Pobles de Circ inicia el segon any de programació amb set municipis participants

Pobles de Circ, una de les mesures incloses en el Pla d’Impuls al Circ 2019-2022, comença aquest cap de setmana la seva programació, que portarà 27 representacions i 6 tallers de circ a set pobles d’arreu de Catalunya des de la primavera fins a finals d’any. Es tracta de municipis de menys de 10.000 habitants de diferents comarques com Alcanar (Montsià), Talarn (Pallars Jussà), Sant Hilari Sacalm (La Selva), Bellver (La Cerdanya), Prats de Lluçanès (Osona), Ulldemolins (Priorat), Sort (Pallars Sobirà). El tret de sortida d’aquesta programació tindrà lloc a Sort, amb l’espectacle “SOS” de la pallassa La Churry a Sort, i tot seguit el dia 27 de juny Prats de Lluçanès acollirà el col·lectiu TQM amb la peça “Volov” i a Sant Hilari Sacalm es podrà veure “Sidecar” de Pessic de Circ.

La mesura Pobles de Circ, coordinada per l’Associació de Professionals de Circ de Catalunya, creix aquest segon any i incrementa fins a set el nombre de municipis que formaran part d’aquest projecte el 2021. Els Ajuntaments que s’incorporen són Alcanar (Montsià), Talarn (Pallars Jussà) i Sant Hilari Sacalm (La Selva), i així s’amplia l’àmbit d’acció de la mesura fins a les Terres de l’Ebre i comarques gironines. El projecte té com a objectiu fer arribar programació de circ a pobles amb poca població i poca presència d’aquesta art escènica en la seva agenda cultural.

Com ja es va fer durant el 2020, tots els espectacles seguiran la normativa que marqui el PROCICAT per evitar contagis de COVID-19.

Una quinzena de companyies diferents
A partir d’una convocatòria en què van participar uns 120 espectacles de companyies de circ catalanes, un comissió de selecció formada per Ajuntaments i persones expertes en programació van escollir un primer llistat d’espectacles, i després cada Ajuntament ha fet la seva pròpia tria de les peces que es veuran aquest 2021. En total s’han programat una quinzena de propostes diverses: de petit, mitjà i gran format de diferents estils i disciplines, i a més un 20% estan dirigides a públic adult, per promoure que no es tracti només de creacions per a públic familiar. Els tallers de circ aniran a càrrec d’espais pròxims als pobles que ja organitzen formacions arreu del territori: Ntlades, Piricirkus i Maria Grau, La Fàbrica dels Somnis. La Circoteca, ETCA.
Formen part de la programació les següents companyies: Los Galindos, La Churry, Cia Seon, Jam, Todozancos, En Diciembre, Companyia de circ “eia”, cia Du’k’to, Entre Nous, Circ Pistolet, Madame Gaüc, Jessica Arpin, Kerol, Pessic de Circ, Col·lectiu TQM.

Objectius de Pobles de Circ
La mesura Pobles de Circ està coordinada per l’Associació de Professionals de Circ de Catalunya (APCC), i compta amb el suport econòmic del Departament de Cultura així com dels Ajuntaments participants. L’objectiu de la mesura és reforçar un circuit estable municipal a Catalunya per a espectacles de circ i ampliar la xarxa d’estructures i espais d’exhibició. També vol difondre la creació de circ catalana, així com donar més oportunitats d’exhibició per a les companyies. A més, amb la participació dels espais de formació en circ es vol acostar aquestes iniciatives als municipis i població més pròxima.
Un altre dels objectius és acostar els municipis de petites dimensions a l’organització de l’exhibició d’espectacles de circ, perquè sovint és un art escènica més desconeguda per part dels programadors i programadores.

Valoració molt positiva de l’edició 2020
Precisament volem destacar que durant el 2020 es va dur a terme tota la programació prevista als quatre pobles participants, un total de setze espectacles i quatre tallers de circ. Tant els Ajuntaments com les companyies van valorar molt positivament el ressò d’aquesta programació, i destaquen xifres molt altes de públic malgrat les restriccions establertes (limitació de l’aforament, confinaments municipals o comarcals, etc). En total, unes 2.500 persones van assistir i participar en els diferents espectacles i tallers. Cal tenir en compte que es tractava de municipis petits d’entre 400 i 2.500 habitants.

