Comunicat entorn del tractament mediàtic dels casos de violència de gènere al sector del circ i l’anul·lació de la 10a Trobada de Corda de La Central del Circ

Des de l' Associació de professionals de circ de Catalunya compartim aquest comunicat de La Central del Circ. L'APCC és partícep del contingut d'aquest text, que parla dels dubtes, inseguretat i reflexions que compartim des de fa uns mesos amb La Central del Circ. Creiem que cal retornar a la comunitat i deixar-nos acompanayar per professionals.

Comunicat entorn del tractament mediàtic dels casos de violència de gènere al sector del circ i l’anul·lació de la  10a Trobada de Corda de La Central del Circ


La Central del Circ està compromesa amb la lluita contra les agressions masclistes i tot just ahir vam començar l'elaboració del nostre protocol antiviolències de gènere. Amb l’assessorament del col·lectiu Fil a l’Agulla, membres tant de l’equip de La Central com de la Junta de l’APCC vam fer la primera sessió d’aquest treball compartit que cerca dotar-nos d’eines per lluitar contra la violència de gènere que puguem detectar a la nostra comunitat.

Aquest fet ha coincidit amb un moment en què s'ha fet públic un comunicat anònim sobre casos d'abusos sexuals en el sector del circ, compartit primer pel col·lectiu Dones i Cultura i del qual diversos mitjans s'han fet ressò. Des de La Central no tenim cap relació amb aquest comunicat i el seu contingut ens fa més evident encara la necessitat de dotar el sector del circ d'eines que permetin evitar conductes masclistes i violències de gènere. No obstant això, la publicació d'aquest comunicat no ha estat cap detonant per a la posada en marxa del protocol antiviolències de gènere de La Central, sinó que aquest s'emmarca en una línia de treball en la qual estem immerses des de fa uns mesos i dins la qual hem portat a terme diverses accions, com són el grup de treball per lluitar contra la violència de gènere en el sector del circ o la bústia antiviolències de La Central, entre d'altres. Ens queda molt camí per recórrer i només comencem a veure la profunditat i la necessitat d'aquestes accions.

En aquest mateix sentit, la 10a Trobada de Corda de La Central, que havia de tenir lloc aquest estiu, s'ha anul·lat, fet el qual alguns mitjans ja han compartit. Volem aclarir que aquesta suspensió no és una decisió presa d'imprevist a partir de les publicacions d'aquesta setmana, sinó que aquesta anul·lació es va decidir prèviament com a mesura de prevenció. Des de La Central estàvem al corrent d'una denúncia per agressió sexual que va arribar a La Central i que afectava directament a l'organització de la trobada. Aquesta denúncia es va acollir i es van generar les passes adequades amb l’objectiu de mantenir un espai segur. És per això pel que es va anul·lar la Trobada de Corda.

Malgrat això, se'ns va fer evident la mancança de formació i recursos dels quals disposem en una situació així, també en relació amb el debat públic que suposa i el nostre paper com a institució. No hem estat capaces d'afrontar-ho com és necessari. Si hi ha hagut persones que s'han sentit agredides a La Central i no hem sabut detectar-ho, ens reconeixem com a corresponsables d'aquesta violència i demanem disculpes. Treballàvem per aconseguir fer-ho públic amb sensibilitat i els nostres tempos i la velocitat i gravetat dels fets ens han sobrevingut.

D’altra banda, volem manifestar que lamentem com s'ha fet ressò de la notícia sobre el comunicat anònim que s’ha fet arribar als mitjans. Un apropament que passi pel càstig i per l'escarni públic ens allunya de la possibilitat de treballar amb cura, de manera restaurativa per les dues parts i des de la comunitat del circ mantenint l'anonimat.

Volem que la lluita contra els casos d'assetjament, que també ocorren dins del sector del circ i que són sistèmics en la nostra societat, passi per la prevenció, la formació i la necessitat de tenir guies de bones pràctiques. Però de moment, com a sector, no tenim les eines suficients. Assumim i continuem aquest treball, conscients que ens queda molt per fer.


Barcelona, 1 de juliol de 2021

L'APCC és partícep d'aquest text

Compartiu aquesta notícia