Manolo Alcántara, Premi Nacional de Circ 2021

L'artista Manolo Alcántara ha rebut avui el Premi Nacional de Circ que atorga l'INAEM del Ministeri de Cultura. El jurat l'ha reconegut com un "artista integral de circ" i ha destacat el seu "profund rigor, entrega i dedicació a la creació artística a l'hora d'afrontar els projectes.TAmbé ha posat de relleu "la capacitat d'introduir en les seves creacions elements procedents d'altres disciplines escèniques" i haver aconseguit "crea un llenguatge i una dramatúrgia molt personals i poètics, que el converteixen en l'artista únic que és dins del panorama circense" estatal.

El Ministeri de Cultura i Esport concedeix anualment aquest premi, dotat amb 30.000 euros, per reconèixer l'activitat d'entitats i professionals espanyols/es de circ tant a l'Estat com a l'estranger.

Biografía

Manolo Alcántara (Esparreguera, 23 d'abril de 1970) és un creador i intèrpret autodidacta que va iniciar la seva trajectòria professional el 1994. Ha col·laborat amb diferents compayies de teatre i circ com Subus, Xirriquiteula Teatre, Circ Tuqui,Comediants, Monty i Cia, entre d'altres. VA estudiar al Centre Nacional de les Arts del Circ a Châlons en Champagne (France) i després va fundar la companyia Circo Imperfecto el 2000, i el 2006 la seva pròpia companyia Solo Manolo, amb la que crea el seu espectacle Locomotivo. El 2010 crea i dirigeix amb Xavi Erra el seu primer gran espectacle, PLECS, i més tard també amb Erra crea RUDP. Actualment està de gira amb el seu espectacle DÉJÀ Vu.

El Jurat

Estava presidit per la directora general de l'Instituto Nacional de les Arts Escèniques i de la Música (INAEM), Amaya de Miguel, el vicepresident ha estat el subdirector general de Teatre de l'INAEM, Fernando Cerón. A més, el jurat comptava amb els següents vocals: Darío Dumont Swinkels, de la companyia La Nördika; Nèlida Falcó Faydella, directora de l'àrea d'arts escèniques de l'Institut Català de les Empreses Culturals; la pallassa, directora i pedagoga de clown, Merche Ochoa, Premi Nacional de Circ 2014;  i l'artista, docent i investigador especialitzat en el món del circ Miguel Ángel Tidor López.

No van poder assistir al Jurat Jesús César Silva González («Suso»), artista circense i Premi Nacional de Circ en 2003; Pilar Toboso Sánchez, en representació del Instituto Universitario de Estudios de la Mujer (IUEM) de la Universidad Autónoma de Madrid; i Marceline Kahn, membre de Los Excéntricos, guardonats amb el Premi Nacional de Circo 2020.

El jurat ha destacat que "ha creat un llenguatge i una dramatúrgia molt personals i poètics que el converteixen en un artista únic

Compartiu aquesta notícia