Pobles d’arreu del territori
Els pobles participants a la mesura Pobles de Circ segueixen criteris de distribució territorial i de proximitat amb espais de circ, i en la majoria dels casos es tracta de municipis i comarques on no es programa circ o fins i tot no hi ha programació regular d’arts escèniques.
Els pobles de l’edició 2020, que també continuen el 2021 són: Bellver de Cerdanya (1.979 habitants), Sort (2.360 habitants), Ulldemolins (402 habitants), Prats de Lluçanès (2.537 habitants). El 2021 s’hi afegeixen Alcanar ( 9.402 habitants), Talarn (651 habitants), Sant Hilari Sacalm (5.591 habitants).


Pobles de Circ, una mesura del Pla d’Impuls al Circ
El Pla d’Impuls del Circ 2019-2022 és una iniciativa del Departament de Cultura i l’Associació de Professionals del Circ de Catalunya (APCC). El Pla consta d’onze mesures finançades pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, amb aportacions específiques de l’Ajuntament de Barcelona i l’Institut Ramon Llull. Compta amb la col·laboració del Centre de les Arts del Circ Rogelio Rivel, L’Ateneu Popular 9Barris, La Central del Circ, La Vela de L’Estruch, la Xarxa d’Espais de Circ de Catalunya (XECC) i Nilak, i la participació de diversos municipis, entitats i equipaments de Catalunya. El Pla d’Impuls del Circ té com a objectiu principal crear un escenari d’oportunitats per a la promoció i difusió del circ en la vida cultural, social i econòmica del país i més enllà de les nostres fronteres.


AGENDA POBLES DE CIRC 2021
19 de juny
Sort (Pallars Sobirà)- 18h – Teatre els Til·lers

Espectacle “SOS”
Aquesta és la història d’una pallassa nàufraga, a l’illa de plàstic que flota a l’Oceà Pacífic. S.O.S és una aposta per crear consciència sobre la terrible situació que pateixen els oceans. La comicitat és l’eina perfecte per difondre aquest missatge d’una manera lleugera, sense judicis, amb claredat i sempre posant en joc la incerta naturalesa humana. L'aventura d’una pallassa, ballarina en un mar d’emocions, que remou consciències, i que juga... a canviar el món.

27 de juny
Prats de Lluçanès (Osona) - 19 h – Plaça Vella
Espectacle “Volov”
Proposta de circ amb música en directe, plena de dinamisme i poesia. Inspirada en l'obra clàssica "Els Ocells" d'Aristòfanes, VoloV es un espectacle acrobàtic i estètic sense text, però ple de sons i sonoritats, en basc, gallec, català, que ens fan viatjar per diferents paisatges, records, emocions i coneixements. Una nau que es trasllada d'un paisatge a l'altre. Una metàfora del viatge emocional de la vida.

27 de juny
Sant Hilari Sacalm (La Selva) – 12h – Plaça Moragues
Espectacle “Sidecar”
Espectacle divertit sobre un viatger que arriba a una plaça amb una extravagant moto amb sidecar d’altres temps. Desfilarà per la plaça mentre intenta dominar el seu sidecar, fent mil i una acrobàcies amb la perxa xinesa, els patins, etc. Clown, acrobàcies, perxa xinesa, malabars i música, sense oblidar el component més tècnic i de risc que comporta el circ.

10 de juliol
Alcanar (Montsià) – Hora i lloc pendent de confirmar
Espectacle “Volov”

16 de juliol
Talarn (Pallars Jussà) - 22h – Pista Poliesportiva
Espectacle “Welcome to my head”
Un home al límit de l’esquizofrènia ens convida a viatjar entre els plecs del seu cervell. Un personatge poca-solta, ple de tendres, sarcasme i bogeria.
Ens mostra els efectes adversos de viure en l’actualitat a través de gags absurds i habilitats inusuals. Amb un ritme frenètic i molt d’humor, Kerol ens sorprèn amb una miscel·lània de malabars excèntrics i beatbox bufó.


