S’amplia la prestació d’atur per a artistes i el subsidi de tècnics fins al 30 de setembre

El Consell de Ministres extraordinari ha aprovat estendre la prestació d’atur per a artistes en espectacles públics i treballadors taurins, i el subsidi del personal tècnic i auxiliar fins al 30 de setembre de 2021. També es flexibilitzaran els requisits d’accés a ambdós mecanismes de protecció.

Ampliació de la durada de prestació i subsidi

A causa de l’evolució de la pandèmia, es va ampliar aquesta protecció fins el 31 de gener de 2021, i es va incloure el personal tècnic i auxiliar del sector de la cultura i els treballadors taurins amb el Reial decret llei 32/2020, del 3 de novembre. Posteriorment, mitjançant el Reial decret llei 2/2021, del 26 de gener, es va dur a terme l’última ampliació de la durada de les prestacions i subsidis, que contemplava la de l’atur fins el 31 de maig. Ara, per donar resposta a un col·lectiu especialment vulnerable, s’estén la durada de la prestació per desocupació fins al 30 de setembre de 2021.

Facilitar l’accés a la prestació per a artistes i el subsidi per a personal tècnic i auxiliar

A més, també es flexibilitzaran els requisits per accedir a la prestació d’atur per a artistes, permetent que pugui reconèixer-se també a qui, un cop aixecat l’estat d’alarma i malgrat les restriccions derivades de les mesures sanitàries, ha pogut desenvolupar la seva activitat. Per a això, únicament s’exigirà un mínim de 5 dies d’activitat en el període comprès entre l’11 de juny de 2020 i el 31 de maig de 2021.

L’exigència de 5 dies és proporcional, ja que es tracta de la quarta part dels 20 dies que preveia l’accés extraordinari original del Reial decret llei de el 5 de maig. Això es deu al fet que els espais escènics van estar tancats pràcticament des que es va declarar l’estat d’alarma el 13 de març de 2020 fins al 30 de setembre, quan es va donar inici a la temporada de manera gradual i sense poder oferir una obertura plena dels mateixos, donades les limitacions d’aforament, els tancaments perimetrals i les suspensions contínues produïdes per la malaltia.

Així mateix, s’amplia també el període en què s’han de computar els dies exigits per poder reconèixer el subsidi per desocupació excepcional per a personal tècnic i auxiliar de sector de la cultura; de manera que el mínim de 35 dies exigits per tenir dret al subsidi es computen des l’1 d’agost de 2019 fins el 31 de maig de 2021 (en lloc de fins el 5 de novembre de 2020). Així es permet tenir en compte els dies que aquest personal hagi pogut treballar durant la crisi sanitàri

també es flexibilitzaran els requisits per accedir a la prestació d’atur per a artistes

Compartiu aquesta notícia