAT

L'APCC DEMANA ALS AJUNTAMENTS L'EXEMPCIÓ DEL PAGAMENT DE TAXES PER A LES CARPES DE CIRC DURANT EL PERÍODE DE REACTIVACIÓ ECONÒMICA POST - COVID


Arran de la crisi sanitària i econòmica ocasionada per la Covid-19, el sector cultural ha estat un dels més afectats a causa de la suspensió de les activitats culturals a fi d’evitar la propagació del coronavirus. El circ s’ha vist afectat per aquestes mesures i són moltes les companyies que durant 3 mesos o més s’han quedat sense ingressos. Quan puguin tornar a treballar, seguiran patint les conseqüències econòmiques derivades de les fortes mesures de seguretat i higiene, restriccions i la reducció de l’aforament habitual.

Precisament  aquest mes de setembre el govern de la Generalitat de Catalunya ha declarat la cultura com un bé essencial per al desenvolupament integral de la personalitat individual i col·lectiva. Aquesta declaració estableix que les limitacions imposades a causa de la COVID-19  “han tingut un impacte econòmic especialment significatiu en el sector cultural,  amb una represa encara molt limitada, tot i que progressiva, per garantir la seguretat i salut de les persones. Aquestes limitacions han impedit a les persones l’accés a moltes de les manifestacions culturals necessàries per al seu desenvolupament integral des del punt de vista social, humà i cultural. És, doncs, en moments com l’actual, quan cal vetllar més fermament perquè es garanteixi l’accés a la cultura per part de la ciutadania, així com el dret de tots els agents culturals, especialment al sector creatiu, per recuperar la seva activitat.”

Des de l’Associació de Professionals de Circ de Catalunya, entitat fundada el 2004 i que, des de llavors, és una de les entitats referents i representatives del sector del circ a Catalunya i com a veu legitimada en la interlocució amb les administracions, volem fer-los arribar una petició concreta dels circs en carpa respecte a la situació de crisi que els comentem.

A aquests circs, amb una situació que ja era fràgil abans de la pandèmia, els costarà molt poder tornar a la normalitat, reprendre els seus circuits i gires habituals. Per això, des de l’APCC, en representació de més de 340 socis i sòcies, SOL·LICITEM A TOTS ELS AJUNTAMENTS DE CATALUNYA que quan un circ itinerant amb carpa necessiti instal·lar-se al seu municipi s’estudiï l’aplicació d’aquestes tres mesures de suport al sector amb l’objectiu de reactivar-lo després de la crisi sanitària ocasionada per la Covid-19:

- Eximir a la companyia de circ de les taxes d’ocupació de via pública, un obstacle a l’hora de dur a terme les seves gires. A més, es tracta d’una mesura que diversos Ajuntaments ja han aplicat en el sector de la restauració; els bars i restaurants han quedat exempts aquest estiu de pagar la taxa d’ocupació de via pública de les seves terrasses per afavorir la seva reactivació. Demanem el mateix tracte per a les carpes.

- Difondre les funcions programades del circ com a espectacles d’interès cultural, dins de la difusió de les activitats d’arts escèniques, en els butlletins de difusió i canals de comunicació de l’Ajuntament, perquè els i les habitants del seu municipi entenguin que es tracta d’una activitat autoritzada i que compleix amb totes les mesures de seguretat i higiene, evitant estigmatitzacions cap al nostre col·lectiu.

- Agilitzar al màxim la devolució de la fiança, en cas que es requereixi, amb l’objectiu que les companyies de circ itinerant amb carpa no es quedin sense liquiditat durant la gira.

Considerem que aquestes 3 mesures seran de gran ajuda als circs en carpa perquè puguin dur a terme les seves gires i reactivar la seva activitat l’abans possible.

Així mateix, quedem oberts al diàleg per tractar aquesta proposta o d’altres que puguin beneficiar la cultura circense als municipis.


Barcelona, 28 de setembre de 2020

Projectes de circ en carpa adherits a aquest comunicat


Circ Històric Raluy

Teatre Circ Rosa Raluy

Circ Smile by Alex Zavatta

Raluy Classic

Circo Italiano

Circ Raluy Legacy
 

L’APCC reivindica la cultura com a bé essencial i demana que les carpes rebin almenys el mateix tracte de favor que les terrasses dels bars

Compartiu aquesta notícia