24 de juliol
Alcanar (Montsià)- 11 h – Parc Central
Espectacle “Kalabazi”
Una dona jove es vol casar, però no amb qualsevol, i per això organitza un concurs d'amor amb el públic i el sedueix parlant al revés, fent acrobàcies damunt la seva bicicleta groga... Qui serà l'escollit o l'escollida?

25 de juliol
Prats de Lluçanès (Osona) – 19h – Plaça Vella
Espectacle “Sidecar”

30 de juliol
Talarn (Pallars Jussà)- 22 h – Pista Poliesportiva
Espectacle “Infinit”
Aquesta obra es qüestiona els difusos inicis i finals de tot el que ens envolta. Acrobàcia, trapezi washington, pallasso i dansa són els ingredients d'aquest remolí d'humor existencialista. Uns personatges excèntrics i absurds que busquen el final del seu propi espectacle. La seva estupidesa profundament intel·ligent acabarà qüestionant la nostra pròpia essència.

8 d’agost
Bellver (La Cerdanya) – 17h- plaça del Mercat
Espectacle “El Mêtre”
Una taula, dues cadires, un para-sol, un penja-robes, un rellotge i un MÊTRE: “Vine i observa. Et convido al meu món!”.El Mêtre és un espectacle que et traslladarà al món de la imaginació, de la complicitat, el riure, l’amor, les emocions, el joc i la tendresa.

8 d’agost
Bellver (La Cerdanya) – 10h30 – Plaça del Mercat
Taller de circ amb Piricirkus i Maria Grau

10 d’agost
Bellver (La Cerdanya) –  hora i lloc per confirmar
Espectacle “Cafuné” de la companyia Du’k’to
Duet acrobàtic personal i sincer que endinsa el públic al món de les relacions humanes més íntimes, amb l'acompanyament musical de Marc Esteve. Dóna continuïtat al llenguatge característic de la companyia que combina el circ i la dansa contemporània; Bàrbara i Bernat interpreten aquest espectacle coproduït pel Festival Circada i dirigit per Pau Portabella, amb la mirada externa coreogràfica  de Laia Santanach.

13 d’agost
Ulldemolins (Priorat) – 20h - Pista Esportiva
Espectacle “Fil”
Creació que explora les relacions humanes a partir d’un llenguatge universal: el circ. Dos
personatges s’embarquen en un joc de tensions entre la realitat i la ficció, la raó i l’emoció per projectar un imaginari amb què capten la complicitat del públic. Un espectacle poètic, reflexiu i proper, on els equilibris sempre estan presents.
Fil és el primer espectacle de llarga durada de la Cia. Madame Gaüc.

14 d’agost
Ulldemolins (Priorat) – 20h - Pista Esportiva
Espectacle “Welcome to my head”

20 d’agost
Les Cases d'Alcanar (Montsià)- 22:30
Espectacle Itinerant “Moonlight”
L’“Esfera Lunar” inicia l'espectacle itinerant en una atmosfera sorprenent. Els personatges “moonlight”, elegants i alhora absurds, recorren la cercavila galàctica per a explicar-nos la història d'un circ sense gravetat amb números d'acrobàcies i equilibris, malabars amb objectes i cordes de llum. Benvinguts i benvingudes a aquest circ per a somiadors i somiadores!

20 d’agost
Talarn (Pallars Jussà)- 22 h – Ermita Sebastià
Espectacle “Mort de riure”
Els pallassos han condemnat un dels seus companys a la pena capital per aturar la propagació d’un virus letal, el Riure. Cerquen un lloc per dur a terme l’execució pública, un espai que els permetrà conviure amb la hilaritat des d’una percepció alliberada de prejudicis, sincera, aspra, pura i dura.
Una farsa inspirada en els ajusticiaments públics. Un crim improbable, un judici dubtós i un càstig absurd.

24 d’agost
Sant Hilari Sacalm (La Selva) – 20h - Pista Esportiva
Espectacle “Homenaje”
Peça de perxa xinesa femenina i desobedient. Una dona i un llop són els protagonistes d’una tragicomèdia que viatja de la mort a l'amor. Micròfons, flors seques, pintallavis, aigua i música componen un bodegó que posa les tècniques de circ al servei de l’acció dramàtica. Sobre l'escena trobareu l’artista de circ Sílvia Capell i el percussionista Bernat Torres. Homenaje és una rebel·lió contra allò establert.

29 d’agost
Sant Hilari Sacalm (La Selva) – Data, lloc i horari per confirmar
Taller de Circ amb la Fàbrica de Somnis

29 d’agost
Sant Hilari Sacalm (La Selva) – 20h - Pista Esportiva
Espectacle “Volov”

11 de setembre
Ulldemolins (Priorat) – 20h – Plaça de l’Església
Espectacle “El Mêtre”

13 de setembre
Ulldemolins (Priorat) – 13h – Plaça de l’Església
Taller de circ amb La Circoteca

18 de setembre
Talarn (Pallars Jussà)- 18 h – Plaça Anna Maria Janer
Espectacle “Kalabazi”

9 d’octubre
Alcanar (Montsià)- 11 h – Sala Polivant
Espectacle “Fil”

9 d’octubre
Sant Hilari Sacalm (la Selva ) – 20h -
Espectacle “Welcome to my head”

9 d’octubre
Sort  (Pallars Sobirà ) – 17h – Castell de Sort
Espectacle “Quan no tocàvem de peus a terra”
Guanyador dels Premis Zirkòlika 2017 com a Millor Espectacle de Carrer de Circ 2017. És un espectacle que porta a dos personatges reals als seus inicis, quan estaven plens d'il·lusió i somiaven tot el que serien i farien, on tot era innocència, joc, descoberta, risc i desafiament...Quan no tocàvem de peus a terra... Un espectacle ple d'equilibris, verticals, humor i teatre corporal.

10 d’octubre
Bellver  (La Cerdanya) – Pendent de confirmar horari i lloc
Espectacle “Mort de riure”

16 d’octubre
Ulldemolins (Priorat) –13h - Pista Esportiva
Espectacle “Entre nous”
Espectacle de trobades, de companyia, de sostenir-se, de nostàlgia, d'humor, de música en viu i d'acrobàcies vertiginoses. Una crida a cridar i riure davant la necessitat de mirar-se i compartir aquest moment junts des del primer fins a l'últim minut.

23 d’octubre
Sort  (Pallars Sobirà) – 12h – Castell de Sort
Espectacle “Entre nous”

31 d’octubre
Bellver de Cerdanya (La Cerdanya)- Teatre del Centre Cívic Escoles Velles -Pendent de confirmar horari
Espectacle itinerant “Espera”
Quan el límit entre l'escenari i el públic desapareix, l'espectacle esdevé una ocasió per compartir una experiència col·lectiva, on ens mirem a la cara amb persones desconegudes. En un lloc fora de el temps, l'acrobàcia modela els cossos amb artesania per explicar històries de confiança, escolta i respecte de l'altre. I el circ es torna un pretext per celebrar la cerimònia de la trobada i recórrer al costat del públic els camins que van de les tradicions populars fins als paisatges més contemporanis.

6 de novembre
Sort (Pallars Sobirà)- 19 h – Teatre Els Til·lers
Espectacle“Homenaje”

20 de novembre

Sort (Pallars Sobirà)- 17 h – Poliesportiu
Taller de circ amb Ntlades

10 de desembre
Prats de Lluçanès (Osona)- Sala Polivalent
Espectacle “Fil”

11 de desembre
Alcanar (Montsià)- Pendent de confirmar hora i lloc
Taller de Circ amb Escola de Teatre i Circ d’Amposta

A més, el passat 15 de maig Talarn va acollir el seu taller de circ a càrrec de Ntlades.

Foto de Carla Alabern

Cada poble ha programat un espectacle enfocat a públic adult, amb la voluntat d’anar més enllà de les propostes familiars

Compartiu aquesta notícia